logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pamieci ram - kiedy wsadzam 4 kosci pamieci ram komputer sie nie odpala

krystiannnn1 19 Paź 2019 16:36 2163 10
REKLAMA
  • #1 18227924
    krystiannnn1
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Plyta glowna: Aorus Gaming 5
    Pamiec ram: Corsair Vengeance LPX DDR4 4x4 GB,3000MHz CL15

Witam, mam problem taki gdyz kazda z osobna pamiec dziala idealnie, ale gdy wpinam na dualchanel komputer sie nie odpala.
    Uzywam aktualnie 2 kosci, szukalem wszedzie jak podlaczyc kolejne ale wszystko bez skutku.
    Prosze o pomoc w podlaczeniu lub chociaz wyjasnienie problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18227932
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18227973
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Proszę zamieścić screeny z programu CPU-z zakładki: mainboard i SPD dla każdego modułu pamięci (potrzebne są informacje np o modułach RAM, wersji BIOS.)
  • #4 18228000
    krystiannnn1
    Poziom 2  
    Tomequ123 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html
    Pełna, DOKŁADNA konfiguracja komputera.
    Dokładny model pamięci.

Skąd masz pamięci? Nowe?
    Po włożeniu dwóch zresetuj BIOS i dopiero włącz.

plyta glowna : Gigabyte Z370 AORUS Gaming 5 DDR4 1151
    wersja bios : F5
    ram : cmk8gx4m2b3000c15 Corsair Vengeance LPX DDR4 4x4 GB,3000MHz CL15
    Procesor : Intel Core i3-8100 Coffee Lake 3,6 GHz
    karta graficzna : nvidia geforce rtx 2060 super
    dysk m2 : Intel SSD 760p Series 256GB M.2 2280 PCIe Gen3
    dysk hdd : WD BLUE 1TB HDD 2.5'' SATAIII WD10SPCX 16MB SLIM

tak nowe
    robilem to wielo krotnie
    2 kosci dzialaja tylko na 2 ostatnich slotach
    po wlozeniu w inne error c1 komputer sie resetuje

Pamieci ram - kiedy wsadzam 4 kosci pamieci ram komputer sie nie odpala Pamieci ram - kiedy wsadzam 4 kosci pamieci ram komputer sie nie odpala Pamieci ram - kiedy wsadzam 4 kosci pamieci ram komputer sie nie odpala

Dodano po 3 [minuty]:

Dra98 napisał:
    Proszę zamieścić screeny z programu CPU-z zakładki: mainboard i SPD dla każdego modułu pamięci (potrzebne są informacje np o modułach RAM, wersji BIOS.)

Pamieci ram - kiedy wsadzam 4 kosci pamieci ram komputer sie nie odpala Pamieci ram - kiedy wsadzam 4 kosci pamieci ram komputer sie nie odpala Pamieci ram - kiedy wsadzam 4 kosci pamieci ram komputer sie nie odpala

plyta glowna : Gigabyte Z370 AORUS Gaming 5 DDR4 1151
    wersja bios : F5
    ram : cmk8gx4m2b3000c15 Corsair Vengeance LPX DDR4 4x4 GB,3000MHz CL15
    Procesor : Intel Core i3-8100 Coffee Lake 3,6 GHz
    karta graficzna : nvidia geforce rtx 2060 super
    dysk m2 : Intel SSD 760p Series 256GB M.2 2280 PCIe Gen3
    dysk hdd : WD BLUE 1TB HDD 2.5'' SATAIII WD10SPCX 16MB SLIM
  • REKLAMA
  • #6 18228121
    krystiannnn1
    Poziom 2  
    Kupiłeś to jako JEDEN zestaw 4x4GB?

Włóż dwa moduły pamięci najpierw w 2 i 4 slot licząc od procesora i reset BIOS.[/quote]

zaaktualizowalem bios do wersji f14

2x4 + 2x4 wszystkie moduly sprawne kazdy dziala z osobna na ostatnich 2 slotach plyty glownej

wsadzilem w 2 i 4 zresetowalem bios nadal error c1
  • Pomocny post
    #7 18228236
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Nowa ta płyta? Takie objawy występują przy uszkodzonym gnieździe procesora, jakiś pin wykrzywiony itp.
  • #8 18228244
    krystiannnn1
    Poziom 2  
    Paweł1000 napisał:
    Nowa ta płyta? Takie objawy występują przy uszkodzonym gnieździe procesora, jakiś pin wykrzywiony itp.

tak nowa , ale faktycznie widac wykrzywiony pin
  • Pomocny post
    #9 18228276
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    To może być to, ale też nie musi, sam miałem podobny problem, jednak u mnie okazało się że przynajmniej jedna kość pamięci musi być firmy Kingston HyperX (akurat tak jest w moim przypadku), bez HyperX nie da rady odpalić dual i można zapomnieć o działających dwóch slotach od strony procesora, za żadne skarby nie chcą działać, jak dodam HyperX (jaką kolwiek HyperX, sprawdzałem na 3 różnych i było OK) to wszystkie pamięci śmigają, nawet te co wcześniej nie śmigały. Jak masz inne pamięci to można na próbę podmienić i zobaczyć czy to coś pomoże, ja akurat mam sporo komputerów i sporo luźnych pamięci więc mogłem sobie poeksperymentować. Co prawda mój komputer ten konkretny, jest starszej daty (to nie jest mój najlepszy komputer, tylko taki biurowo-pracowy) na płycie ASRock Fatal1ty Z87 Killer, i7-4770, ale może problem być podobny. Wiem - brzmi to niedorzecznie, jednak u mnie tak to jest.
  • REKLAMA
  • #10 18229439
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6885
    :?: 1. Te pamieci są na liscie obsługiwanych przez tę płytę
    * dla Corsair lista obsługiwanych Link
    * z forum Corsair Link

2. Zestaw diagnostyczny Post nie wyświetla nic?

:!: :idea: Ustaw wszystko na Auto > zobacz efekt

p.s

Bios F3 to "fabryczny" ... F5d ost. z 2018 (dobry)
    * nie wiem jak te nanowsze z 2019?

Pamieci ram - kiedy wsadzam 4 kosci pamieci ram komputer sie nie odpala Pamieci ram - kiedy wsadzam 4 kosci pamieci ram komputer sie nie odpala
    Upgrade Bios poprzez

Ta płyta pod 8th Gen cpu nigdy Nie robiła problemów
    4x slot DDR4-* do 4133MHz/ max.64GB
    * normalnie obsługuje 2666 / 2400 / 2133/ reszta częstotliwości wzwyż to OC Overclocking
    Cytat:
    Single-phase memory power supply is controlled by a PWM controller Richtek RT8120D, in the role of power elements are used conventional transistors-three ON Semiconductor NTMFS4C06N.

Pamieci musisz rozmieszczać dla Dual Ch: albo 1-3/ lub 2-4
    ALBO zająć Wszystkie Sloty

Cytat:

LGA 1151 involves the supply to the processor four supply voltages-CPU VCore, iGPU (VAXG), VCCIO and VCCSA. The main ones are the first two and two converters are implemented for their formation: 4 (VCore) and 2 phases (VAXG)...
    This configuration is the limit for the Intersil ISL95866 PWM controller used. NTMFS4C10N and NTMFS4C06N MOSFETs manufactured by ON Semiconductor are used as power elements – two in each of the VCore phases and one in each of the iGPU VAXG phases.

For the formation of voltages VCCSA and VCCIO are responsible for two separate converters placed under the processor connector and not covered with a radiator

• #11 18234508
    marekmateja1
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie wciskasz w złe sloty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uruchomieniem komputera po zainstalowaniu czterech modułów pamięci RAM Corsair Vengeance LPX DDR4 4x4 GB, 3000MHz CL15 na płycie głównej Aorus Gaming 5. Każdy moduł działa osobno, ale przy próbie uruchomienia w konfiguracji dual-channel komputer nie startuje, a pojawia się błąd C1. Użytkownik zaktualizował BIOS do wersji F14 i próbował różnych slotów, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie uszkodzeń gniazda procesora oraz testowanie pamięci innych marek, takich jak Kingston HyperX, które mogą być wymagane do poprawnej pracy w dual-channel. Wskazówki obejmują również resetowanie BIOS oraz umieszczanie pamięci w odpowiednich slotach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA