logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

za wysoka temperatura zaworu wbudowanego/grzejników w domu

misiekle 07 Lis 2019 08:19 8265 5
REKLAMA
  • #1 18263099
    misiekle
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam
    Proszę podpowiedź bo w googlach nie znalazłem. Posiadam kocioł na ekogroszek 12KW KOMFORT EKO LUX powierzchnia do ogrzania +-150m. dom z prothermu 25cm. tylko 2 ściany ocieplone styropianem 20cm. Kocioł pracuje na PID i mam problem z zaworem wbudowanym siłownik Goshe Nr230-487 .Na piecu temp. żadana 60 stopni zbiornik na ciepłą wodę 200l. temp. żądana 45 stopni. I tu jest problem z zaworem wbudowanym ustawiam temp. żadaną na 40 stopni , temp. powrotu ochronę 45 stopni i myślę sobie że jak ustawie temperaturę 40stopni to taką powininem mieć na grzejnikach . A temperatura zaworu pokazuje mi tyle co na kotle czy 60 casem 58 najmniejsza temperatura to było chyba 50 stopni i tyle jest na grzejnikach. Aktualnie w domu włączone 4 grzejniki bo na polu z 10 stopni a w chałpie gorąco 23 stpnie to dla mnie za dużo w domu. Bardzo prosze o jakieś podpowiedzi A i sterownik to K1PV4.
    Po to jest chyba en zawór 4 drożny żeby móc ustawiać temperaturę również która idzie na dom.
    Odłączyłem ochronę powrotu ale nie pomogło.
    Zdjęcie z dzisaj rana z odłączoną ochroną.
    Załączniki:
    • za wysoka temperatura zaworu wbudowanego/grzejników w domu IMG_20191107_064111.jpg (3.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18263689
    misiekle
    Poziom 9  
    Ktoś coś podpowie?
  • REKLAMA
  • #3 18264060
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1680
    Przeczytałem, ale nie bardzo to rozumiem. Przydałby się plan, szkic tej instalacji, jak poszczególne elementy w niej są połączone, wtedy coś można by powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #4 18265116
    misiekle
    Poziom 9  
    tak mówić po prostu chodzi mi o to tak jak jest na zdjęciu że daję temp. żądaną 40 stopni żeby temperatura zaworu co i za tym idzie temperatura na grzejniki też 40 stopni a nie 57 stopni tak jak teraz(temperatura zaworu). Chyba że ja coś mylę i zawór 4d. nie jest od tego?
  • REKLAMA
  • #5 18265219
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1680
    Nie wiem jak wygląda instalacja i gdzie w niej jest ten zawór 4d, nie mam również doświadczenia z instalacjami z takimi zaworami, więc zadam pytanie, jak wyobrażasz sobie zbicie ustawionej i osiągniętej temperatury na kotle 60*C, do temperatury 40*C. Jedyny sposób w tym wypadku, to zmieszanie wody o temperaturze 60*C z wodą o temperaturze dużo niższej niż temperatura wody wyjściowej (40*C), w proporcji odpowiedniej do temperatury wód wejściowych. Tu nasuwa się(przynajmniej mnie) pytanie, gdzie, w jakim punkcie instalacji jest najniższa temperatura, ile ona wynosi i czy ilość wody jaka przez ten punkt przepływa, skierowana do zaworu 4d jest w stanie zbić temperaturę do 40*C.
  • #6 18265274
    misiekle
    Poziom 9  
    NO też się nie znam dlatego pytam się jak ręcznie ustwię pokrętło na full na niebieskie to jest temperatura 38-40 stopni.Nie wiem czy zawór jest wtedy cały czas zamknięty czy otwarty.
REKLAMA