logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Początki programowania a ciężki projekt do ugryzienia. Plany z CSharp i Bazą SQL

brayanek7 21 Paź 2019 11:36 1503 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Od czego zacząć naukę, żeby napisać plugin do Wapro Mag do przyjmowania i zdejmowania towaru po kodzie kreskowym?

Zacznij od dokumentacji Wapro API oraz opisu modułów/gniazd rozszerzeń, bo tam może być już gotowy mechanizm do takiej integracji [#18230877][#18239747] Jeśli nie masz doświadczenia z bazami relacyjnymi, najpierw opanuj podstawy SQL i pojęcia takie jak tabele, relacje, indeksy, wyzwalacze, procedury i rollback, bo spójność danych jest tu kluczowa [#18231667][#18235617] Nie podmieniaj „stanu” jak w Excelu, tylko pracuj na dokumentach magazynowych i mechanizmach programu, bo ruchy towarów są liczone z dokumentów przychodu i rozchodu [#18231282][#18231483] Warto też zrobić zrzut testowej bazy, rozpisać funkcje, które plugin ma realizować, i dopiero potem skleić je w okno aplikacji [#18231637] C# jest wskazywany jako sensowny wybór do takiego zadania, ale ważniejsze od języka jest poznanie API Wapro i modelu danych programu [#18231962][#18236444]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18230824
    brayanek7
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Witam
    Planuje napisać plugin, który będzie przyjmował produkty na stan magazynowy za pomocą kodu kreskowego, jak i zdejmował je ze stanu magazynowego.
    Program Magazynowy który używamy to Wapro Mag.
    Czy ktoś może mi doradzić od czego zacząć naukę ?
    Pozdrawiam i Życzę Miłego Dnia ;)
  • REKLAMA
  • #2 18230877
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18230889
    brayanek7
    Poziom 17  
    Wydaje mi się, że CSharp jest dosyć ciekawym i prostym językiem.
    Myślałem również o Pythonie ale on nie ma aż takiego wsparcia w Polsce, chyba że się mylę.
    Dzięki za wszystkie sugestie.
    Pozdrawiam.
  • #4 18230924
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18230972
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Tak z ciekawości, bo nie jestem tu ekspertem: o jakim braku przenośności w C# piszesz? Moim zdaniem ten język nie jest w tym zakresie gorszy od innych względnie nowych języków. Od programowania obiektowego raczej się nie ucieknie (też nie jestem do końca przekonany do obiektów), nie warto z tym walczyć, lepiej polubić.
  • #6 18230994
    brayanek7
    Poziom 17  
    Czy posiadacie może jakieś materiały, które ułatwiły by mi wykreowanie wspomnianego oprogramowania ?
    Dzięki ogromne.
    Pozdrawiam.
  • #7 18231010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18231282
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 923
    Cytat:
    który będzie przyjmował produkty na stan magazynowy za pomocą kodu kreskowego, jak i zdejmował je ze stanu magazynowego

Czy uważasz, że ruchy towarów w magazynie, to zmiana wartości w polu 'stan'?
    Otóż nie.
    Stan magazynowy obliczany jest na podstawie dokumentów przychodu takich jak PZ, PW, FZ oraz rozchodu - WZ, FS.
    To nie tabelka w Excelu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 18231354
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    MARTE.BEST napisał:

Ale nie zaznajamiając się do końca z tym projektem sugerował bym już C++. Ewentualnie nawet C, w którym masz pełno opensourcowych rozwiązań i na różne platformy systemowe.

Taaaak ... oczekiwanie w C++ / C zestandaryzowanego dostępu do baz danych - gdzie nawet standardowy std::string jest bojkotowany. Mrzonka

PRL napisał:
    Cytat:
    który będzie przyjmował produkty na stan magazynowy za pomocą kodu kreskowego, jak i zdejmował je ze stanu magazynowego

Otóż nie.
    Stan magazynowy obliczany jest na podstawie dokumentów przychodu takich jak PZ, PW, FZ oraz rozchodu - WZ, FS.
    To nie tabelka w Excelu.

Zgadzam się.
  • #10 18231474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18231483
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    Co za, "PRL-owskie" bzdety

Co nazywasz bzdetami, dokumenty w programie magazynowo-sprzedażowym?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18231497
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18231504
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    Nie ma wymogu prawnego do prowadzenia takiej dokumentacji

Ty mówisz poważnie, czy trollujesz?
    Od kiedy to w firmie nie ma dokumentów FZ, FS, WZ, PZ?
    Nie wspominając o sednie tego tematu, czyli Wapro Mag.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 18231521
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #16 18231541
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18231557
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    MARTE.BEST napisał:
    Nie ma wymogu prawnego do prowadzenia takiej dokumentacji

Wymóg prawny prowadzenia dokumentacji to jest aczkolwiek wcale nie musi to być dokumentacja papierowa. Jednakże w rzeczywistości, ze względów praktycznych, często trudno się obyć bez papieru.
  • #19 18231588
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18231595
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1481
    brayanek7 napisał:
    Planuje napisać plugin, który będzie przyjmował produkty na stan magazynowy za pomocą kodu kreskowego, jak i zdejmował je ze stanu magazynowego.

Sądząc po pytaniach to nie masz szans, lepiej poszukaj czy już takiego modułu nie ma albo funkcjonalności w głównym programie,
    jeśli nie to niech to firma zleci, dla Twojego dobra :) Uwierz mi, wiem co piszę.
  • #21 18231637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18231656
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    MARTE.BEST napisał:
    Proszę mnie nie cytować w ten sposób. To jest tylko fragment wycięty z trochę dłuższego zdania.

Że zabrakło znaku zapytania? :roll:
    MARTE.BEST napisał:
    OK. Dobrze znalazłem sobie to sam.

(Pewnie znów będzie, że za dużo wyciąłem 8-) ) Nie znalazłeś. To co cytujesz to jest jakimś tam wymogiem wtórnym, zresztą też nie dla wszystkich obowiązkowym. Przepisem źródłowym narzucającym dokumentację zdarzeń gospodarczych jest ustawa o rachunkowości (dla dużych jednostek, dla małych są inne przepisy).
    W tejże ustawie stoi, że operacje gospodarcze mają być udokumentowane, ale wcale nie znaczy, że Pz czy Wz musi mieć postać papieru ze stemplem i podpisem magazyniera. Śmiem twierdzić, że takich dokumentów fizycznie może nie być jeśli taka jest wola organu kierowniczego, jest to zapisane w polityce rachunkowości i spełnione są przepisy ustawy (w tym przypadku m.in. art. 20 ust. 5).
  • #23 18231667
    PRL
    Poziom 41  
    Piszemy o językach, a zapominamy o podstawowej sprawie, czyli tabelach, relacjach, indeksach i wyzwalaczach w bazie, do której chcemy zapisywać dane, a to podstawa. Chodzi o zachowanie spójności danych. Żeby czasami baza się nie rozjechała po naszych zabiegach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 18231782
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 18231813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 18231864
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18231887
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Dziwisz się? bo ja nie, chyba już uświadomiliśmy mu że porywa się z motyką na słońce.
    A wracając do bazy to dostęp z boku poza mechanizmami programu może być złym pomysłem,
    pozostaje jeszcze pytanie na jakim sgl-u to chodzi, bo z tego wyniknie gdzie jest logika bazy,
    w bazie czy w programie jak baza prosta.
  • #28 18231962
    AdamFilipek
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    Wystawiają fajnego pdfa, gdzie wszystko jest napisane - kiedy trzeba użyć procedury składowanej, a kiedy można dać zwykłego inserta z zachowaniem pewnych warunków:

Link

Jest też forum gdzie można znaleźć trochę informacji:

Link

C# jak najbardziej się do tego nadaje.
  • #29 18231987
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Jak widać baza jest z tych zaawansowanych i wszystkie procedury są w bazie, no i ładna dokumentacja też jest :)
  • #30 18234688
    brayanek7
    Poziom 17  
    PRL napisał:
    Cytat:

Otóż nie.
    To nie tabelka w Excelu.

Przecież to jasne, że są z tym połączone dokumenty magazynowe.
    Może źle to opisałem.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzyć plugin do programu magazynowego Wapro Mag, który umożliwi zarządzanie stanem magazynowym za pomocą kodów kreskowych. W dyskusji poruszono kwestie wyboru języka programowania, z naciskiem na C# i jego integrację z .NET, a także alternatywy takie jak Python, C++ i Java. Uczestnicy wymienili się sugestiami dotyczącymi narzędzi oraz zasobów edukacyjnych, a także zwrócili uwagę na znaczenie dokumentacji i procedur w kontekście zarządzania magazynem. Pojawiły się również wątpliwości co do potrzeby tworzenia pluginu oraz jego integracji z istniejącym systemem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA