logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić rękawiczkę wykrywającą ruch dłoni do Unity 3D z Arduino?

XDamian1 29 Paź 2019 17:22 312 6
REKLAMA
  • #1 18246561
    XDamian1
    Poziom 3  
    Ocena: 85
    Witam, chciałbym zrobić rękawiczkę wykrywającą ruch dłoni, która będzie łączyła się z komputerem (może być przewodowo), z Unity 3D. NIe mam jednak pojęcia jak się za to zabrać. Nie mogę znaleźć strony lub filmiku z którego mógłbym się tego nauczyć. Miałem pomysł żeby zrobić to w oparciu o arduino, ale jeśli bez tego będzie prościej to nawet lepiej. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18246606
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Ocena: 304
    Wystarczy dowolny uC z portem UART i do tego konwerter na USB. Prościej się już chyba nie da.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18247427
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    W jaki sposób chcesz wykrywać ten ruch? To ma być przyspieszenie (akcelerometr)? Zgięcie (tensometr)? Machanie (optycznie)? Czy jeszcze coś innego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18248712
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Potencjometry do czego? Ciężko skalibrować, bo dużo czynników wpływa na pomiar. Ewentualnie możesz pokusić się o pomiar prądu przez nie przepływający za pomocą przetwornika ADC, żeby wyeliminować większość błędów. Akcelerometr jest prosty w obsłudze, wystarczy wyłowić potrzebne dane przez dowolny uC i wystawić je na port UART. Dalej konwerter UART-USB i łączysz wszystko z programem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat stworzenia rękawiczki wykrywającej ruch dłoni, która ma być połączona z komputerem i z Unity 3D, z wykorzystaniem Arduino. Użytkownik poszukiwał wskazówek dotyczących realizacji projektu. Odpowiedzi sugerowały użycie mikrokontrolera z portem UART oraz konwertera USB. Wskazano na możliwość wykorzystania akcelerometru do detekcji ruchu, a także potencjometrów, chociaż zwrócono uwagę na trudności w ich kalibracji. Akcelerometr został uznany za prostsze rozwiązanie, które można łatwo zintegrować z Arduino, a dane można przesyłać przez port UART do komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA