logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Temp. na kotle gazowym, ustawienia pomp, zawór mieszający: podłogówka i grzejniki w domu

gniew1971 25 Lis 2022 11:12 528 6
REKLAMA
  • #1 20302439
    gniew1971
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam,
    Mam w domu instalację CO podłogówka + grzejniki. Głownie na dole w domu podłogówka na całości, natomiast u góry podłogówka w łazience a pozostałe pokoje grzejniki. Chcę ustawić instalacje. Na dole mam ciepło, jednak góra jakby nie dogrzana. Pierwsze pytanie czy temperatura na kotle gazowym 65 stopni jest ok?

Potem mam sprzęgło hydrauliczne i na grzejniki z tego co sprawdzałem kamerą termo idzie ok. 50 stopni C. Na podłogówki jest zawór mieszający i idzie 37 stopni C.

Pompka na grzejniki ustawiona jest na bieg I, natomiast pompka do podłogówki na bieg II. Czy ustawiłem to dobrze? czy jeszcze coś trzeba zmienić? Mam wrażenie że u góry jest zimniej. Inna sprawa, to na rotametrach nie mogę osiągnąć większego przepływu niż 2l/min. Czy to jest ok? najdłuższe sekcje mam 2l/m natomiast najkrótsza jest 0,5l/s
  • REKLAMA
  • #2 20302579
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 115
    Na kotle powinno wystarczyć 65 stopni.
    Jeśli na wyjściu na grzejniki masz 50 stopni to jest poprawna temperatura. Poszukaj problemu dalej - czy wszystko ok z grzejnikami (odpowietrzone, odpowiednio ustawiona kryza w zaworze termostatycznym, itp.)
    Skoro masz kamerę termowizyjną to sprawdź, czy przy maksymalnym otwarciu termostatu grzejnikowego masz odpowiednio wysoką temperaturę na grzejniku.

Zmień prędkość pompki od grzejników na 2. Na podłogówkę często wystarczy bieg 1.

Prędkość na rotametrach zależy od prędkości podawania wody na pompie podłogówki. Jeśli jest ciepło to po co chcieć więcej :)
  • REKLAMA
  • #3 20302632
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Gdzie masz zamontowany sterownik?
  • #4 20302647
    gniew1971
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    gersik napisał:

Chodzi o ten od załączania pompek?
  • REKLAMA
  • #5 20304817
    gersik
    Poziom 33  
    gniew1971 napisał:
    gersik napisał:

Chodzi o ten od załączania pompek?

Tak.
  • REKLAMA
  • #6 20305397
    gersik
    Poziom 33  
    Chodzi o regulator pokojowy.
  • #7 20305470
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2693
    Jeżeli oczekujesz konstruktywnych odpowiedzi to musimy wiedzieć jak jest zbudowana ta instalacja (jak grube rury, jak połączone), jak długie są obwody podłogówek i jak duże są pola, ile jest tych obwodów, jak jest sterowana (jakie zawór mieszający do podłogówki, jakie sterowniki/regulatory, gdzie zamontowane i czym sterują), jak duży jest dom, jak dobrano grzejniki w pomieszczeniach (wystarczy nawet tylko powierzchnia pomieszczenia i wielkość grzejnika oraz jego typ np. jednopłytowe, dwupłytowe), typ pomp obiegowych i ich wydajność.
    Jeżeli nie znasz odpowiedzi na te pytania to zdjęcia dużo mogą pomóc.

Bez tych informacji to można tylko wróżyć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma instalację centralnego ogrzewania z podłogówką i grzejnikami, gdzie na parterze znajduje się podłogówka, a na piętrze grzejniki. Zgłasza problem z niedostatecznym ogrzewaniem na górze, mimo że temperatura na kotle gazowym wynosi 65°C, co jest uznawane za odpowiednie. Temperatura na grzejnikach wynosi 50°C, a na podłogówce 37°C. Użytkownik pyta o ustawienia pomp: grzejniki na biegu I, podłogówka na biegu II. Otrzymuje sugestie, aby zwiększyć prędkość pompki dla grzejników oraz sprawdzić ustawienia grzejników i zaworu termostatycznego. Dodatkowo, podkreślono potrzebę dokładniejszych informacji o instalacji, takich jak długość obwodów, typy grzejników i ich wydajność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA