logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer z Unitra WS-432 i głośnikami STX? Obudowa, BR, litraż

pavelcs 23 Wrz 2005 11:51 1461 12
REKLAMA
  • #1 1842338
    pavelcs
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    chce zbudowac cos w kształcie prostopadlosciana. Mam wzmachol unitra ws-432 o mocy podobno 35 W na kanał. Moją tubke / subwoofer chce zbudowac z takich podzespołów STX'a
    głosnik nr1.http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=360&vItemDB=itemdb
    lub nr2.http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=60&vItemDB=itemdb
    zwrotnica ta http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=271&vItemDB=itemdb
    2 x http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=174&vItemDB=itemdb
    i pytanko .
    Czy ta unitra pociągnie glosnik nr1 bo jak nie to kupie glosnik nr2. Ile litrów ma miec obudowa do glosnika nr1. i ile do nr2. Jak obliczyc ile zbudowana przezemnie obudowa ma litrów ? gdzie zamontowac BR ??
  • REKLAMA
  • #2 1842688
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Jaką tubkę - mówi się po prostu subwoofer, bądź głośnik niskotonowy - aktywny.

Po za tym daruj sobię tę zwrotnicę, załatw sobie aktywny filtr i daj go przed wzmacniacz.

Po za tym bedziesz musiał zmostkować...

Po co Ci dwa bass reflexy, wiesz , że trzeba miec głębokość i średnicę wyliczoną?

Ja bym dał BR 35-38 Hz (okolice) w 50 litrach dla głośnika STX 150W, używac bedziesz małej mocy więc z tego co widzę starczy Ci jeden taki BR o glębokości 15,8 cm - da to około 35Hz w domu powinno byc znośnie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 1842724
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    WS 432 2x35W/8om i on za fixa nie pociagnie nizej (wiem bo mam przy 4 omach dziwnosci sie dzieja rozne odgłosy) wiec przy mostku glosnik potrzeba 16om
  • REKLAMA
  • #4 1843024
    pavelcs
    Poziom 14  
    ale po co mostkowac ?( wybaczcie ale jestem początkujący ) na jednym kanale bedzie subwoofer a na drugim glosnik z wysokotonowym.

Skąd mam załatwic filtr aktywny i co znaczy dac go przed wzmacniacz ?

Oki wezme jeden br o dlugosci 15.8 cm ale jeszcze nie wiem jak obliczyc ilosc litrów w pudle które zbuduje ? Bo jesli ma miec 50 litrów ( tak napisales ) to jakie wymiary ?

Gdzie zamonotowac BR z tyłu czy raczej jakos z boku ?

Dzieki ze powiedzieliscie mi zeby wziąsc ten glosnik 150 W .
  • #5 1843031
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    35W do głośnika 150W???????????
  • REKLAMA
  • #6 1845612
    pavelcs
    Poziom 14  
    tak pytam sie czy to sie nadaje. W dalszym czasie prosze o odpowiedzi na pytania zawarte w moim poprzednim poscie poniewaz bardzo mi na tym zalezy.
  • REKLAMA
  • #7 1845897
    Tremolo
    Poziom 43  
    Słuchaj nie przyznawaj się nawet, że nie wiesz jak wyliczyć wymiary żeby dały obudowe o danym litrażu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 1846365
    pavelcs
    Poziom 14  
    dobra to wiem ale odpowiedzcie na pozostałe pytania.

znalazlem taki filtr aktywny na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64957046 czy on bedzie dobry ? Gdzie go zamontowac ? jaka jest róznica miedzy filtrem aktywnym a pasywnym bo ja nie chce budowac suba aktywnego tylko pasywnego

po co mostkowac ?( wybaczcie ale jestem początkujący ) na jednym kanale bedzie subwoofer a na drugim glosnik z wysokotonowym.

Gdzie zamonotowac BR z tyłu glosnika czy raczej jakos z boku ?
  • #9 1846426
    Tremolo
    Poziom 43  
    Przed wzmacniaczem go się mopntuje.

Sub pasywny to głośnik basowy w obudowie.

Filtr pasywny, to taki, który tylko tłumi częstotliwości przez zwieranie ich do masy nalbo stawianie im oporu na drodze. Filtr pasywny nie zawiera własnego źródła zasialania, wpina się go na :

a) wyjście (filtr wyjściowy) - ograniczona stosowalność przy subwooferach ciętych nisko gdyz wymaga on gigantycznych elementów już poniżej 200Hz (to połączenie cewek i kondensatorów)

lub

b) wejściowy - wówczas najczęsciej stosuje się elementy rezystorowe i kondensatorowe...

Filtr aktywny jest wpinany tylko na wejście, wymaga własnego zasilania, lub zasilania z końcówki mocy. Prócz wycinania czestotliwosci podbija te najniższe. Zapewnia lepszą jakość przy mniejszej cenie niż filtry wyjściowe pasywne... Po za tym ma regulacje.

Nazwa aktywny odnosi się do tego, że wymaga on zasilania. Można to tez tłumaczyć że jest filtrem wejściowym - i wpina się go na wejście przed wzmacniacz od subwoofera, co zapewnia lepsza kontrole, brak wpływu harmonicznych od przeciążeń końcówki mocy na basie na pracę głośników wysokotonowych (powstaje prostokątny sygnał, przester, który przechodzi przez filtry i niszczy wysokotonowce.

Sugestia jest taka abyś dał ten filtr przed kanał wzmacniacza, który przeznaczyłeś na subwoofer, w drugi kanał możesz wpiąć w szereg dwa głośniki... Za cenę braku stereofonii podepniesz sobie suba.

źródło dźwięku -> lewy kanał wzmacniacza -> 2 głośnikiw szereg

źródło dźwięku -> filtr aktywny do subwoofera (wersja niskonapięciowa ) -> prawy kanał wzmacniacza -> głośnik basowy.

--------------------
    Miejsce ustawienia BR jest drugorzędne. Może być nawet w podłoge, ważne by obudowa miała odpowiednia wielkosc i była strojona odpowiednio. Poczytaj tematy o strojeniu obudów i o programach do obliczania charakterystyk jak WinISD Beta, WinISD alpha, bassbox itd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 1847044
    pavelcs
    Poziom 14  
    te wpięcie tego filtra aktywnego w koncówke mocy to raczej odpada bo ja nie mam i tym zadnego pojęcia. Nawet boje sie obudowe rozkecic od wzmaka :D. A z taką zwrotnicą było by mi o wiele latwiej bo ją sie chyba montuje tylko na kablu miedzy glosnikiem a koncówka mocy.

Jesli chodzi o BR to napisales juz ze musi miec 15.8 cm tak ?

Obudowa wedlug ciebie do tego glosnika 150 W mowisz ze powinna meic 50l. Ja juz sobie obliczylem jakie pudlo mam zbudowac tzn o jakich wymiarach.

Calkowicie ci zaufam tremolo.

Jeszcze jedno czy moglbys mi na PW albo maila podac swoj nr gg ? Lub ewentualnie do mnie napisac na 4878873 bardzo bym był wdzięczny.
  • #11 1847054
    Tremolo
    Poziom 43  
    Co za rożnica wpinać przed czy za wzmacniaczem. Taka prawda, że jak wepniesz na wejściu tego wzmacniacza to nie ma możliwości, abyś coś zepsuł, wpinając zwrotnice na wyjsciu możesz zewrzeć wyjście a co się równa zniszczeniu tranzystorów wyjsciowych i naprawie, z którą już byś musiał iśc do fachowca.

Moim zdaniem powinieneś iść do jakiegoś znajomego elektronika, który by Ci to podpiął.

od tego jest forum, zęby na nim dyskutować, mejlów nie używam a GG mam do rozwiązywania spraw związanych z funkcjonowaniem forum.

Po za tym patrząc od strony ekonomicznej, masz tylko 35 Wat wzmacniacz: zwrotnica pasywna wprowadza dodatkowe straty... względem podobnego rozwiązania aktywnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 1881258
    pavelcs
    Poziom 14  
    To lepiej do tej unitry dac glośnik 150 W czy 300 W ? Bo chce juz zamawiac ale nie wiem który. Tremolo robie tak jak mówisz : br Średnica montażowa 80 mm Średnica wewnętrzna 75 mm długość 158 mm i obudowa 50 l. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
  • #13 1881540
    Tremolo
    Poziom 43  
    Dwaj dwa takie BR, da to menij niż 40 Hz ale zapewne okolice tej czestotliwości w 50 litrach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera pasywnego w kształcie prostopadłościanu z wykorzystaniem wzmacniacza Unitra WS-432 (2x35W/8Ω) oraz głośników niskotonowych STX. Poruszono kwestię doboru głośnika: czy wzmacniacz poradzi sobie z głośnikiem STX 150W, czy lepiej wybrać model 300W. Zalecane jest stosowanie głośnika 150W ze względu na moc wzmacniacza. Obudowa powinna mieć objętość około 50 litrów, a do strojenia bas-refleksu (BR) sugerowana jest długość portu BR około 15,8 cm, co pozwoli uzyskać rezonans w okolicach 35-38 Hz. Port BR można montować z tyłu lub z boku obudowy, jednak ważne jest, aby jego wymiary były odpowiednio dobrane do objętości i charakterystyki głośnika. Wzmacniacz WS-432 nie jest zalecany do pracy z głośnikiem o impedancji 4Ω bez mostkowania, które wymaga jednak wiedzy i doświadczenia. Wskazano, że zwrotnica pasywna wprowadza straty, dlatego lepszym rozwiązaniem jest filtr aktywny montowany przed wzmacniaczem, który wymaga zasilania i pozwala na lepszą kontrolę pasma przenoszenia. Filtr aktywny jest jednak trudniejszy do zastosowania dla początkujących i wymaga podłączenia na wejściu wzmacniacza. Obliczanie objętości obudowy polega na wymnożeniu wymiarów wewnętrznych (szerokość x wysokość x głębokość) i przeliczeniu na litry. Wskazano, że dla subwoofera pasywnego ważne jest odpowiednie dobranie parametrów obudowy i portu BR, aby uzyskać optymalne brzmienie przy ograniczonej mocy wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA