logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne uruchamianie wyświetlacza SSD1306 z Arduino po odłączeniu zasilania

szymonm01 29 Paź 2019 14:45 693 7
  • #1 18246289
    szymonm01
    Poziom 4  
    Ocena: 19
    Witam, po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania do mojego układu składającego się z płytki Arduino oraz wyświetlacza SSD1306, wyświetlacz nie włącza się. Dopiero po zresetowaniu płytki Arduino (umieszczonym na niej przyciskiem), wyświetlacz zaczyna pracować normalnie. Gdy natomiast szybko (kilka sekund) odłączę i podłączę zasilanie, wyświetlacz pracuje bez problemu. W jaki sposób mogę ustawić automatycznie uruchamianie się wyświetlacza?
  • #2 18249003
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18249132
    szymonm01
    Poziom 4  
    emarcus napisał:
    szymonm01 napisał:
    Witam, po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania do mojego układu składającego się z płytki Arduino oraz wyświetlacza SSD1306, wyświetlacz nie włącza się. Dopiero po zresetowaniu płytki Arduino (umieszczonym na niej przyciskiem), wyświetlacz zaczyna pracować normalnie. Gdy natomiast szybko (kilka sekund) odłączę i podłączę zasilanie, wyświetlacz pracuje bez problemu. W jaki sposób mogę ustawić automatycznie uruchamianie się wyświetlacza?

Czy masz zdefiniowany reset pin dla SSD1306?
    Dobrze byłoby załączyć choćby 'kawałek' kodu, inaczej będziesz długo czekał na trafną odpowiedź.

e marcus

Zdefiniowalem go pod pin nr 3 ale szczerze powiedziawszy średnio wiem co dalej. Podawać na niego stan wysoki gdy chce zresetować?
  • #4 18249500
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18250999
    szymonm01
    Poziom 4  
    Wyświetlacz komunikuje się poprzez I2C, tutaj fragment kodu konfigurujący wyświetlacz.

https://pastebin.com/HqEyQW2q
  • #6 18252961
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Ekran z I2C nie potrzebuje pinu do reset, jeśli biblioteka wymaga podania to można wpisać nr -1. Po podaniu zasilania na wyświetlacz należy go programowo zainicjalizować. Jeśli program zacznie z nim "gadać" zanim ekran się uruchomi (to chwilę trwa po podaniu zasilania, widocznie dłużej niż uruchomienie Arduino/Atemga) mówi jak "dziad do obrazu". Po uruchomieniu programu możesz dać jakiegoś delay na początku setup, by mieć pewność, że ekran ruszył.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18256974
    szymonm01
    Poziom 4  
    kaczakat napisał:
    Ekran z I2C nie potrzebuje pinu do reset, jeśli biblioteka wymaga podania to można wpisać nr -1. Po podaniu zasilania na wyświetlacz należy go programowo zainicjalizować. Jeśli program zacznie z nim "gadać" zanim ekran się uruchomi (to chwilę trwa po podaniu zasilania, widocznie dłużej niż uruchomienie Arduino/Atemga) mówi jak "dziad do obrazu". Po uruchomieniu programu możesz dać jakiegoś delay na początku setup, by mieć pewność, że ekran ruszył.

Dzięki za odpowiedź, zorientowałem się także, że nie podciągnąłem połączeń sda i scl rezystorami do zasilania. Czy to również mogło mieć wpływ na takie działanie wyświetlacza?
  • #8 18257086
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z automatycznym uruchamianiem wyświetlacza SSD1306 po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania do układu z Arduino. Wyświetlacz nie włącza się, dopóki nie zostanie zresetowany przyciskiem na płytce Arduino. Po szybkiej zmianie zasilania działa poprawnie. Użytkownik pyta o sposób automatyzacji uruchamiania wyświetlacza. Odpowiedzi sugerują, aby nie podłączać pinu reset, ponieważ wyświetlacz I2C nie wymaga go, a inicjalizacja powinna być programowa. Zauważono również, że opóźnienie w kodzie może pomóc w synchronizacji uruchamiania. Użytkownik odkrył, że nie podciągnął połączeń SDA i SCL rezystorami do zasilania, co mogło wpływać na działanie wyświetlacza. Sugerowano również użycie skanera I2C do sprawdzenia poprawności połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA