logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem Motorola 4100 - blokada portów po powrocie z zagranicy

kize 22 Wrz 2005 00:56 2369 7
REKLAMA
  • #1 1838851
    kize
    Poziom 11  
    Witam.

Kiedys mialem internet w kablowce wyjechalem za granice kablowka o mnie zapomniala. Po powrocie wlaczam modem, a on dalej pracuje.
    Problem tkwi w tym, że nic nie moge pobierać tak jak bym miał poblokowane porty. Ani ftp. ani gry online nie chodza.

jak podstawiam inny modem to jest ok wiec komp. jest dobry.
    Może ktoś coś na to poradzi ?:|
  • REKLAMA
  • #2 1839032
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Inny modem tzn nie rozumiem?Skąd go bierzesz?Bo mnie męczy temat zmęczenia tego modemu i korzystania z kablówki z afree a wiem ze taka mozliwosc jest.
  • REKLAMA
  • #3 1839108
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Kablówka - jeżeli się zorientowała, to wyłącza Twój modem z sieci (wyrzuca go) i nie masz wtedy żadnej możliwośći korzystania z niego.

Może były jakieś zmiany oprogramowania i modem się nie "załapał"

pzdr
  • #4 1839176
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    galazka napisał:
    Inny modem tzn nie rozumiem?Skąd go bierzesz?Bo mnie męczy temat zmęczenia tego modemu i korzystania z kablówki z afree a wiem ze taka mozliwosc jest.

Nie bardzo jest taka możliwość, chyba że kablówka ma stare oprogramowanie i konfigurację.

Dodano po 2 [minuty]:

kasprzyk napisał:

Kablówka - jeżeli się zorientowała, to wyłącza Twój modem z sieci (wyrzuca go) i nie masz wtedy żadnej możliwośći korzystania z niego.

Tak się dzieje - modem jest wyłączany programowo. Z za niego nie ma żadnej komunikacji z siecią.

Cytat:

Może były jakieś zmiany oprogramowania i modem się nie "załapał"

To raczej nie, jeśli zalogował się do sieci.
  • REKLAMA
  • #5 1839646
    kize
    Poziom 11  
    No tak jest modem jest zalogowany świeca sie 4 diody www sie wyswietla ale nie działa ftp. ani gry online.
    Jak podstawiam modem motorola ale od sąsiada to wszystko chodzi.
    Modem juz pracuje z 5 miesiecy ale tylko na takich warunkach, a chce cos na to poradzić jeśli jest taka możliwość.
    Proszę o pomoc jeśli ktos wie jak to zrobic.
    pozdrawiam
  • #6 1839848
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    kize napisał:
    No tak jest modem jest zalogowany świeca sie 4 diody www sie wyswietla ale nie działa ftp. ani gry online.
    Jak podstawiam modem motorola ale od sąsiada to wszystko chodzi.

Czyli jest zablokowany wszelki ruch poza WWW.

Cytat:

Modem juz pracuje z 5 miesiecy ale tylko na takich warunkach, a chce cos na to poradzić jeśli jest taka możliwość.
    Proszę o pomoc jeśli ktos wie jak to zrobic.

Bez wiedzy kablówki pozostaje tylko używanie PROXY, albo jakiś tunel uruchomiony na porcie 80.
  • #7 1839849
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Przede wszystkim interesuje mnie kupno takowego modemu i dzialanie z nim napewnio mozna zrobic jakiegos klona albio cosik co wy na to?
  • REKLAMA
  • #8 1839865
    kize
    Poziom 11  
    Witam.
    Mozesz mi dać niewielkie wskazówki jak uruchomic ten tunel przez port 80 ?
    pozdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada modem Motorola 4100, który po powrocie z zagranicy i ponownym podłączeniu do sieci kablowej działa, jednak ma zablokowane porty uniemożliwiające korzystanie z FTP i gier online, mimo że połączenie WWW działa poprawnie. Inny modem podłączony do tego samego komputera działa bez problemów, co wyklucza problem z komputerem. W dyskusji zasugerowano, że operator kablowy mógł zablokować ruch na niektórych portach lub wyłączyć modem programowo, jednak w tym przypadku modem jest zalogowany i świecą się diody sygnalizujące połączenie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie proxy lub tunelowanie ruchu przez port 80, aby ominąć blokadę portów. Użytkownik prosi o wskazówki dotyczące konfiguracji tunelu na porcie 80. Pojawiła się także sugestia dotycząca zakupu innego modemu lub stworzenia klona urządzenia, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA