logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PLC - sygnał z przekładnika 0-10V - zaniżone napięcie wyj. przekładnika

bi3dron 29 Paź 2019 12:59 1806 7
  • #1 18246100
    bi3dron
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Czołem forumowicze,

mam pewien problem, ponieważ chciałem podłączyć przekładnik prądowy z wyjściem 0-10V do wejścia analogowego sterownika PLC.
    Przekładnik to LEM AT 20 B10 (0-20A), a sterownik to JAZZ JZ20-R31.
    I teraz: po załączeniu silnika, który na mierzonej fazie pobiera prąd 3A, sterownik wyświetla 1,5A (oczywiście po przeskalowaniu w programie). Mierzone napięcie na zaciskach przekładnika wynosi 0,7V).

Po odpięciu przewodu pomiarowego ("+") od PLC, na zaciskach przekładnika pojawia się już prawidłowe 1,5V (co odpowiada 3A, wynika z liniowej charakterystyki przekładnika).

Z tego co wyczytałem to minimalna rezystancja obciążenia (Load resistance) przekładnika to >=2MΩ, za to impedancja wejściowa dla AI sterownika to 20kΩ.

Sposób podłączenia:
    PLC - sygnał z przekładnika 0-10V - zaniżone napięcie wyj. przekładnika

A więc pytania moje są następujące:
    1. Czy mogę podziałać jakieś proste czary z rezystorami/kondensatorami, aby podbić napięcie do wartości bez przekłamania?
    2. Czy ewentualnie pozostawić to jak jest, a w samym programie dostosować skalowanie?

Pomiar napięcia przeprowadzałem za pomocą multimetru cyfrowego. Sterownik jak i przekładnik połączone są zgodnie z instrukcjami producentów (również w JAZZie jest podłączony zacisk n/p dla wejść I16 i I17 do 0V zasilającego sterownik).
  • Pomocny post
    #2 18246355
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Pomysły z rlc odpadają.. Najlepiej zmienić przekładnik, a jak nie to zrobić wtórnik napięciowy na wzmacniaczu operacyjnym. Można też układ na mosfetach ale bedzie dużo więcej zachodu niż ze wzm. op.
  • #3 18247485
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    A ja tylko przeskalowałbym wejście AI sterownika, że 0,7V to 3A.
  • Pomocny post
    #4 18247691
    eljarkos
    Poziom 21  
    Ocena: 103
    Widać, że przekładnik jest przeciążony czyli nie wiadomo czy zachował liniowy charakter błędu. Najlepiej zastosować separator napięcia lub zmienić przekładnik na 4-20mA.
    Przyszedł mi do głowy separator S2 Link ,ale rezystancja wejściowa dla napięcia jest ≧100kΩ. Czy to wystarczy?
    Koszt nowego przekładnika podobny do ceny separatora.
  • Pomocny post
    #5 18248031
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    and_rog napisał:
    A ja tylko przeskalowałbym wejście AI sterownika, że 0,7V to 3A.

Przeciążone wyjście będzie pływać od temperatury, zmiany impedancji wejścia w sterowniku, itp. Taki pomiar jest bezwartościowy.
  • #6 18248384
    bi3dron
    Poziom 18  
    Jest 5 rozdzielnic po 2 przekładniki, póki co na testach jest pierwsza sztuka, a też przekładniki mamy różne, tj. są 0-10A,20,50A.
    @eljarkos - chyba Twój pomysł będzie najlepszy, żeby nie wymieniać 10 przekładników, a na rozdzielnicę jeden dwutorowy wystarczy. Pod warunkiem, że zadziała. Jakoś często zapominam o tej firmie z linku...
  • #7 18249101
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 27
    Karta katalogowa LEM'a mówi o RL Load resistance≥ 2 MΩ. Natomiast impedancja wejścia analogowego to 20kΩ. Więc bez separatora to raczej miarodajnych pomiarów nie zrobisz. Separator który polecał eljarkos raczej się nie nada. Poszukaj separatora o odpowiedniej impedancji wejściowej lub wybierz inne przekładniki prądowe. Masz wybór np. w TME jest MBS-31-6010 i nie jest to reklama. Zresztą znajdziesz podobne gdzie indziej
  • #8 18249896
    bi3dron
    Poziom 18  
    Taką ofertę od Labor-aster (producent urządzenia z linku) dostałem:
    Cytat:
    Proponuje dwutorowy typ S2-L2 w wykonaniu specjalnym:
    - wejście 0-10V
    - rezystancja wejściowa 2 MOhm
    - wyjście 0-10V (Robc>2 kOhm)
    - zasilanie 24Vdc
    - separacja galwaniczna wzajemnie między wejściem, wyjściem, zasilaniem
    - proponuję realizacje stałej czasowej 2 sek .(odpowiedz na skok 10%,...90% będzie T=6 sek.)

Stałą czasową do 0,3s udało się zejść, także pomiar będzie bardzo zbliżony do czasu rzeczywistego.

Nic lepszego nie znalazłem, cenowo wychodzi ten separator najtaniej (tym bardziej że jest dwutorowy). Bo wymiana samych przekładników raczej nie wchodzi w grę niestety.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem przekładnika prądowego LEM AT 20 B10 (0-20A) do wejścia analogowego sterownika PLC JAZZ JZ20-R31. Po załączeniu silnika, który pobiera 3A, sterownik wyświetla 1,5A, a napięcie na zaciskach przekładnika wynosi 0,7V. Po odłączeniu przewodu pomiarowego napięcie wzrasta do 1,5V, co odpowiada 3A. Użytkownicy sugerują, że przekładnik może być przeciążony, co wpływa na liniowość pomiaru. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie wtórnika napięciowego na wzmacniaczu operacyjnym, separatora napięcia lub wymianę przekładnika na model 4-20mA. Wskazano również na konieczność użycia separatora o odpowiedniej impedancji wejściowej, aby uzyskać miarodajne pomiary.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA