logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Perfekta 32wrl - sterowanie urządzeniami za pomocą sms lun perfekta contro

bitbit 20 Lis 2019 06:49 2472 8
  • #1 18289118
    bitbit
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam
    Zakupiłem perfekta 32wrl bo piękne na https://www.youtube.com/watch?v=1txOe1RFveA można zapalić światło,włączyć zraszacz czy też otworzyć bramę.Nie ukrywam składam to pierwszy raz wszystko już działa tylko nie mogę dojść do zdalnego sterowania przez perfekta control którą już uruchomiłem czy też sterowanie przez sms.Jest ktoś kto by mógł się podzielić wiedzą był bym bardzo wdzięczny Pozdrawiam.:)
  • #2 18289519
    degenerat11
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Zakładałem coś takiego, a co potrzebujesz?
    Osobiście nie podobało mi się, że aby drugi użytkownik (inny telefon) mógł korzystać z perfecta Control to pierwszy musiał się wylogować.
    Ale poza tym działało.
  • #3 18290356
    bitbit
    Poziom 7  
    Witam :) chciał bym przez perfekta control np. załączyć zdalnie światło przed domem lub otworzyć bramę.Nie wiem czy dobrze myślę pewnie będą potrzebne przekaźniki np.samel zasilane 12v i 230V do uruchomienia lampy.Jak by wyglądała konfiguracja przez manipulator czyli tryb serwisowy-->wyjścia-->sterowalne ??? i jak podpiąć pod centrale?(napięcie niskoprądowe np.aut4 i ?? com?? tylko jak skonfigurować by za pomocą perfekta control akurat tu wyjście dało napięcie by odpalił przekaźnik?
    Jak możesz opisz jak to zrobiłeś z góry dziękuje Pozdrawiam

Dodano po 15 [minuty]:

a zapomniałem jak konfiguruje się sterowanie sms bo wchodzę w tą opcję przez manipulator w trybie serwisowym i wyskakuje ussd sim1 co tam wpisać ?
  • Pomocny post
    #4 18293768
    degenerat11
    Poziom 15  
    Do podłączenia lampy do Perfecty potrzebujesz przekaźnika, styki sterujące przekaźnika podłączasz do +12V czyli w centrali do AUX, a masę do wyjścia np. OUT4. Styki robocze przekaźnika do 230V~ i do lampy.
    Wyjście np. 4 musisz ustawić na [15:sterowalne] i w szybkim sterowaniu [46: Szybk.ster. ] do klawisza np. 1 [461. 1# / 1* ] dopisać wyjście nr 4.
    Instrukcje i listę funkcji serwisowych masz do pobrania na stronie Satela.

Kody USSD służą w telefonii komórkowej np. do sprawdzania stanu konta, doładowywania itp. W to miejsce "USSD SIM1" wpisujesz swoje tzw. hasło/polecenie - dowolne np. "spr", które centrala po odebraniu smsa z tym poleceniem rozpozna, że ma wysłać kod USSD np. sprawdzenie konta karty tel. ( w Plusie to *100# ) do operatora karty siedzącej w centrali. Po odebraniu smsa zwrotnego centrala prześle Ci treść tej wiadomości na Twój telefon. Instrukcja programowania centrali str. 20.

Jeżeli chcesz sterować SMS-em wyjściami to ustawia się to w innej części - "Funkcje" i podmenu "sterowanie sms": [118.SMS steruj.] tu wpisz swoje wymyślone hasło/polecenie. Centrala po otrzymaniu smsa o takiej treści wykona czynność, którą ustawisz w kolejnym kroku tj. "Funkcje" [119.Funkcje SMS]. Tu wpisz np. 144 co oznacza dla centrali "zmień stan wyjścia nr 4" lub 114 - załącz wyjście nr 4 lub 124 - wyłącz wyjście nr 4. Można zaprogramować 16 poleceń sterujących sms, więc można dać inne do włączania, a inne do wyłączania lub jedno do zmiany stanu wyjścia. Tu możesz też zaprogramować załączanie, czy wyłączanie alarmu kodem sms lub inne dostępne funkcje. Instrukcja programowania str. 41. Tam masz przykłady.
    W opisie programowania centrali za pomocą programu Perfecta Soft w nawiasach są podane funkcje przy programowaniu manipulatorem.

Dużo łatwiej programuje się centralę za pomocą komputera i bezpłatnej aplikacji Perfecta Soft. Nawet jak nie masz kabla do połączenia to ściągnij sobie ten program na komputer i popróbuj co i gdzie można zmieć.
    Jak już wszytko będziesz miał zaprogramowane w centrali to w aplikacji Perfecta Contorl będzie można sterować wyjściami bez dodatkowych ustawień.
  • #5 18294939
    bitbit
    Poziom 7  
    Wielkie dzięki robiłem testy na stoliku i właśnie dziś zamontowałem w budynku który remontuje.Także odepnę kable od alarmu by nie było głośno:):)i zacznę testy z twoich podpowiedzi.Dzięki
  • #6 18298952
    bitbit
    Poziom 7  
    Witam
    Chciałem zapytać jeszcze czy opłaca się zakupić pilot by załączyć światło czy otworzyć bramę.Bo liczyłem że zainstaluje też żonie perfekta control a tu lipa bo dwa nie obsłuży.
  • #7 18304573
    igorrr
    Poziom 15  
    Ocena: 136
    Czego nie obsłuży?
  • #8 18306480
    degenerat11
    Poziom 15  
    Jak jesteś w domu to wygodnie jest używać pilota.
    "igorrr" centrala Perfecta może być obsługiwana z kilku aplikacji Perfecta Control, ale nie jednocześnie. Pierwszy musi się wylogować, aby zalogować mógł się drugi. A po GSM-ie apka nie połączy się z centralą w dwie sekundy, tylko trwa to zdecydowanie dłużej.
  • #9 18311477
    bitbit
    Poziom 7  
    Witam
    Dokładnie tak jak pisze kolega degenerat11 żałuje teraz że przed zakupem nie zagłębiłem się w temat czy równocześnie mogą pracować na dwóch telefonach aplikacje perfekta control i połączyć się z centralą co nie możliwe.A to feler czasem się zapomni człowiek wylogować a druga osoba chce skorzystać i problem lub po wylogowaniu czas na oczekiwanie by się połączyć.
    W wszystkich centralach jest taki problem czy tylko perfekta control???a ten pilot ma taki zasięg bym podjechał pod dom i się połączył około 20-30mb bo jestem zawiedziony i nie chciał bym stwierdzić bym chciał otworzyć bramę to trzeba by było wysiąść z auta iść do drzwi wejściowych by pilotem bramę otworzyć bo pod bramą brak połączenia hahahhahaa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił centralę Satel Perfekta 32wrl i poszukuje pomocy w zakresie zdalnego sterowania urządzeniami za pomocą aplikacji Perfekta Control oraz SMS. W trakcie dyskusji poruszono kwestie podłączenia przekaźników do sterowania lampami i bramą, a także konfiguracji wyjść w trybie serwisowym. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z ograniczeniami aplikacji, która nie pozwala na jednoczesne logowanie się z dwóch telefonów. Wskazano również na możliwość użycia pilota do zdalnego sterowania, jednak zasięg pilota może być niewystarczający w niektórych sytuacjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA