logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kabel wybrać do podłączenia subwoofera Polk HTS 10 do Primare?

toolpusher 13 Gru 2019 21:29 1230 12
REKLAMA
  • #1 18337993
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Kupilem sobie pierwszego suba i jest to Polk HTS 10. Moja integra to Primare z wyjściem 2xRCA Pre Amp/Out. Sub ma wszlekiej maści wejścia i też ma 2 x RCA, LFE, terminale głośnikowe itd. Pytanie o kabel jak to podłączyć:

1 x RCA

2xRCA

1x Y. - jeśli Y to z której strony

Kable głośnikowe

RCA kabel jaki zwykły czy coaxial?

Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18338750
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Z PRE AMP OUT L/R do LINE IN L/R suba kablem 2xRCA - 2xRCA a czy to będzie kabel coaxial, czy dobry kabel audio, to praktycznie bez różnicy. :-)

toolpusher napisał:
    terminale głośnikowe itd

Daj fotki, bo w subie znalezionym w sieci, takich wejść nie stwierdziłem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 18339392
    toolpusher
    Poziom 23  
    Hey faktycznie trochę się zagalopowałem Sub dopiero jedzie i pewnie zasugerowałem się innymi modelami bo dużo teraz przerabiam materiału. A czy nie wystarczy 1 RCA? Czy zwory w subie nie są zwarte do mono i tak? Czy to zależy od konkretnego modelu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18340385
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    toolpusher napisał:
    A czy nie wystarczy 1 RCA?

Jeśli źródło ma wyjście "SUB" to wystarczy. Sub musi dostać sumę kanałów, opieranie się na ogólnej zasadzie że w zakresie "subowym" w obu kanałach "leci" to samo może być złudne.
  • #5 18340420
    toolpusher
    Poziom 23  
    Nie ma. Integra ma wyjście Preamp L i preamp R przed końcówką mocy. Zastanawiam się też czy danie dwóch kabli RCA nie spowoduje zwarcie/sumowanie sygnału w przedwzmacniaczu i czy wtedy będzie podawany sygnał mono na końcówkę mocy?
    Załączniki:
    • Jaki kabel wybrać do podłączenia subwoofera Polk HTS 10 do Primare? 1865025-primare-i20-integrated-amplifier.jpg (50.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 18340429
    jdubowski
    toolpusher napisał:
    Integra ma wyjście Preamp L i preamp R przed końcówką mocy. Zastanawiam się też czy danie dwóch kabli RCA nie spowoduje zwarcie/sumowanie sygnału w przedwzmacniaczu i czy wtedy będzie podawany sygnał mono na końcówkę mocy?

Sub ma zwykle w środku sumator tak zbudowany że kanały sumuje ale ich nie zwiera.
  • #7 18340456
    toolpusher
    Poziom 23  
    To niedobrze. mając np. 150 zł na kable zamiast 1 lepszego będę musiał kupić 2 gorszej jakości. Potrzebuje 5m i chciałem Melodike ale teraz zostaje mi szukać czegoś tańszego ewentualnie DIY.
    Ściągnąłem manuala z sieci i tam producent sugeruje właśnie też 2 x RCA w przypadku preampu.
  • Pomocny post
    #8 18340508
    DjMapet
    Poziom 43  
    Podanie na końcówkę mocy kilku sygnałów, nie spowoduje żadnego zwarcia.
    A z sumowaniem sygnału kanałów L i R chodzi o to, by sygnał wyjściowy jednego kanału, nie miał wpływu na drugi kanał, dlatego do ich sumowania stosuje się separację rezystorową i taka zastosowana jest na wyjściu SUB OUT wzmacniacza, czy amplitunera wyposażonego w takie wyjście - wtedy wystarczy połączyć wzmacniacz z subem jednym kablem. W taki sumator są też wyposażone wejścia stereo (L i R) subwofera, by można na nie podać sygnał z wzmacniacza/amplitunera, nie posiadającego wyjścia SUB OUT, więc bez obaw można podać na oba wejścia L i R subwofera, sygnał z wyjść L,R (np. PRE OUT) wzmacniacza/amplitunera.
    Za 150 PLN, kupisz już bardzo dobrej jakości kabel 2xRCA - 2xRCA.
    https://muzyczny.pl/130751_Klotz-AT-CC0600-kabel-2xRCA-2xRCA-6m.html
    https://muzyczny.pl/185237_Adam-Hall-Cables-K...AN-2-x-cinch-meskie-2-x-cinch-meskie-6-m.html

Pozdrawiam.
  • #9 18340537
    toolpusher
    Poziom 23  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 18340549
    jdubowski
    toolpusher napisał:
    mając np. 150 zł na kable zamiast 1 lepszego będę musiał kupić 2 gorszej jakości.

Ależ nie przesadzaj z ta jakością, poza najtańszą chińszyczyzną za 15 zł wszystko jest OK. Nie podłączasz gramofonu ani mikrofonu dynamicznego gdzie wystepują sygnały o poziomie kilku mV.
  • #12 18341109
    toolpusher
    Poziom 23  
    Dzięki. Te kable AUDA znalazłem na portalu aukcyjnym i też rzuciły mi się w oczy. Tak jak zwrócilście uwagę i ja doczytałem dobre ekranowanie to podstawa w kablach do suba.
    Jeśli bym się jednak zdecydował na kable DIY to w takim przypadku ekran lutuje się do masy z której strony? A może z obydwóch?
  • #13 18341580
    DjMapet
    Poziom 43  
    toolpusher napisał:
    ja doczytałem dobre ekranowanie to podstawa w kablach do suba.

Nie tylko do suba. Generalnie do wszystkich niskonapięciowych, sygnałowych połączeń i nie musi taki kabel kosztować setek PLN. Ponadto im dłuższy kabel, tym lepszej jakości, bo takie zazwyczaj mają lepsze ekranowanie.

toolpusher napisał:
    A może z obydwóch?

Nie inaczej.

pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia subwoofera Polk HTS 10 do wzmacniacza Primare, który ma wyjścia 2xRCA Pre Amp/Out. W dyskusji poruszono różne opcje kabli, w tym 1xRCA, 2xRCA oraz kable Y. Ustalono, że do podłączenia subwoofera najlepiej użyć kabla 2xRCA do 2xRCA, co nie spowoduje zwarcia sygnału, ponieważ subwoofer ma wbudowany sumator kanałów. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że jakość kabli nie musi być bardzo wysoka, a dobre ekranowanie jest kluczowe. Wskazano również na dostępność kabli w przystępnych cenach oraz na możliwość wykonania kabli DIY.
REKLAMA