logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BTY-M6D Green Cell Pro wyłącza laptopa przy 45-50% - dziwne zachowanie

exik 08 Paź 2019 14:13 759 6
  • #1 18208333
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Mam problem i nie wiem właściwie o co chodzi bo problem jest dość dziwny.

Kupiłem zaminnik baterii BTY-M6D 7800mah 10.8v (zamiennik Green Cell Pro (ogniwa samsung).
    Bateria zachowuje się w idiotyczny sposób. W okolicy 45-50% stanu baterii, laptop gdy dostanie obciążenia wyłącza się - tak jakby ktoś wyjął baterię.
    Uruchamia się do momentu, aż zaczyna ładować się system - wówczas dostaje obciążenia i znowu to samo - wyłącza się jakby ktoś wyjął baterię.
    Jak podłączę zasilacz i go uruchomię, i później odłączę zasilacz to działa poprawnie do momentu gdy znowu dostanie obciążenie. Wtedy znowu się wyłącza.
    Po uruchomieniu ponownym zmienia się stan baterii - zawsze na 7%.
    I na tych 7% komputer potrafi pracować nawet godzinę - mało tego, jak dostaje obciążenie - to nie wyłącza się. A napięcie wg batterymon przy 5% wynosi 9,5V

O co tu chodzi.

Wszystkie dane podaję z BtteryMon i wskaźnika Windows (są takie same)

I zaznaczam, że jest to już druga bateria (pierwszą odesłałem, bo zachowywała się tam samo, dostałem drugą i po tygodniu jest to samo.
  • #2 18212307
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Zamieść screena z BatteryMon jak to wygląda. Bardzo prawdopodobne jest, że uszkodzone są ogniwa lub leżaki magazynowe i zachowują się tak z uwagi na dużą rezystancję wewnętrzną ogniw. Jeśli BatteryMon podaje przybliżone obciążenie to zamieść też screen z małego jak i dużego(większego) obciążenia przy tym samym stanie naładowania. Będzie można określić czy faktycznie problem dotyczy zbyt słabej obciążalności prądowej baterii.
  • #3 18226039
    exik
    Poziom 25  
    Baterię odesłałem i otrzymałem trzeci egzemplarz - sytuacja jest DOKŁADNIE taka sama ze wszystkimi 3 bateriami.
    Info z batterymon wygląda obecnie tak: BTY-M6D Green Cell Pro wyłącza laptopa przy 45-50% - dziwne zachowanie - małe obciążenie.

BTY-M6D Green Cell Pro wyłącza laptopa przy 45-50% - dziwne zachowanie - duże obciążenie (pochodził tak 15 sekund i się wyłączył)

Po ponownym uruchomieniu (oczywiście przy użyciu zasilacza, bo bez niego wyłącza się przy rozruchu) stan wygląda tak: BTY-M6D Green Cell Pro wyłącza laptopa przy 45-50% - dziwne zachowanie
  • #4 18226275
    mati211p
    Te ogniwa wydaje się, że mają za mały prąd pracy. Zauważ, że masz napięcie zaledwie 10,2V ale przy obciążeniu 72W, czyli~6A. Przy 1A masz 10,7V. To by znaczyło w przybliżeniu że rezystancja wewnętrzna pakietu to około 100mΩ, czyli słabo. Ona ma 10,3V przy naładowaniu 46%, co znaczy, że jest też prawie kompletnie rozładowana. Obserwowałbym napięcie na niej (podane przez BatteryMon przy małym obciążeniu, kiedy spadnie do 9,9V (około 2-5% pojemności)) i na tej podstawie wyciągnął wnioski. Potem podaj screen z tego stanu oraz stanu pełnego naładowania.
  • #5 18226370
    exik
    Poziom 25  
    Mam info z poziomu 6.9 i 6.6, po czym uruchomiłem komputer ponownie i stało się nagle z tego 0.3
    BTY-M6D Green Cell Pro wyłącza laptopa przy 45-50% - dziwne zachowanie BTY-M6D Green Cell Pro wyłącza laptopa przy 45-50% - dziwne zachowanie BTY-M6D Green Cell Pro wyłącza laptopa przy 45-50% - dziwne zachowanie
  • #6 18226385
    mati211p
    Czy pasek naładowania spadał równomiernie, czy też w pewnym momencie, np z 30% był spadek do 6%, czy nie?
  • #7 18226389
    exik
    Poziom 25  
    Na tym egzemplarzu jeszcze tak się nie stało aby za 40 spadł na 7, ale na poprzednich dwóch tak się działo, kiedy próbowałem uruchomić komputer 3 raz na stanie baterii ~45%, wówczas za 4 próbą zamiast 45% miałem 7% po uruchomieniu.

Na tym egzemplarzu tak nie robiłem, dlatego też pewnie tak się jeszcze nie stało.
    Na tym egzemplarzu pasek naładowania spada płynnie od 100 do ~6%, tylko teraz spadł nagle z 6.5 na 0.3%

Co nie zmienia faktu, że bateria jest bezużyteczna od ~50%, ponieważ jak tylko wzrasta pobór mocy to komputer zdycha (blackout)

Dodano po 4 [godziny] 28 [minuty]:

Dodaje screena z batterymon. Bateria naładowana BTY-M6D Green Cell Pro wyłącza laptopa przy 45-50% - dziwne zachowanie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z baterią BTY-M6D 7800mAh 10.8V od Green Cell Pro, która wyłącza laptopa przy poziomie naładowania 45-50% pod obciążeniem. Po podłączeniu zasilacza laptop uruchamia się, ale ponownie wyłącza się przy obciążeniu. Użytkownik wymienił już baterię trzy razy, a problem występuje w każdym przypadku. Analiza danych z BatteryMon wskazuje na niskie napięcie i wysoką rezystancję wewnętrzną ogniw, co sugeruje, że ogniwa mogą być uszkodzone lub nieodpowiednie do obciążenia. Użytkownik zauważa, że po ponownym uruchomieniu stan naładowania spada do 7%, a laptop działa jeszcze przez dłuższy czas, mimo że przy obciążeniu wyłącza się.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA