logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-A900MK2 pytanie o wentylator z tyłu.

Iro vw 07 Gru 2019 17:58 609 5
REKLAMA
  • #1 18325313
    Iro vw
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam szukam serwisu bądź osoby do swojego wzmacniacza konkretnie do wymiany chłodzenia wiatraka czy jak to się zwie ten do chłodzenia końcówki mocy. Chodzi bez oporów lecz wydaję mi się że halasuje jeśli ma ktoś namiary na kogoś bądź serwis albo posiada taki to odkupie miłe widziany link do takiego nic nie mogę znaleźć,najlepiej pomorskie kto to ogarnie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18333070
    QuatPro
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jak to się koledze wydaje, że hałasuje? Trudno się odnosić do potrzeby, która może być nieuzasadniona (bo jeśli nie hałasuje, to co wtedy?). W każdym razie widzę dwie inne możliwości oprócz kupna dokładnego zamiennika.
    1. Kupno wentylatorka o takich samych lub b. podobnych gabarytach (na takie samo napięcie i z takim samym lub nieco mniejszym prądem obciążenia).
    2. Ostrożne rozebranie obecnego, wyczyszczenie ośki i tulejki (pewno jest łożysko ślizgowe) oraz użycie jakiegoś smarowidła, które "lubi" metal (mam nadzieję, że ktoś kto się zna na smarowaniu podpowie jaki preparat się nada, żeby nie uciekł po tygodniu).

Na marginesie - mam taki sam wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #3 18333316
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9436
    Iro vw napisał:
    wydaję mi się że hałasuje
    Hałasuje każdy działający wentylator. Może hałasować albo mniej, albo bardziej i to zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od konstrukcji samego wentylatora i jego zużycia (łożyska), a także od wartości napięcia jakim jest zasilany.
    Przede wszystkim więc sprawdź co powoduje hałas - czy łożyska mają luzy poprzeczne? Czy łopatki śmigła nie są zalepione kurzem? Czy nie są wyszczerbione? Czy mocowanie samego wentylatora do tylnej ściany nie ma luzów?
    Piszesz dość enigmatycznie więc równie enigmatyczne dostaniesz odpowiedzi...
  • REKLAMA
  • #4 18333809
    Iro vw
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Sam wentylatorek kręcić się bez oporów a smigiełka wyczysciłem z brudu chociaż też było dbane, jutro zobaczę ten luz. Dzieki wielkie za podpowiedzi tyle człowiek tego miał a zawsze się czegoś dowie (Nauczy)
  • REKLAMA
  • #5 18333866
    QuatPro
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W łożyskach ślizgowych po latach pracy obecność smarowania maleje do zera. Uważam, że to jest podstawową przyczyną hałasu. Takie łożysko może się w końcu zatrzeć. Jak mi to kiedyś wyjaśniono w łożyskach tego rodzaju smar jest wtłaczany ciśnieniowo w mikro-pory, które chyba specjalnie są w mosiądzu wytworzone. W trakcie eksploatacji ten smar stopniowo się z nich wydostaje. Całym ratunkiem dla takiego łożyska jest zastosowanie smaru, który będzie możliwie najwolniej ubywał. Przyczyny wymienione przez przedmówcę są nie do zbagatelizowania, ja tylko piszę że obstawiam tą kartę.
  • #6 18333905
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9436
    QuatPro napisał:
    smar jest wtłaczany ciśnieniowo w mikro-pory, które chyba specjalnie są w mosiądzu wytworzone.
    To specjalny materiał/stop mający już mikropory w sobie. Nie trzeba nawet ciśnienia, żeby nasączyć go smarem - fabrycznie robi się to w wysokiej temperaturze (olej rzednie i łatwiej wnika w pory), ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zakroplić na łożyska po jednej kropli oleju do maszyn precyzyjnych (jest rzadki, więc wsiąknie po czasie).
    Jednak jeżeli łożysko jest już "wyrobione" i ma luzy to nie pomoże taka operacja - albo wcale albo na długo i problem powróci.
REKLAMA