logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Passat B5: Śruba wahacza górna nieoryginalna - jak naprawić?

VW.PL.m 17 Paź 2019 00:03 6900 8
REKLAMA
  • #1 18223417
    VW.PL.m
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    VW Passat B5: Śruba wahacza górna nieoryginalna - jak naprawić?
    Witam mam duży problem, choć temat wielokrotnie opisywany ale jednak się różni. Otóż chodzi o śrubę wahaczy górnych przy zwrotnicy Passat B5. Przy demontażu stwierdziłem że jest nieoryginalna założona, nasadka 17 zamiast 16. Nie mogę jej w żaden sposób wybić, część z gwintem wyleciała (ubita) a większość pozostała w środku. Nie chcę używać palnika, bo mam tylko jeden wahacz do wymiany. Poza tym otwór wygląda na obrobiony, jest ewidentnie szerszy od starej śruby. I moje pytanie brzmi czy to rozwiercić można szerzej (wyrównać) i dać grubszą śrubę, czy nie osłabi się przez to mocowanie zwrotnicy do wahaczy, czy po prostu dać wąską oryginalną śrubę i będzie ok mimo luzu, bo to tylko ściąga te obejmy. A może co gorsze zwrotnica do wymiany? Poradźcie coś.                               
    Ps.Załączam zdjęcia. 
      VW Passat B5: Śruba wahacza górna nieoryginalna - jak naprawić? VW Passat B5: Śruba wahacza górna nieoryginalna - jak naprawić? VW Passat B5: Śruba wahacza górna nieoryginalna - jak naprawić? VW Passat B5: Śruba wahacza górna nieoryginalna - jak naprawić? VW Passat B5: Śruba wahacza górna nieoryginalna - jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 18223428
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Rozwierć obecną śrubę jakimś dobrym wiertłem (np. kobaltowym) i załóż taką jak być powinna oryginalnie. Ściąga ona jedynie obejmy wahaczy.

P.S nawiasem mówiąc, górne wahacze najlepiej wymieniać kompletami.
  • REKLAMA
  • #3 18223431
    VW.PL.m
    Poziom 5  
    No niby tak, ale ja wziąłem się za jeden teraz dokupię drugi i zrobię za jednym zamachem, bo to mordęga z tą śrubą. A chodzi o ten wahacz z patentem... widać na zdjęciu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18223434
    RADU23
    Rozwierć śrubę, wyjmij całość (amortyzator z mocowaniem wahaczy) i wymień obydwa. Wymiana jednego nie ma sensu, za chwilę zacznie pukać drugi i robota od nowa.
    Wiem z doświadczenia, zawsze wymieniam komplet.
  • #5 18223440
    VW.PL.m
    Poziom 5  
    Ok. Muszę się z tym przespać, bo dał mi popalić ten ...... co do amortyzatora to tak właśnie miałem zrobić (odkręcając trzy śruby mocujące go pod maską) i na dole, bo inaczej z przednim górnym nie bardzo.
  • REKLAMA
  • #6 18225295
    VW.PL.m
    Poziom 5  
    Dzięki RADU23 za radę. Powiem tak... nie życzę nikomu tyle centymetrów w twardej śrubie wiercić, ale nikt nie mówił że będzie łatwo. Do końca stawiała opór na perswazję siły i dobry odrdzewiacz, dwa najlepsze wiertła jakie mieli w sklepie dały jakoś radę 6 i 9.5. Kończę temat i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 18225305
    RADU23
    Zawsze podczas wymiany montuj nową śrubę. Dobrze ją zabezpieczyć preparatem który pozwoli w późniejszym czasie na bezproblemowy demontaż. Osobiście stosuję smar miedziowy i nie ma problemu. A wymieniałem wahacze niejednokrotnie.
  • #8 18225320
    VW.PL.m
    Poziom 5  
    Ok. Tak zrobię ale z tą śrubą to zawalił poprzednik, takiego oporu materii nie spotkałem chyba jeszcze. Pozdrawiam.
  • #9 18225383
    VW.PL.m
    Poziom 5  
    Ok. Tak zrobię ale z tą śrubą to zawalił poprzednik, takiego oporu materii nie spotkałem chyba jeszcze. Pozdrawiam.

Dodano po 30 [minuty]:

Przy zamykaniu tematu, rozwiązanie problemu. Czytaj jak wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z wymianą górnej śruby wahacza w VW Passat B5, która okazała się nieoryginalna. Użytkownik miał trudności z jej demontażem, ponieważ część gwintu była uszkodzona, a otwór był szerszy niż standardowa śruba. Uczestnicy forum zalecili rozwiercenie uszkodzonej śruby i wymianę na oryginalną, podkreślając, że najlepiej wymieniać wahacze w kompletach, aby uniknąć przyszłych problemów. Wskazano również na znaczenie stosowania odpowiednich preparatów zabezpieczających nowe śruby, takich jak smar miedziowy, aby ułatwić ich demontaż w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA