logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tech ST37 - zaniżone wskazania temperatury CWU po zmianie bojlera i przedłużeniu kabla czujnika

MarcinM2020 04 Paź 2019 19:44 3111 14
  • #1 18201929
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 243
    Witam. Mam takie pytanko, po zmianie bojlera czujnik zaniża wskazanie o ok. 10 stopni. Sterownik mam z firmy Tech ST37. Czujnij zamontowałem raczej prawidłowo, we fabrycznej wnęce w bojlerze na czujnik... Jaka może być przyczyna....
    Dodam że przedłużyłem kabel tego czujnika bo bojler jest inny niż był wcześniej. Czy to może mieć wpływ na wskazanie????
  • #2 18201935
    aruszaba
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Czujniki temperatury (elektroniczne) działają na podstawie oporu przepływu wiec przedłużenie znaczne przewodu łączącego czujnik ze sterownikiem może mieć takie skutki. Ważną rzeczą jest również jakość połączeń i jakość kabelka (przedłużki).
  • #4 18202124
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    W stosunku do czego zaniża?
    W jaki sposób mierzysz temperaturę odniesienia?
    W którym miejscu mierzysz temperaturę ciepłej wody?

Wstaw najlepiej foto zasobnika gdzie ten czujnik jest włożony i gdzie Ty mierzysz drugim termometrem.
  • #5 18202519
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Temperaturę porównuję z poprzednin bojlerem. Po prostu jest sporo cieplejsza niż poprzednio a temperatura na sterowniku jest caly czas ustawiona na 50 stopni cwu. Temperaturę na piecu cw. mam na 55 ustawioną i to by się pokrywało z rzeczywistością bo pompa bojlera pracuje caly czas (bo czujnik wskazuje 45 stopni) i dobija temperaturę 55 z pieca, woda jest wyrażnie cieplejsza. Poza tym na bojlerze jest termometr taki wzykly ze wskazowką i on też pokazuje że w bojlerze jest temperatura oj 53~55 stopni.
    Takze chyba tylko ten czujnik kłamie.
    Bojler mam firmy kospel sw140 (pionowy). Czujnik jest mniej więcej w połowie wysokości. Poprzednio miałem kospel wp140 (poziomy) i tam też czujnik był w połowie wysokości.
    Można kuoić taki czujnik z dłuższym kablem... Moze wezmę na próbe??
  • #7 18202540
    piracik
    Grzejesz wodę wysokim parametrem.
    Woda w zasobniku pionowym uwarstwia się bardziej niż w poziomym.
    Jest większa odległość pomiędzy górą zasobnika, a czujnikiem.
    Zanim na dole woda osiągnie wymagane 50*C u góry będzie już miała pow. 60*C
    Na taką sytuację pomaga obniżenie temperatury ładowania CWU
    zamiast 80*C puścić 60*C
    Woda będzie podgrzewana trochę dłużej ale bezie miała bardziej zrównaną temperaturę.
  • #8 18206203
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    miroslaw wielki napisał:
    Termometr na boilerze jest na górze?

Termometr jest tak mniej więcej na 3/4 wysokości, czujnik jest w około połowie wysokości, więc jest niżej od termometru ok 30cm. Bojler ma 130 wysokości

Dodano po 4 [minuty]:

Rozumiem że różnica tych około 30 cm wpłynie na inne wskazanie ale że aż o 10 stopni? :)
    To może przeniosę czujnik wyżej???
  • #9 18207518
    piracik
    marcin.moczala napisał:
    Rozumiem że różnica tych około 30 cm wpłynie na inne wskazanie ale że aż o 10 stopni?

Im większa różnica temperatury kotła do wymaganej CWU tym różnica temperatur na wysokości zasobnika będzie większa.
    CZyli im wyższa temperatura na kotle tym większe różnice w zasobniku.
  • #10 18209658
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Osadziłem końcówkę czujnika na smarze przewodzącym ciepło (smar na bazie miedzi do mocowania radiatorów) i praktycznie od razu się poprawiło. Do tego delikatnie wyrównałem temperatury C.O. z C.W.U.
    Sprawa chyba rozwiązana :)
  • #11 18257659
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Panowie kolejne pytanie mi sie nasuwa. Sprawa jest taka że mój sterownik pieca tech st37 w momencie jak uruchamia alarm to załącza pompy. To jest logiczne jak wyskakuje zbyt wysoka temperatura itd... Problem jest w tym że jak jest to alarm za niskiej temperatury (jak np. zapomnę dosypać opału) to również uruchamia pompy i wychładza nie potrzebnie wodę w bojlerze....
    Czy mogę zastosować jakiś np. przekaźnik z czujnikiem temperatury który uniemożliwi załączenie pomp lub chociaż samej pompy bojlera w sytuacji jak temperatura na piecu spadnie poniżej jakieś ustawionej np. 45 st. C

Dodano po 7 [godziny] 14 [minuty]:

Czy np takie urządzenia mogą spełniać takie zadanie??? :

https://www.emag.pl/termostat-regulator-temperatury-czujnik-ntc-w1209-ntcw1209/pd/DDVKZ5BBM
    lub
    https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-termostat-50-110-c-230v-ac-6919576463

Generalnie chciałbym żeby pompka nadal była sterowana przez sterownik pieca a to nowe urządzenie tylko ją blokowało jak w piecu zgaśnie.
    Da się tak? :)
  • #12 18258501
    piracik
    Z instrukcji wynikałoby, ze pompa CWU nie powinna się uruchamiać przy alarmie niskiej temperatury

Tech ST37 - zaniżone wskazania temperatury CWU po zmianie bojlera i przedłużeniu kabla czujnika

Sprawdź nastawy i podłączenie pomp. Może coś jest nie tak?
    Załączniki:
    • TECH-ST37.pdf (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 18258670
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Pisze tam że pompa pracuje niezależnie... Czyli że pracuje pomimo alarmu...
    Chyba że ja źle rozumiem tekst :)
  • #14 18260908
    piracik
    Niezależnie czyli jeżeli temperatura kotła jest wyższa niż temperatura załączenia pompy.
    Jeśli kocioł jest wystudzony to pompa powinna się wyłączyć.
    Sprawdź dobrze wszystkie nastawy.
    Instrukcję masz wyżej.
  • #15 18377557
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy można do tego sterownika podłączyć jakiś zewnętrzny sygnalizator alarmu?? Chodzi o to że mam dosyć daleko do pieca i czasem zapomnę dosypać opału... Gdybym od razu widział alarm to byłoby lepiej.

Dodano po 1 [minuty]:

Niby według instrukcji jest para zacisków opisana jako ALARM (OPCJA)...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czujnikiem temperatury w sterowniku Tech ST37, który po wymianie bojlera zaniża wskazania o około 10 stopni. Po przedłużeniu kabla czujnika, co może wpływać na dokładność pomiaru, użytkownik zauważa różnice w temperaturze między nowym a starym bojlerem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że jakość kabla oraz jego długość mogą wpływać na odczyty, a także zwracają uwagę na uwarstwienie temperatury w pionowym bojlerze. Użytkownik poprawia sytuację, stosując smar przewodzący ciepło na końcówce czujnika. W dalszej części rozmowy poruszane są kwestie związane z alarmami niskiej temperatury oraz możliwością podłączenia zewnętrznego sygnalizatora alarmu do sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA