logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siłowniki STT-868 lub STT-869 firmy TECH STEROWNIKI

baq.cer 13 Gru 2019 10:54 3849 5
REKLAMA
  • #1 18336856
    baq.cer
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam,
    noszę się z zamiarem zakupu sterowania CO z firmy Tech Sterowniki.
    W układzie będzie działał panel ST-8S, przekaźnik MW-1 oraz kilka siłowników na kaloryfery STT-868 lub STT-869.

Czy może ktoś wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma modelami?

Jak one pracują podczas regulacji temperatury pomieszczenia, mam na myśli czy siłownik płynnie częściowo otwiera lub zamyka zawór czy pracuje w trybie pełne otwarcie/pełne zamknięcie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18336995
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    868 to termoelektryk on off z zwłoką czasową z uwagi na rozgrzanie glowicy najlepszy do układów bezwładnych jak podłoga. 869 do ukladów proporcjonalnych w znaczeniu grzejników. ( ten pierwszy można też sterować proporcjonalnie ale potrzebujesz pwm nie wiem czy sa takie regulatory :) )
  • REKLAMA
  • #3 18337219
    baq.cer
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    dziubek102 napisał:
    868 to termoelektryk on off z zwłoką czasową z uwagi na rozgrzanie glowicy najlepszy do układów bezwładnych jak podłoga. 869 do ukladów proporcjonalnych w znaczeniu grzejników. ( ten pierwszy można też sterować proporcjonalnie ale potrzebujesz pwm nie wiem czy sa takie regulatory :) )

Nie mam pewności czy tak jest jak kolega pisze.
    Rozmawiałem przed chwilą z konsultantem Sterowniki TECH. W obu siłownikach można płynie sterować otwarciem ... no ale dzięki za chęci

Dodano po 2 [minuty]:

baq.cer napisał:
    dziubek102 napisał:

Nie mam pewności czy tak jest jak kolega pisze.
    Rozmawiałem przed chwilą z konsultantem Sterowniki TECH. W obu siłownikach można płynie sterować otwarciem ... no ale dzięki za chęci

Dla żądnych wiedzy cytuje ..
    "Różnica pomiędzy tymi dwoma głowicami polega na tym, że STT-869 jest to nowszy model, działa ciszej, przycisk parowania znajduje się na zewnątrz obudowy"
  • REKLAMA
  • #4 18337936
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    Chyba masz racje, moj bład wynika z błędnej terminologii stosowanej przez techa. Sst868 nazywają termoelektrycznym choć nim nie jest, to zwykły siłownik sterowny silnikiem... głowica termoelektryczna to np sst230.
  • REKLAMA
  • #5 19314621
    pelermo
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Podepnę sie pod temat ponieważ mam siłowniki techa stt 868 wszystko współpracuje z listwa l-8 i zauważyłem że siłowniki działają z opóźnieniem. Jeśli temperatura zadana spadnie lub osiagnie ustawioną to silownik otwiera sie do okolo 2,5min a zamyka do 4,5min czy to jest prawidłowe zachowanie tego sprzetu ?
  • #6 20299527
    Jari123456
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Ja mam siłowniki Tech STT-230/2 T M30 na listwie rozdzielacza podłogówki i działają podobnie. Otwarcie i zamknięcie trwa ok. 3 min.
    Pozdrawiam.
REKLAMA