logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica AWST10L- nie włącza się, nie reaguje na nic.

wprost123 13 Lis 2019 21:11 2781 8
REKLAMA
  • #1 18276421
    wprost123
    Poziom 9  
    Ocena: 52
    Witam.
    Mam problem z pralką Amica AWST10L. Robiłem pranie, wszystko było ok. Jakiś czas po mnie kolega z mieszkania też chciał zrobić pranie. Wybrał program, nacisnął start, ponoć kontrolka przy którymś przycisku zaświeciła się na kilka sekund, po czym zgasła i od tego momentu nie reaguje zupełnie, nawet żadna kontrolka nie chce się zaświecić, padła całkiem.

Macie jakieś pomysły co należałoby w pierwszej kolejności sprawdzić? Skoro tak zupełnie nie reaguje, to myślę, że problem jest gdzieś zaraz "na początku" w elektronice sterującej. Może ma ktoś do niej instrukcję serwisową, schemat elektryczny?

Pomyślałem, że może przekaźnik za włącznikiem, ale jest ich na płytce kilka i nie wiem za który trzeba by się wziąć, a może radzicie zacząć od czegoś innego?

Dodaję zdjęcie pulpitu pralki.
  • REKLAMA
  • #2 18276472
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Spróbuj zresetować.
  • REKLAMA
  • #3 18276768
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    www napisał:
    Spróbuj zresetować.

Ale co ?

Moduł pralki uszkodzony. Padnięty procesor.
  • #4 18276811
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3365
    Jeżeli do modułu dociera 230V, to j.w.
  • REKLAMA
  • #5 18276915
    wprost123
    Poziom 9  
    Resetowałem... chyba. Jeśli reset rozumiecie, jako wyjęcie wtyczki na jakiś czas.
    Napięcie sprawdziłem tylko tuż po wejściu do pralki- na filtrze przeciwzakłóceniowym i jest. Nie wiem co dalej sprawdzić. Może jakieś pomysły, czy stawiacie na procesor jako pewniak? Jak się upewnić że procesor padł?
  • REKLAMA
  • #6 18277024
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    wprost123 napisał:
    czy stawiacie na procesor jako pewniak? Jak się upewnić że procesor padł?
    Proszę wykonać pomiary jak zaznaczono na foto :D
  • #7 18277107
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1320
    wprost123 napisał:
    Macie jakieś pomysły co należałoby w pierwszej kolejności sprawdzić?

Sprawdź pojemność kondensatora 2,2µF (duża, niebieska lub szara kostka na płytce sterownika).
  • Pomocny post
    #8 18277631
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4481
    Moduł jak najbardziej do naprawienia - nawet gdyby uszkodzony był procesor.

Częste awarie w tych modułach to:
    - uszkodzenie układu zasilania (brak jakiegokolwiek napięcia)
    - uszkodzenie procesora (zwarcie na kondensatorach zasilających +5V)
    - uszkodzony wsad procesora (wysypane oprogramowanie)

Każde z powyższych jak wspomniałem wcześniej jest do naprawienia.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #9 18278645
    wprost123
    Poziom 9  
    Dziękuje za wszystkie pomysły. Nie mam sprzętu, do zmierzenia kondensatorów.
    Właściciel mieszkania stwierdził, że najprawdopodobniej kupi nową, bo nie opłaca mu się inwestować w naprawy, skoro za rok może znów coś paść. Poza tym już dosyć głośno chodziła, więc pewnie pasowałoby też wymienić inne elementy. Dlatego jeśli właściciel nie zmieni zdania, to z tej wyciągnę co ciekawsze elementy i poczekamy na nowy sprzęt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Amica AWST10L, która przestała reagować po próbie uruchomienia programu prania. Po naciśnięciu przycisku start kontrolka zaświeciła się na chwilę, a następnie zgasła, co spowodowało całkowity brak reakcji urządzenia. Użytkownik sugeruje, że problem może leżeć w elektronice sterującej, a w szczególności w przekaźniku lub module. W odpowiedziach zasugerowano kilka kroków diagnostycznych, w tym reset urządzenia, sprawdzenie napięcia na module oraz pomiar pojemności kondensatora. Wskazano również na możliwe uszkodzenia modułu, takie jak uszkodzenie układu zasilania, procesora lub oprogramowania. Użytkownik rozważa zakup nowej pralki, ponieważ naprawa może być nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA