logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi BCO 410 nie działa po latach - brak wody, hałas, co robić?

digidyy 03 Lis 2019 21:28 2517 4
REKLAMA
  • #1 18256868
    digidyy
    Poziom 1  
    Witam wszystkich! Po kilku latach nieużywania ekspres DeLonghi BCO 410 przestał poprawnie działać.
    Używałem go kikadziesiąt razy dlatego nigdy nie odwapniałem układu ani nie wymieniałem filtra od chloru, ale chyba nie to będzie problemem. Grzałka normalnie podgrzewa wodę, zapala się kontrolka "gotowy", ale po przekręceniu pokrętła woda nie leci praktycznie w ogóle, słychać tylko hałas podobny do tego jaki zawsze pojawiał się przy podawaniu wody, ale jest on głośniejszy, charakterystyczne rzężenie. Sitko na końcu dyszy espresso odkręciłem zupełnie dla pewności, nie pojawia się tam w ogóle woda, w bocznej dyszy do spieniania mleka na cappuccino także jest funkcja wrzątku i tam także nie leci woda zupełnie, możliwa jest tylko para. Szukać braku drożności przewodu wody albo filtra wody czy marne szanse bo pompa wody albo jakieś inne drogie ustrojstwo podejrzewacie? Czy posiada ktoś service manaul do tego urządzenia?
  • REKLAMA
  • #2 18257093
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Skoro sprzęt przedtem działał, to sprawdź drożność wężyków.
  • REKLAMA
  • #3 18260178
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3337
    Masz zapowietrzony układ.
    Po kilku letnim przestoju nie będzie tak łatwo ;)

Spróbuj pomóc pompie strzykawka podać ciśnienie, oczywiście jak chodzi. Najlepiej było by pomóc jej odrazu odkamieniaczem.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #4 20231192
    jakole17
    Poziom 2  
    Zapowietrzony :)

Przekręć w lewo na parę, po zagrzaniu uruchom dźwignią po lewej stronie parowanie do spieniania. Zostaw na jakąś chwilę, spróbuj parę razy, zadziała w końcu.
  • #5 20233006
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1823
    Podejzewam samom pompe.
    Załączniki:
    • 0132504008.pdf (190.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA