logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brum na wyjściu wzmacniacza bez sygnału i z nieekranowanym kablem AUX

Tomasz Piaskowski 19 Paź 2019 12:15 705 3
REKLAMA
  • #1 18227575
    Tomasz Piaskowski
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Witam, ostatnio z wieży wyciągnąłem płytkę z gotowym wzmacniaczem dla głośników surround i postanowiłem przerobić go na zwykły wzmacniacz. I problem polega na tym, że gdy go włączam i na wejściu nie ma żadnego sygnału, to na wyjściu jest silny brum, ale gdy tylko puszczę mu jakąś muzykę to brum znika, a gdy do gniazd Rca nie ma podpiętego kabla Aux to też nie ma brumu (jeżeli to istotna informacja to od razu mówię że mój kabel aux jest nieekranowany), więc co może być powodem tego zjawiska?
  • REKLAMA
  • #2 18227595
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Wszystkie kable sygnałowe muszą być ekranowane kolejna kwestia to wzmacniacz oraz te kable nie powinny być zbyt blisko transformatora bo transformator niestety sieje wiele zakłóceń. Ostatnia kwestia to podłączenie wzmacniacza i tu trzeba zapobiegać pętli masy bo takie masy działają jak antena. Fajnie by było gdybyś zrobił zdjęcie jak to wszystko jest podłączone wtedy łatwiej ocenić co może powodować takie problemy.
  • REKLAMA
  • #3 18227645
    Tomasz Piaskowski
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Zrobiłem kilka zdjęć płytki i dodam jeszcze że jak podłączyłem do wzmacniacza gramofon który ma ekranowane rca to brum był mniejszy Brum na wyjściu wzmacniacza bez sygnału i z nieekranowanym kablem AUX Brum na wyjściu wzmacniacza bez sygnału i z nieekranowanym kablem AUX Brum na wyjściu wzmacniacza bez sygnału i z nieekranowanym kablem AUX
  • #4 18227647
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9418
    Każdy kabel sygnałowy "wiszący w powietrzu" z jednej strony - ekranowany też) stanowi "antenę" zbierającą zakłócenia z otoczenia. Wartość brumu zależy od długości "anteny" jej ekranowania i impedancji wejścia do którego jest podłączony (im większa tym więcej zakłóceń).
    Tak więc to co piszesz to zupełnie normalne zjawisko.
REKLAMA