logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz Oled SSD1306 - Dziwne zachowanie wyświetlacza

pier 15 Paź 2014 12:46 3246 2
REKLAMA
  • #1 14043197
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1897
    Witam.

Posiadam wyświetlacz Oled 0.96" na sterowniku SSD1306 z Telmal-u.
    Od wczoraj próbuje go uruchomić pod bascomem (program z internetu) i jest z nim jakiś dziwny problem.
    Wczoraj na atmega128 nie udało mi się nic na nim zobaczyć ale dzisiaj myślę podłącze pod atmege32. Po milionie kombinacji ukazał mi się na nim jakiś blady tekst.
    Niby to co piszę w programie pokazuje na lcd ale obraz jest strasznie ciemny, grafiki w ogóle nie pokazuje, no i w ogóle problem jest tego typu że raz działa raz nie działa. Czasem wyświetla tylko litery w połowie i tylko wtedy jak procesor jest programowany!!!
    Kombinowałem już z rezystorami podciągającymi linie SCL SDA. Próbowałem rezystory 2,2k 4,7k i 10k tylko z 4,7k jest jakiś efekt. Próbowałem też zmieniać adres wyświetlacza (są dwa możliwe), zmieniałem setki razy kontrast lcd i nic efekt taki sam.
    Program chyba dobry bo na stronie gdzie go znalazłem nikt nie pisał o problemach z nim.
    Atmegę napędzam wewnętrznym rezonatorem 8MHz.

Program:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Ten sam kod znalazłem też na innej stronie więc powinien być ok.
    Zresztą na dobrą sprawę kod działa ale jakoś dziwnie, jest bardzo słaba jasność i losowo raz działa a potem 30 razy nie działa w ogóle.
    Proszę o jakieś sugestie.
    Pozdrawiam.

Dodano po 27 [minuty]:

Znalazłem info na niemiecko języcznym forum że niektóre wyświetlacze na ssd1306 mają problem z działaniem i wymagają dodatkowych poleceń do "pompy ładunku". http://bascom-forum.de/showthread.php?5986-SSD1306-%FCber-I2C/page2
    Ale co to za polecenia nikt nie pisze.
    Spotkał się ktoś z tym?
  • REKLAMA
  • #2 14043651
    rekinisko
    Poziom 22  
    Ocena: 142
    Dlaczego nie skorzystasz z gotowych bibliotek w bascomie? Może któraś zadziała.
  • #3 14043919
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1897
    Od paru godzin męczę pdf-a SSD1306 i wychodzi mi na to że program do wyświetla jest dobry tylko jakby wyświetlacz miał za mało "mocy". Wyświetla to co chcę ale słabo i jeśli jest dużo do wyświetlenia to albo ucina obraz albo nie ma go wcale.
    I tak doszłem że sterownik nie ma włączonego "charge pump" który podnosi napięcie do zasilania segmentów oled-a do 7.5V.
    To by się zgadzało z tym co pisali na niemieckim forum.
    A ile w tej mojej teorii prawdy zobaczymy po 22 wtedy to sprawdzę.

Dodano po 4 [godziny] 59 [minuty]:

Pomogło. Wyświetlacz działa idealnie.
REKLAMA