logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa pieca CO - czy wyciąć płomieniówkę czy zrobić nakładkę?

miroslaw wielki 30 Lis 2019 05:26 4542 9
REKLAMA
  • #1 18310199
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 358
    Mi wczoraj się trafiło straszne, że mi piec cieknie. Musi wytrzymać do lata. Był błąd popełniony bo była dospawana na blachę płomieniowa druga blacha i ta dolna zniekształciła się i przepaliła i pomiędzy nawchodziło syfu i przeżarło tą drugą. Pytanie, czy teraz wycinać tą płomieniówkę, czy zrobić od środka nakładkę na nią i obspawać. Sporo roboty żeby jeszcze wycinać tą blachę. Zewnetrzny płaszcz , tzn. pasy usunięte. Kiepsko, że mam drut 0.6 w migomacie, ale przetop robi ok bo materiał 2mm przepała. Tylko jedna zima jeszcze.
  • REKLAMA
  • #2 18310252
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Moja rada - odżałować parę złotych i zlecić pospawanie spawaczowi który potrafi kłaść szczelne spawy.
    Z tego co piszesz widzę że zbytniej wprawy nie masz
  • REKLAMA
  • #3 18310317
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 397
    @miroslaw wielki , możesz zamieścić jakieś zdjęcia?

Czy dobrze rozumiem, że na jedną blachę naspawałeś drugą, a co z powietrzem pomiędzy tymi blachami? Przecież ono się rozszerza i może powodować odkształcanie lub zrywanie spawu...
  • #4 18311707
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Tak się składa że miedzy innymi jestem spawaczem
    . Piec podłączony. Poci się w kilku miejscach na zewnetrznym płaszczu ale to Pikuś. Zajdzie po 2 tygodniach. Wywalilem płomieniówke i wspawałem nową. Po rozpaleniu nie cieknie. Ale w cuda nie wierzę jak się kładzie pionowe spawy na szczelność. Ogólnie dupy nie zrywa ale w chałupie już powoli swetry można zdejmować. Najważniejsze że płomieniowka nie przecieka. A takie sączki to kij im w ucho. Półtora dniówki poszło.
  • REKLAMA
  • #6 18311979
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Kocioł odlaczony. Rozebrany. Na wysokości dziurawej plomieniowki wycięte pasy oudowy zewnetrznej zeby2 dostac sie do środka. Wycięcie blachy i wspawanie nowej. Spawalem półautomatem w oslonie CO2. Koszt materiałów jakieś 250zl. Tzn drut ,gaz, tarcze, alkohol, itp itd.

Dodano po 1 [minuty]:

Jutro poprawka na zewnetrznym płaszczu. Kosmetyka właściwie. Gdybym użył plazmy to robita by poleciała w jeden dzień. Dziś wodę mu spuszcze i zaleje świeżej z kamieniem. Niech się wytraca.3 lata temu holender ciekł ale po 2 tygodniach zaszedł kamieniem.
  • REKLAMA
  • #7 18311994
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 600
    @ miroslaw jesteś naprawdę Wielki, podoba mi się to co piszesz.
  • #8 18312299
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 397
    @miroslaw wielki , do kosztów nie doliczyłeś blachy... :D

Ja miałem problem w tamtym sezonie z kotłem, który waży 400 kg bez wody, żeby coś zrobić musiałbym go wyciągać na zewnątrz domu i użyć jakiego dźwigu.

Ciekł mi w najzimniejszej części, zakleiłem go kitem i miałem wyciągać w lecie, ale coś mnie podkusiło żeby sprawdzić czy wytrzyma drugi sezon...
  • #9 18312510
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Blachę wziąłem z warsztatu z odpadów po ociekaczach do myjni samochodowych ktore robilem jakis czas temu także kto inny za nią płacił. Na zdjeciu plomieniowka i wcdziurach siedzi rurka i pet zeby uzmysłowić problem.
    Załączniki:
    • Naprawa pieca CO - czy wyciąć płomieniówkę czy zrobić nakładkę? 20191201_131441.jpg (688.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z cieknącym piecem CO, który wymagał naprawy do lata. W wyniku błędów w konstrukcji, dolna blacha płomieniowa uległa zniekształceniu i przepaleniu. Dyskutanci sugerowali różne podejścia do naprawy, w tym wycięcie uszkodzonej płomieniówki lub wykonanie nakładki. Użytkownik, będący spawaczem, zdecydował się na wycięcie płomieniówki i wspawanie nowej, co zakończyło się sukcesem. Koszt materiałów wyniósł około 250 zł, a piec działa poprawnie po naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA