logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy taka jest ogólna zasada działania wzmacniacza ?

CrMo 22 Wrz 2005 17:51 10390 20
REKLAMA
  • #1 1840445
    CrMo
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wiec wymysliłem takie coś (jest to prosty schemat pomijający wszelkie kondensatory rezystory i diody). Wydaje mi sie ze własnie na takiej zasadzie dziłą wzmacniacz muzyczny ( w tym przypadku na tranzystorze npn)
    dlatego nie dodalem zadnych innych czesci bo tu chodzi tylko o zrozumienie przezemnie zasady dzialania wzmacniacza

P.S. prosze sie nie smiac z mojego schamatu :P

Przeniosłem (TJT)
    Załączniki:
    • Czy taka jest ogólna zasada działania wzmacniacza ? schemat.GIF (3.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1840723
    krooooolik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    coz.... tak bardzo BARDZO upraszczajac to wlasnie tak dziala wzmacniacz ;)
  • Pomocny post
    #3 1841220
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3355
    Witam
    Zasada działania wzmacniacza na tranzystorze brzmi : małe prądy bazy powodują przepływ dużych prądów w kolektorze i emiterze. Wzmocnienie czyli coś musiało wzrosnąć (prąd, napięcie lub obie te wielkości) odbywa się kosztem zasilacza (nie ma perpetum mobile).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1841263
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Ewentualnie: male zmiany pradu bazy powoduja duze zmiany pradu w obwodzie kolektor-emiter :) Tylko nie pytaj dlaczego, to dluzszy wyklad... ;)
  • REKLAMA
  • #5 1841319
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Owszem
    krok drugi to dodać rezystor na emiterze do masy a głłośnik dać szregowo z kondensatorek (>1mF) tak żeby przez głośnik nie płynął prąd stały. Membrana tego nie lubi, może się wygiąć pod wpływem stałej siły.
  • Pomocny post
    #6 1841885
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam Idealnym wzmacniaczem linearnym {liniowym} nazywa my ogólnie czwórnik, który ma zdolność zwiększania mocy sygnału elektrycznego przekazywanego przez ten czwórnik ze źródła do odbiornika bez zmiany kształtu przekazywanego sygnału. Wzmocnienie sygnałów elektrycznych odbywa się kosztem energii dostarczanej ze źródła zasilającego, która jest przemieniana na energię sygnału wyjściowego. Przemiana energii z zasilacza zachodzi w elemencie czynnym, którym jest tranzystor, lub lampa elektronowa. W zależności od charakteru wzmacnianego sygnału, elektrycznego rozróżnia się wzmacniacze, prądu stałego i zmiennego. Wzmacniacze prądu stałego, wzmacniają sygnał prądu stałego, lub sygnały wolnozmienne. W tych wzmacniaczach, nie można stosować kondensatorów, lub transformatorów, jako elementów sprzęgających, przez które przepływa sygnał.
    Wzmacniacze prądu zmiennego, wzmacniają sygnały tylko w pewnym paśmie tj. określonym zakresie częstotliwości. Ze względu na postać wzmacnianych sygnałów, można podzielić wzmacniacze, na, wzmacniacze, sygnałów sinusoidalnych i wzmacniacze impulsowe itd.
    Pozdrawiam
  • #7 1842025
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Proponuję przejść się do księgarni i zainwestować trochę złotówek w książkę pt. ELEKTRONIKA autorstwa A. Chwaleba, B. Moeschke, G. Płoszajski.
    Naprawdę warto, z internetu Kolego nie dowiesz się wszystkiego...
  • #8 1843321
    CrMo
    Poziom 17  
    Ok ja ogólnei rozumeim o co chodzi tylko chodziło o to czy taka jest "zasada" dzilaania wzamcniacza :) dziki za pomoc w takim razie :) a. mam jeszcze jedno poytanko jak wygląda (wlasnei identycznie uproszczony) schemat na mosfecie? bo mosfety jakos dziwnie działają... :)

a jak sie dobiera taki tranzystor npn do wzmacniacza? czy istnieją jakies katalogi w których mozna znaleść odpowiedni tranzystorek... wiem ze napiecie na baze bedzie około 300mV chyba (napiecie ze zródła dzwieku) a moc wzmacniacza to W=√U*R...

P.S. ja dobrze wiem ze maja być kondensatory i rezystory w odpowiednich miejscach ale mi chodziło tylko o zasade :)

Dodano po 3 [godziny] 34 [minuty]:

wiec : wybrałem ju tranzystor odpowiedni do zrobienia małego wzmacniacza .
    jest to tranzystor npn ma 35 W na max 40 V (UBC)
    jest to 2SD315
    do max wysterowania potrzemuje 5 V (UBE)

moze taki być? bo chciałbym zbudowac taki wzmacniacz :)
    (bylby on moją pierwszą w 100% samodzielną robota (oczywiscie nie zapominając o waszej pomocy))

aha po drugie : skoro potrzeba na wysterowanie 5 V a z wejscias audio jest tylko 300mV to jak wysterowac ten tranzystor?
  • Pomocny post
    #9 1844078
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    [quote="CrMo"]Ok ja ogólnei rozumeim o co chodzi
    moc wzmacniacza to W=√U*R...
    quote]

Witam
    Szanowny Kolego rozumiesz czy nie pewne jest tylko to że nie ma takiego wzoru i nie będzie (chodzi o wzór na moc). Przemyśl ten wzór i sam dojdź gdzie popełniłeś błąd.

Dlaczego zakładasz że tranzystor musi być sterowany na maxa, słyszałeś o przedwzmacniaczach, stopniach pośrednich, stopniach końcowych.
    Można zrobić wzmaka na jednym tranzystorze o max wzmocnieniu, ale co z jakością.
    Pozdrawiam
  • #10 1844104
    CrMo
    Poziom 17  
    1. no wiadomo ze dam jakiś potencjometr! (pewnie 22k)
    2. nad wzorem jeszce pomysle i rozkminie
    3. ale borykam sie z problemem takim ze z wyjscia audio (np mp3 player) jest malutkie napiecie a na wysterowanie potrzeba 5V... i nei iwem jak sobei z tym poradzić....
  • #12 1844945
    CrMo
    Poziom 17  
    A z tym wzorem to palnąłem głupstwo :) miało być U=√2P*R

Dodano po 16 [minuty]:

dziwne... po obliczeniu z tego wzoru wychodzi ze przy 27 Voltach i 4 Ohm'ach bedzie aż 90 Watt... dziwne...
  • REKLAMA
  • #13 1845093
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    CrMo napisał:

dziwne... po obliczeniu z tego wzoru wychodzi ze przy 27 Voltach i 4 Ohm'ach bedzie aż 90 Watt... dziwne...

Witam
    Niestety ponad 180 W.
    Pozdro
  • #14 1845106
    CrMo
    Poziom 17  
    w końcu nie wiem czy w tym wzorze ma być to "2" czy nie bo jesli nei ma dwójki to jest te 180 Watt....
    no to w takim razie wytłumaczcie mi dlaczego podając np na tda2030 27V jest tylko 14Watt???
  • Pomocny post
    #15 1845119
    lechoo
    Poziom 39  
    CrMo napisał:
    U=√2P*R

P = U * I

U = R * I

Jeśli z tych dwóch wzorów nie potrafisz wyprowadzić pozostałych, to radzę bardziej uważać na lekcjach matematyki... Poważnie!

Obliczając moc wzmacniacza bierze się pod uwagę wartość skuteczną napięcia sinusoidalnego na wyjściu wzmacniacza, a nie napięcie zasilające!
  • #16 1845338
    CrMo
    Poziom 17  
    znam znam... ale mi chodzi o wzór na napiecie zasilania wzgledem mocy wzmocnienia i rezystancji głosnika
  • #17 1846785
    CrMo
    Poziom 17  
    zapomnijcie o obliczaniu mocy :) i powiedcie jakim tranzystorem sterowac aby to grało? :D poniwaz to bedzie na 2n3055 i czymś trzeba bedzie wysterowac to... moze jakieś propozycje?
  • Pomocny post
    #18 1846917
    lechoo
    Poziom 39  
    Jeśli chcesz żeby to coś z rysunku na samej górze oprócz prądu wzmacniało również napięcie, musisz zmienić układ połączeń na tzw. ze wspólnym emiterem. Czyli emiter tranzystora do masy, zaś głośnik między + zasilania a kolektor tranzystora. Tranzystor wymaga wstępnej polazyzacji, w tym celu między jego bazę a + zasilania włącz potencjometr montażowy 4,7k i zaczynając od największej rezystancji stopniowo ją zmiejszaj tak aby przez głośnik płynął prąd około 200...300mA. Sygnał ze źródła należy podać na bazę tranzystora poprzez kondensator kilkadziesiąt uF.
    Prościej nie da się zbudować wzmacniacza, oczywiście będzie to bardzo prymitywna i niedoskonała konstrukcja, ale powinna jako-tako działać :) Od czegoś trzeba zacząć...
  • #20 1847297
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3802
    CrMo napisał:
    przydało by się to scalić wszytko z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic364366.html :P bo niepotzrebnei zrobiły sie podobne dwa topic'i :/

Witam ! Sam jesteś sobie winien że tak powiem , a połączyć można tylko że byłoby to dopiero pomieszane i nie sądzę by była to rozsądna decyzja! Sądzę że na przyszłość nie będziesz tak postępował i to na tyle w tym temacie!
    Ps . ... co najwyżej podaj jaki z nich Ci zamknąć !
  • #21 1847509
    CrMo
    Poziom 17  
    nie nie nie zamykajcie :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ogólnej zasady działania wzmacniacza muzycznego opartego na tranzystorze NPN, z pominięciem elementów pasywnych takich jak kondensatory, rezystory i diody, w celu zrozumienia podstawowego mechanizmu wzmacniania sygnału. Wzmacniacz działa na zasadzie sterowania małym prądem bazy, który powoduje przepływ większego prądu w obwodzie kolektor-emiter, co skutkuje wzmocnieniem sygnału kosztem energii zasilacza. Wskazano, że do poprawnej pracy wzmacniacza konieczne jest dodanie rezystora emiterowego oraz kondensatora sprzęgającego, aby zapobiec przepływowi prądu stałego przez głośnik. Omówiono także różnice między wzmacniaczami prądu stałego i zmiennego oraz rolę elementów aktywnych (tranzystorów, lamp elektronowych) w przemianie energii. Poruszono tematboru tranzystora NPN do wzmacniacza, z przykładem modelu 2SD315 o mocy 35 W i napięciu UBE 5 V, oraz problemu dopasowania napięcia sygnału wejściowego do wymagań tranzystora. Wskazano, że wzmacniacz na jednym tranzystorze jest prymitywny i wymaga wstępnej polaryzacji bazy, np. przez potencjometr 4,7 kΩ, a sygnał wejściowy powinien być podawany przez kondensator sprzęgający. Poruszono również kwestie obliczania mocy wzmacniacza, wyjaśniając, że moc wyjściowa zależy od wartości skutecznej napięcia sygnału, a nie od napięcia zasilania. Wskazano na potrzebę stosowania stopni pośrednich i przedwzmacniaczy dla poprawy jakości i wysterowania tranzystora końcowego, np. 2N3055. Podano link do dodatkowych materiałów edukacyjnych oraz zalecenie sięgnięcia do literatury fachowej, np. książki "ELEKTRONIKA" autorstwa A. Chwaleba, B. Moeschke, G. Płoszajski.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA