logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja rezystora wentylatorów w Peugeot 306 - gdzie go znaleźć?

306 20 Wrz 2005 17:55 3909 9
REKLAMA
  • #1 1834607
    306
    Poziom 11  
    Gdzie jest rezystor wentylatorów peugocie306?Nie wiem gdzie jest. a wiem że przez niego nie działają wentylatory.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1834890
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Na ogół rezystor mocno się grzeje, więc pewnie jest zamontowany w miejscu gdzie będzie chłodzony (przez wentylatory). Podaj więcej danych na przykład jaki silnik, będzie nam łatwiej zgadywać :]
  • REKLAMA
  • #3 1835012
    306
    Poziom 11  
    silnik 1,6 benzyna. w serwisie mi powiedzieli że jest pod prawym nadkolem. Ale tam nic nie ma.Później słyszalem że jest to pod prawym leflektorem ,też tam nic nie ma.
  • #4 1835025
    zi.ko
    Poziom 26  
    306 napisał:
    silnik 1,6 benzyna.
    A który rok produkcji?
  • REKLAMA
  • #5 1835047
    306
    Poziom 11  
    Rok produkcji 1995. jest to wersja z klimą.
  • #6 1835335
    zi.ko
    Poziom 26  
    W takim razie prawdopodobnie masz dwa wentylatory chłodnicy i sterowanie zrealizowane jest bez rezystora. W wersji z klimą chłodzeniem silnika steruje moduł elektroniczny z 15 stykowym czarnym złączem. Moduł bierze informacje o temperaturze silnika z czujnika (2 tykowa brązowa wtyczka) na termostacie.
  • REKLAMA
  • #7 1835509
    306
    Poziom 11  
    Czyli przyczyną awarji wentylatorów jest czujnik na termostacie?ćzy mam uszkodzony moduł. Wypinałem już czujniki są 3 ,każdy ma inny kolor nie pamietam ich . po wypięciu jednego z nich chyba z pompy wodnej wentylatory pracowały na maxa a kluczyk w stacyjce był przekręcony. Wyłanczały sie kiedy wpinałem wtyczke spowrotem w czujnik. I to mnie dziwiło. Czekam na dalsze informacje..... Jutro będe pokolei wszystko sprawdzał..
  • #8 1836318
    zi.ko
    Poziom 26  
    Moduł elektroniczny mierzy rezystancje termistora w czujniku. Jeśli odepniesz wtyczkę rezystancja będzie nieskończenie wielka a dla modułu będzie to oznaczało nieskończenie wielką temperaturę dlatego właśnie włączają się wentylatory. Tak więc albo uszkodzony jest czujnik albo na przykład masz zapowietrzony układ chłodzenia.
  • #9 1837308
    306
    Poziom 11  
    Ok . dzieki pojade do garażu sprawdze to.

Dodano po 4 [godziny] 1 [minuty]:

Wielkie dzięki ! Wentylatory działają! Pierwszy bieg sie włancza gdzieś około+- 100C niewiem czy to nie za wysoka temperatura.A podczas jazdy utrzymuje sie 90C. Czujnika nie ruszałem,był tylko uzupelniony płyn oraz go odpowietrzyłem.
  • #10 1840710
    zi.ko
    Poziom 26  
    Temperatura ponad 100°C nie jest groźna. Gdyby w układzie była sama woda to przy takiej temperaturze zaczęła by wrzeć ale na szczęście w układzie jest płyn chłodniczy, który między innymi ma wyższą temperaturę wrzenia.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 306 z silnikiem 1,6 benzyna z 1995 roku i klimatyzacją wentylatory chłodnicy mogą być sterowane bez użycia tradycyjnego rezystora. Zamiast tego układ wykorzystuje moduł elektroniczny z 15-stykowym czarnym złączem, który steruje pracą wentylatorów na podstawie sygnałów z czujników temperatury, w tym czujnika na termostacie. Rezystor wentylatorów zwykle jest montowany w miejscu zapewniającym chłodzenie, jednak w tym modelu jego brak może oznaczać, że sterowanie odbywa się elektronicznie. Uszkodzenie czujnika temperatury lub zapowietrzenie układu chłodzenia może powodować nieprawidłową pracę wentylatorów. Odłączenie wtyczki czujnika powoduje włączenie wentylatorów na maksymalnych obrotach, co jest normalną reakcją modułu na brak sygnału. Uzupełnienie płynu chłodniczego i odpowietrzenie układu może przywrócić prawidłową pracę wentylatorów. Temperatura pracy układu utrzymująca się około 90°C jest prawidłowa, a przekroczenie 100°C nie jest groźne dzięki właściwościom płynu chłodniczego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA