Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung C460FW - Jak wyczyścić tę drukarkę (brudzenie papieru podczas wydruku)

MES Mariusz 06 Oct 2019 15:25 3408 20
    MES Mariusz
    Level 36  
    Witam.

Poniżej zamieszczam efekty wydruku w następujących warunkach:

1). Efekt zeskanowania na drukarkę pustej kartki za pomocą klawisza mono:

2). Efekt zeskanowania na drukarkę pustej kartki za pomocą klawisza color:

3). Efekt wydrukowania zawartości dokumentu Word w trybie odcieni szarości:

4). Efekt wydrukowania zawartości dokumentu Word w trybie koloru:

Zarówno tryb ksero, jak i drukowania z komputera w dwóch wariantach (mono i color), pokazuje, że kartka jest zabrudzana głównie podczas druku w kolorze. Druk w odcieniach czerni (prawie) nie powoduje zabrudzania papieru.

Zakładam, że kartka wewnątrz drukarki podczas druku mono i color pokonuje tę samą (?) trasę?
    Nie wygląda to (?) również na zabrudzenia bębna (zabrudzenie bębma powodowałoby raczej zabrudzenia w postaci punktów, plam, wyraźnie kontrastujących z bielą kartki.

Tu zabrudzenie jest równomierne, i występuje w zasadzie tylko podczas druku w kolorze.

Prośba o podpowiedź, jak wyczyścić to w warunkach domowych.

PS. Chętnie dowiem się również w jaki sposób wyczyścić sam bęben. Po odpięciu tylnej klapki, oraz pociągnięciu za zielony element, mamy dostęp do bębna. Żeby go jednak wyczyścić (izopropanol?) musiałbym wykonać pełen obrót 360 stopni. Zblokowane zębatki uniemożliwiają posuw. Jak umożliwić obrót bębna celem jego równomiernego wyczyszczenia?
    szym75
    Level 15  
    Witam
    Problemów może być dużo. Oprócz listwy bębna i bębna ta drukarka posiada pas transferowy. Warto zwrócić uwagę na kasety z tonerami. Szczególnie przypatrzeć się kasetom kolorowym czy są równomiernie nawinięte tonerem, czy któryś z tonerów nie "wyjeżdża" z kaset.
    MES Mariusz
    Level 36  
    Najprostszym testem mogłaby być pewnie wymiana tonerów na inne / nowe. Wtedy można by wykluczyć czy to wina tonerów czy drukarki. Wyciąganie pojedynczych kolorów nie wchodzi w grę, bo przy wyjętym choć jednym, drukarka nie ruszy / nic nie wydrukuje.

Czy jak kupię nowe tonery i je rozpakuję, a okaże się, że to nie wina tonerów, czy będę mógł je dłuższy czas (otwarte|) przechowywać poza drukarką, do czasu aż skończą się obecne?
    MINOLTA
    Level 24  
    Jak dla mnie wygląda to na pas transferowy, a konkretnie listwę czyszczącą na pasie.
    alek25
    Level 25  
    Żeby był spokój należy wymienić bęben i pas transferu. Ewentualnie wymienić listwę czyszczącą bębna i pasa (nie wiem czy są dostępne). Niedawno zwróciłem klientowi drukarkę z identycznym objawem. Uszkodzona listwa bębna i pasa + tonery na wykończeniu. Drukarka w wieku około 5 lat.
    pecet7
    Level 18  
    Hmmm, ale gdyby to była wina listwy czyszczącej na pasie, przy wydruku mono też raczej pojawiłyby się zabrudzenia. Jak na moje któryś z tonerów.
    MES Mariusz
    Level 36  
    Znalazłem chwilę, i zamówiłem komplet nowych tonerów do tej drukarki. Wyciągnąłem stare, opróżniłem pojemnik na zużyty toner, wysprzątałem resztki starego tonera odkurzaczem z wąską końcówką, zamontowałem nowe tonery. Wygląda na to, że jakby mniej ale drukarka dalej brudzi i nie chce przestać.

Za klapką na tylnej ścianie drukarki znalazłem coś co odzwierciedla zabrudzenia kartek:

Poszukam na sieci jakiegoś manuala jak zdemontować poprawnie te wszystkie elementy, bęben, by chyba tylko w ten sposób da się to wyczyścić, ewentualnie oddam ją do serwisu, bo chyba już nic więcej nie wymyślę...
    syros
    Level 11  
    Jeszcze możesz wymienić listwę czyszczącą bęben koszt jest niewysoki, można kupić na allegro. Ale najpierw rozebrał bym bęben i dokładnie go wyczyścił. Nie jest to trudne na yutube są filmiki jak się do tego zabrać. Gdybyś potrzebował manuala mam do samsunga clx-3305x w budowie są prawie identyczne.
    MES Mariusz
    Level 36  
    Byłem dziś z tą drukarką w serwisie -> https://www.kuptoner.pl/
    Potwierdziło się moje podejrzenie, że model Samsung C460FW to totalny szrot, jeśli chodzi o design (zwłaszcza w kontekście zamienników tonera).

Wygląda na to, że zabrudzenia papieru spowodowane są uszkodzeniem tonerów. Moje poprzednie były uszkodzone, i te "nowe" (regenerowane), które zakupiłem na allegro (w cenie ok 30 zł / szt) również brudzą papier. Serwisant stwierdził, że do tego konkretnego modelu drukarki absolutnie nie praktykuje się regeneracji tonerów. Te, które serwisant ma w ofercie sprowadza (gdzieś chyba z UK, nie pamiętam dokłądnie) i są w cenie ok. 200 zł za sztukę (te allegro były za jakieś 25...30 zł za sztukę).

Jakim prawem więc ktoś na allegro dopuszcza się ich regeneracji i sprzedaje bardziewie, które brudzi papier?

Druga sprawa w mojej drukarce, to bęben do wymiany (blade wydruki).

Zapłaciłem więc tylko ze ekspertyzę (pan skasował mnie 73 zł...) za podmianę na chwilę bembna i tonerów. Raczej drogo, ale daje to pewien obraz:

Ewentualny zakup regenerowanego bębna - koszt 200 zł z Allegro.
    Nowe tonery (zamienniki z UK) rekomendowane przez serwisanta: 4 x 200 zł.

Koszt naprawy by doprowadzić tę drukarkę do używalności: 1000 zł.
    Koszt nowej drukarki 1200 zł ( https://www.x-kom.pl/p/154989-urzadzenia-wiel...kolor-samsung-sl-c460fw-wifi-lan-fax-nfc.html ).

G...wno... Totalne g...no...

Planuję zakup poserwisowej drukarki HP Color LaserJet Pro 400 M476dw jak w linku poniżej za kwotę 900 zł po pełnym serwisie.
    https://www.x-kom.pl/p/186568-urzadzenia-wiel...or-hp-color-laserjet-pro-400-m476dw-faks.html

Ponoć w jej przypadku nie ma takich jaj z tonerami / zamiennikami, ponadto bęben wbudowany jest w pojemnik z tonerem (w Samsungu bęben jest osobnym elementem).

Obecny szrot Samsunga najchętniej odstąpię "na części". Jeśli ktoś zainteresowany, proszę o propozycję ofert, pozbędę się nawet za 300 zł (w sklepie nowa niby 1200 zł). Jak można sprzedawać taki szrot za 1200 zł, pojęcia nie mam... Samsung, ehh...

Poniżej wydruki po wymianie tonerów / bębna:

Tonery moje, mój bęben:

Tonery moje, bęben serwisanta:

Tonery serwisanta, bęben mój:

Tonery serwisanta, bęben serwisanta:

Dodano po 50 [minuty]:

Edit:

Odpowiedź sprzedawcy tonera z Allegro na zapytanie o możliwość zwrotu wadliwych tonerów:

Quote:
    Dzień dobry,

Każdy z tonerów można regenerować i my nie spotkaliśmy się jeszcze z opinią, że nie można ich regenerować. Zamienniki w cenie 200 zł za sztukę? Tonery oryginalne są niewiele droższe. Proszę nam wysłać zdjęcie lub skan wydruku testowego jaki wysyłam Panu w załączniku. Wadliwy może okazać się 1 toner. Ze względu na to, że tonery posiadają elektronikę wartą połowy tonera, nie możemy ich tak po prostu przyjąć do zwrotu. Może Pan odesłać oczywiście tonery które nie były w ogóle używane i za te produkty jak najbardziej możemy zwrócić pieniądze.
    syros
    Level 11  
    Naprawiam clp365, c410w bebechy w nich są takie same. Tonery też identyczne . Natomiast twoja c460FW też środek ma podobny różni się natomiast typem kaset z tonerami. Przekonałem się wielokrotnie, że regenerowane i zamienniki nie dają takiej jakości jak oryginały. Najlepiej jest to widoczne przy wydruku zdjęcia. No ale coś za coś, oryginał kosztuje 1szt ok 200 zł czasami można kupić taniej a zamiennik w granicach 50zł. Drukarki różnych firm mają zalety i wady jak każdy produkt.
    Życzę powodzenia z HP.
    MES Mariusz
    Level 36  
    Dobra. Cuda jakieś.

Po powrocie z serwisu, robię próbny wydruk, i co? Naprawiło się? Samo? Wydruk dalej blady (bęben do wymiany) ale nic nie brudzi!?
    Czyżby kilkukrotne wyciągnięcie bębna pomogło? Wcześniej cuda robiłem w domu, odkurzałem i nic. I nagle działa? Tonery poznaję, są moje, serwisant nic nie namieszał. Bębna też nie pomylił, przecież patrzyłem na ręce, (z resztą wydruk dalej blady). A działać zaczęło...

Do skanera wrzuciłem taką ulotkę (oryginał).

Puściłem z klawisza kopiowanie w kolorze. Efekt:

Widać, bęben umiera, ale nic się nie brudzi. Co dziwne jednak, wcześniej wydruki mimo, że też były blade (i zabrudzone), nie były aż tak blade...

Idę do menu, ustawiam Zaciemnienie na wartość "Ciemny+3" i wykonuję kopię w kolorze raz jeszcze. Efekt :

Nic nie brudzi. O co kaman? Teraz to nawet byłby sens wymienić bęben. Przeboleć te 200 zł. Zwłaszcza, że tanie tonery (25 zł / szt) jednak działają... Mimo, że serwisant twierdził, że do tych modeli tonerów się nie regeneruje.

Gdybym chciał teorie spiskowe czynić musiałbym podejrzewać, że serwisant wymienił mi bęben lepszy na gorszy (dlaczego wydruki teraz jeszcze bledsze?). Ale nie mam podstaw. Przecież byłem i na ręce patrzyłem... Iluzjonista? Wydruki zapuszczał, tonery brudziły (w domu też mi brudziły). Z resztą skany z wizyty w serwisie powyżej (mam też oryginały).

A teraz przyniosłem, postawiłem w domu, i wszystko się naprawiło?

Drukuję wydruk testowy (od sprzedawcy tonera) i też wszystko dobrze.

Zero zabrudzeń. Farfocle (kropki) to wina skanera (pod szybę się coś dostało). Wydruk na kartce jest perfekcyjnie czysty.

Ktoś ma jakąś teorię na to co się tutaj zadziało?
    syros
    Level 11  
    Na allegro można kupić sam wałek bębna jak i listwę zgarniającą. Koszty są nieporównywalne jak z zakupem całego modułu bębna wynoszącym ponad 300zł. Wracając do twojego ,,cudu,, zastanawiam się czy czasami przepływ prądu przez bęben nie był zakłócony. Miałem kiedyś przypadek, że styki wewnątrz bębna nie dociskały dokładnie do osi bębna. Drukarka nie drukowała prawidłowo. Jak się wyjmuje oś bębna należy wyjąć ją od strony gdzie nie ma zębatki bębna. Przy składaniu należy oś bębna posmarować smarem przewodzącym prąd w miejscu gdzie pracują styki (na osi te miejsce jest widoczne) i wkładać oś od strony zębatki bębna. Czyli odwrotnie jak wyjmuje. Można sprawdzić przepływ prądu omomierzem, jeden zacisk przykładając do osi a drugi do krawędzi bębna miejsce srebrzyste.
    rys57
    Moderator
    MES Mariusz wrote:
    Koszt naprawy by doprowadzić tę drukarkę do używalności: 1000 zł.
    Koszt nowej drukarki 1200 zł
    Nie naprawy, a wymiany materiałów eksploatacyjnych na działające i pewne. Drukarka się nie zepsuła.

Teraz do cen. Wszyscy producenci małych MFP tak na czysto, to oddają sprzęt klientowi za darmo :D . Mniejsza wydajność startowych tonerów ma jedynie pokryć koszt transportu, logistyki, sprzedaży. Kolejny komplet, to cena właśnie porównywalna z ceną zakupu sprzętu. Kupisz to, co proponuje producent sprzętu, będziesz szczęśliwym użytkownikiem. Chcesz zaoszczędzić stosując alternatywne (tańsze) materiały, to niestety zbyt często masz "alternatywną" jakość.
    MES Mariusz
    Level 36  
    Z drukarką coś było nie tak, bo dwa różne komplety tonerów zaczęły brudzić. Nagle wszystko wróciło do normy, więc to z drukarką coś było nie tak. Co prawda na tonerach serwisanta drukowała dobrze, na moich (dwóch kometach) brudziła. I nagle "cud", tonery znów moje, te same co wcześniej brudziły, jeden komplet, drugi komplet, przekładam i zero brudzenia. Ktos wyżej wspomniał o zabrudzonym styku bębna. Brzmi jak trop. A zamienników za 25 zł nie ma się co czepiać, teraz drukują bez brudzenia, więc jednak nie kwestia materiałów eksploatacyjnych...
    xMecenas
    Level 5  
    Wymieniałeś moze beben i pomoglo?
    MES Mariusz
    Level 36  
    To było dawno temu, ale jeśli dobrze kojarzę, to problem wrócił ale w międzyczasie namierzylem problem.

Jeśli dobrze pamiętam, w bębnie znajduje się ukryty pojemnik na zużyty toner. Ten pojemnik był przepełniony, toner się wysypywał i stąd brudzenie.

Rozkręciłem bęben, wysypałem zużyty toner, i przeszło jak ręką odjął.

W międzyczasie wystąpił inny problem, blaszka selenoida się skleiła i drukarka nie potrafi pobierac kartek.

Znowu czeka mnie rozebranie drukarki w drobny mak, wywalenie całkiem klejaces się gumy, która w teorii miała tłumić charakterystyczne cykanie.

Nie będzie gumy to się już nic nigdy nie sklei. A że, będzie cykać, cóż niech sobie cyka. Komu to przeszkadza.
    syros
    Level 11  
    Blaszka się nie skleiła, jest to problem wszystkich drukarek samsunga. Jest fajny film na YT jak to naprawić. Musisz poszukać.
    MES Mariusz
    Level 36  
    Znajomy serwisant twierdzi, że selenoid. Podesłał ten film:

syros
    Level 11  
    To jest podobny film. Ja oglądałem chyba hiszpański. Naprawił ten elektromagnes częścią plastiku ze starego kapcia.
    Tutaj jest pokazana wymiana.
    MES Mariusz
    Level 36  
    Dokładnie tak. Można zerwać te gumę albo nakleić taśmę kaptonową. Zerwanie gumy spowoduje brak tłumienia i klikanie. Taśma kaptonowa eliminuje klejenie starej gumy.

Ja chyba zerwe gumę i po krzyku. Dwie metalowe blachy ze sobą się nigdy nie skleją, a że sopie poklika... Przynajmniej będzie słychać, że działa ;-)