logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows nie odnajduje plików przy uruchamianiu programów - jak naprawić?

embros 20 Wrz 2005 22:01 1361 8
REKLAMA
  • #1 1835431
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam,
    od pewnwgo czasu mam problem z uruchamianiem programów: przy uruchomieniu dowolnego programu wyskakuje okno, z informacją że win nie mógł odnależć pliku. Program mogę uruchomić jeżeli na jego ikonie kliknę prawym klawiszem i wejdę w URUCHOM JAKO i następnie odznaczę: CHROŃ MÓJ KOMPUTER PRZED NIEAUTORYZOWANYMI PROGRAMAMI.
    Co mu dolega i jak to usunąć. Wspomną jeszcze, że nie mogę korzystać z PANELU STEROWANIA, bo żadna z ikon się nie otwiera.

Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 1835627
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam
    Prawdopodobnie masz Service Pack2, wywal to lub skonfiguruj.

Pozdrówko
  • REKLAMA
  • #3 1835682
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    ictorn napisał:
    Witam
    Prawdopodobnie masz Service Pack2, wywal to lub skonfiguruj.

Pozdrówko

A nie prościej wywalić od razu całego kompa !!!

Nie znam przypadku aby na prawidłowo skonfigurowanym systemie i czystym od robactwa SP2 powodował taki problem !!!

Radzę sprawdzić komputer na występowanie wszelkiego robactwa, poczytać to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic144641.html i https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic217889.html.

Co to znaczy od pewnego czasu, przy jakiej okazji to się stało ?
  • #4 1835768
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Nie sądzę, aby to było robactwo. Zgadzam się z tym, aby kolega przypomniał sobie swoje działania na komputerze, po których wystąpił błąd. Czy nie były to zabawy z Centrum Zabezpieczeń systemu Windows? Nie usprawniał kolega systemu, albo nie probował komuś ograniczyc do niego dostępu?
  • #5 1836055
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam
    Na moim kompie, bez względu na to czy jest to czysta konfiguracja czy system już sobie stoi po, instalacji SP2 brak mi menu kontekstowego pod prawym klawiszem myszki. Szukałem i nic, nie twierdzę że jestem guru ale, prościej mieć SP1 i pilnować zabezpieczeń itp szkoda czasu i nerwów.
    Co do cytowania mnie i podsumowania przez 'paweliw', a na dodatek nie wniesienia niczego twórczego, nazwałbym to jałową wypowiedzią.
  • REKLAMA
  • #6 1836107
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    @ictorn - zgadza się, nie jesteś guru, chyba po prostu Twój komputer Cię nie lubi :)

A jaki system? Pytania jak wyżej, poza tym: czy były jakiś zabawy z rejestrem, z konsolami *.msc? Co było ściągane z netu?
  • REKLAMA
  • #7 1839967
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    ictorn :arrow:
    Nie będę się odnosił do Twoich wypowiedzi na mój temat bo szkoda na to czasu i jak widzę nie warto.
    Długo robiłem dokładnie tak jak Ty (czyli SP 1 + łatki krytyczne) i w całości się zgadzam, że to bardzo dobry sposób na utrzymanie komputera w dobrej kondycji.
    Jednakże teraz, większość wersji XP (zakupionych w sklepie) ma już zintegrowany SP 2 i trzeba go instalować takim jaki jest. We wszystkich przypadkach system działa sprawnie i stabilnie, więc nie widzę sensu powrotu do SP1 + łatki krytyczne.
    Co do Twojego problemu sprawdź czy masz taki klucz w rejestrze:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\NoTrayContextMenu
    z wartością DWORD = 1. Jeżeli jest zmień wartość na 0.

Wracając do tematu z doświadczenia wiem, że większość problemów w XP (zakładam, że taki system ma embros) jest skutkiem takiego czy innego robactwa łącznie z wszelkimi dodatkowymi programami instalowanymi "przy okazji" (często bez wiedzy użytkownika) instalacji różnych aplikacji.
    Dlatego ważne jest ustalenie momentu w którym po raz pierwszy wystąpił problem (instalacja oprogramowania, strona www, wizyta znajomych itp. itd.) bo to znacznie zawęża krąg poszukiwań.
  • #8 1846054
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witajcie,
    wybaczcie, że nie odpowiadałem ale jakiś !?!?!? ukradł kabel telefoniczny, a kochana tepsa kładła go 5 dni (podobno 300 metrów).
    Co do systemu: mam XP SP1 z jakimiś łatkami. Stało się to bez przyczyny. Nie grzebę w rejestrze ani w zabezpieczeniach. Pobieram z sieci trochę audio i wideo, żadnych programów. Mks on-line nic nie wykrył.

Pozdrawiam
    Piotrek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z uruchamianiem programów w systemie Windows XP, gdzie pojawia się komunikat o braku pliku, a programy można uruchomić tylko przez menu kontekstowe z wyłączoną opcją ochrony przed nieautoryzowanymi programami. Dodatkowo nie działa Panel Sterowania. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny, takie jak błędy po instalacji Service Pack 2 (SP2), ingerencje w rejestrze systemowym, zwłaszcza klucz HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorerNoTrayContextMenu, oraz infekcje złośliwym oprogramowaniem (trojanami). Zalecano sprawdzenie systemu pod kątem malware, użycie narzędzia do naprawy rejestru exefix.reg oraz analizę logów z programu HijackThis. Wskazano, że problem może wynikać z blokad w Centrum Zabezpieczeń Windows lub zainstalowanych dodatkowych programów ograniczających dostęp. Użytkownik potwierdził, że używa Windows XP SP1 z łatkami, nie ingerował w rejestr ani zabezpieczenia, a skan antywirusowy MKS Online nie wykrył zagrożeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA