logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Elektroniczna głowica termostatyczna ze zdalnym czujnikiem

unky 13 Gru 2019 17:29 4257 8
REKLAMA
  • #1 18337460
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam
    Chciałem sobie co nieco zautomatyzować ogrzewanie w salonie.
    Znalazłem coś takiego jak na zdjęciu:
    Elektroniczna głowica termostatyczna ze zdalnym czujnikiem
    Można nastawić temp. w ciągu dnia, w nocy, ma czujnik otwartego okna itp.
    Problem w tym że czujnik temperatury jest zamontowany w głowicy i jakoś nie wydaje mi się że jak nastawię 22 stopnie w salonie to będę miał 22 stopnie. W końcu przy grzejniku zawsze jest cieplej, tym bardziej że grzejnik jest częściowo za kanapą.
    Potrzebowałbym coś takiego ale z zewnętrznym czujnikiem radiowym. Czujnik montuje na ścianie i wg. tego czujnika głowica steruje temperaturą.
    Niestety przekopywanie google na nic się zdało - elektroniczne głowice termostatyczne nie występują w opcji z zewnętrznym czujnikiem - chyba że słabo szukałem i ma ktoś jakąś ciekawą propozycje jak temu zaradzić?
  • REKLAMA
  • #2 18337477
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Fibaro ma taką głowicę z zewnętrznym czujnikiem, z tym że (chyba) nie działa on autonomicznie.
  • REKLAMA
  • #3 18337496
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Zapoznaj się z tymi systemami:
    Link
  • #4 18337520
    unky
    Poziom 18  
    kood napisał:
    Fibaro ma taką głowicę z zewnętrznym czujnikiem, z tym że (chyba) nie działa on autonomicznie.

Jak nie działa automatycznie to jak miałby działać? Nie kumam?

Dodano po 3 [minuty]:

Ryszard49 napisał:
    Zapoznaj się z tymi systemami:
    Link

Ciekawy system ale to raczej do grzejników elektrycznych. Nie bardzo widzę jakby on miał sterować głowicą tetmostatyczną na tradycyjnym kaloryferze.
  • REKLAMA
  • #5 18337540
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    unky napisał:
    Jak nie działa automatycznie to jak miałby działać? Nie kumam?

Autonomicznie a nie automatycznie, tzn bez centralki Fibaro prawdopodobnie nie będzie działać, ale na 100% nie jestem pewny.
  • REKLAMA
  • #6 18337651
    Ryszard49
    Poziom 39  
    unky, ale ten system działa. Do tego trzeba dołożyć siłownik termoelektryczny.
  • #7 18338589
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Danfoss ma też ciekawy system...Link
  • #8 18338826
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ten system Danfossa i związane z tym problemy są opisane na tym forum:
    Link
  • #9 18358418
    unky
    Poziom 18  
    Zakupiłem ostatecznie głowicę z pierwszego postu. Bardzo tanie i proste rozwiązanie a moje obawy że czujnik temperatury jest relatywnie blisko kaloryfera zostały rozwiane i działa to naprawdę dobrze. Za niewielkie pieniądze można mieć fajną automatykę grzewczą w pokojach - nastawy dzień/noc, tryb boost, nastawy niezależne na różne dni tygodnia itp. Naprawdę super rozwiązanie. Polecam. Na dzisiaj jakbym montował kaloryfery w mieszkaniu to bym już nie bawił się w tradycyjne głowice termostatyczne ale tylko takie elektroniczne. Ciekaw jestem jeszcze jak z baterią ale wg. opisu na dwa lata powinny styknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał elektronicznej głowicy termostatycznej z zewnętrznym czujnikiem, aby lepiej kontrolować temperaturę w salonie, unikając problemu z nieodpowiednim pomiarem temperatury blisko grzejnika. W odpowiedziach zasugerowano głowice marki Fibaro, która wymaga centralki do działania, oraz systemy Danfossa, które również mogą być interesujące. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na głowicę z pierwszego postu, która okazała się skuteczna i oferująca różne funkcje automatyzacji, takie jak tryb dzienny/nocny i niezależne ustawienia na różne dni tygodnia.
REKLAMA