logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana głośników w kolumnach Unitra Zodiak DSS 402 - 4 Ohm czy 8 Ohm?

kwierzyk 20 Wrz 2005 07:29 890 2
REKLAMA
  • #1 1833251
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam. Od pewnego czasu mam dylemat. Otóż chcę wymienić głośniki w moich kolumnach. Problem w tym, że cała kolumna jest chyba na 4 ohm. Głośnik wysokotonowy i niskotonowy jest na 4 Ohm. Cud że to jeszcze działa bo na moim Unitra Zodiak DSS 402 przy wyjsciach na kolumny wyranie pisze 8 Ohm. A noże faktycznie tak ma być , sam już nie wiem. Czy jeśli chciałbym zmieniać głośniki niskotonowe na inne to muszą być 4 omowe czy 8 omowe ?? Proszę o poradę, głośnik który zamierzam kupić to ten :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63291086

Bardzo porszę o radę bo nei wiem o jaikim oporze kupić, bo nie chciałbym miec niezręczncyh sytuacji, tj np pójdzie dym z głosnika... i będzie po nim

Mogę dodać, że te kolumny pracują z tym zodiakiem od około 20 lat ;)
    Pozdrawiam, kwierzyk
  • REKLAMA
  • #2 1833402
    GregoR_A
    Poziom 12  
    Witam

Nie napisałeś ilu watowy jest wzmacniacz...
    Napisz tez jeszcze ilu watowe sa stare glośniki...

Ale sprawa ma sie tak: glośnik 8 omowy bedzie ok taki powinien byc, natomiast zakładając głośnik 4 omowy otrzymasz wieksza moc ze wzmacniacza...przez co wzmacniacz bedzie sie bardziej nagrzewal.
    Głosnik powinien miec zapas mocy.

Słuchałes muzyki na max. glosnosci na tych 4 omowkach???

Pozdro
  • #3 1833720
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Cytat:
    Nie napisałeś ilu watowy jest wzmacniacz...

Rolę wzmacniacza pełni amplituner Unitra Zodiak DSS 402. Na forum znalzłęm , że katalogowo ma on 2 x 25, ale gdzies indziej czytalem ze ma 2 x 15, więc nie jestem pewnien ile on w koncu ma :P

Cytat:
    Napisz tez jeszcze ilu watowe sa stare glośniki...

Z tego co pamiętam to 40 w RMS , ale nei jestem pewien. Po prostu pisze na odwrocie glosnika 40 GDN 20/40/3 chyab czy jakos tak...

Cytat:
    Słuchałes muzyki na max. glosnosci na tych 4 omowkach???

Słuchałem na maxa, i jeden glosnik troaszkie pierdzi, a drugi gra ok, ale to nie wina kanału czy cos, tylko zawieszenia, bo sie troszke odkleiło w jednym miejscu
    Pozdro
REKLAMA