logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik aluminiowy 25 żeber grzeje tylko górę - zasilanie i powrót ustawione

Kamhet87 30 Paź 2019 08:47 2031 7
  • #1 18247727
    Kamhet87
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,mam problem z którym nie mogę się uporać.Wymienilem grzejnik na aluminiowy 25 żeber. Cały dramat polega na tym, że grzeje tylko górna część całego grzejnika. Zasilanie podpiąłem z lewej górnej strony a powrót z prawej dolnej.Jedynie ostatnie żebro od str. odpływu grzeje całe. Rurka z powrotu gorąca. Ciepła woda omija mi dolne części żeber i nie wiem co chodzi..Dodam, że na tym pionie mam jeszcze 2 spore grzejniki tego samego typu 25 i 30 żeber, które grzeją jak szalone.Nawet jak je pozakręcam to z tym jednym jest ten sam problem.Próbowałem na pompie zmniejszać lub zwiększać wydajność,na zaworach też a efekt ten sam.Zawory zwykle kulowe.Może ktoś już miał taki problem i pomoże.Z góry dziękuję.
  • #3 18247872
    Kamhet87
    Poziom 6  
    miroslaw wielki napisał:
    Zapowietrzony albo za niska temp zasilania i szybko sie woda wychładza.

Na 100% odpowietrzony,a woda się nie wychładza tylko wędruje góra grzejnika do powrotu.i wraca gorąca..
  • #4 18247902
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 723
    To tak jakby był zatkany dolny nypel przed ostatnim żeberkiem, albo wszystkie żeberka oprócz ostatniego i tam nie ma przepływu.
  • Pomocny post
    #5 18247919
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    CZy z poprzednim grzejnikiem miałeś podobne problemy? Objawy takie jak przy odwrotnym podłączeniu , czyli zasilanie od dołu a powrót od góry. Nie zamienione są podejścia?
  • #7 18248140
    Kamhet87
    Poziom 6  
    ewoo napisał:
    CZy z poprzednim grzejnikiem miałeś podobne problemy? Objawy takie jak przy odwrotnym podłączeniu , czyli zasilanie od dołu a powrót od góry. Nie zamienione są podejścia?

Chyba będziesz miał rację, możliwe że pomyliłem rurki jak od pionu przechodziłem przez ścianę.dam znać jak wrócę z pracy

Dodano po 3 [godziny] 37 [minuty]:

ewoo napisał:

Mial pan rację.okazalo się że rurki PEX się skrzyżowały w ścianie.pozdrawiam
  • #8 18248499
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Kamhet87 napisał:

Mial pan rację.okazalo się że rurki PEX się skrzyżowały w ścianie.pozdrawiam

Cieszę się, że mogłem pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z grzejnikiem aluminiowym 25 żeber, który grzeje jedynie górną część, mimo prawidłowego podłączenia zasilania i powrotu. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyną może być zapowietrzenie, niska temperatura zasilania, zablokowany dolny nypel lub pomylenie rur przy podłączeniu. Po dalszym badaniu użytkownik odkrył, że rurki PEX skrzyżowały się w ścianie, co było źródłem problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA