Witam
Poszukiwałem podobnego tematu i niestety nie znalazłem na forum.
Chciałbym przedstawić to ile udało mi się ustalić.
A także poprosić o wpisy jeżeli ktoś w tym temacie ma coś ciekawego.
Lub informacje które dotyczą podobnych BSI np FL5
Poniżej przedstawiam rozpiskę odczytu eeprom BSI EL5
stosowanym w nowych modelach CItroena
Np Picasso II, C3 III, Aircrossa i zapewne innych.
Odczyt dokonałem za pomocą UPA-s
ale nie obyło się bez problemów.
BSI zostało zakupione na popularnym serwisie aukcyjnym i niestety w pierwszej fazie pomimo prawidłowego podłączenia w odczycie brak było danych - tylko FF
Po rozdzieleniu płyt i wylutowaniu układu 95128 uzyskałem dane
Ciekawe jest również to że w diagnostyce na stole ewidentnie procesor nie wczytywał danych eeprom ( czyli VIN-u i kodowania ) występowały w miejscu nr VIN znaki zapytania.
Dało się VIN wprowadzić telekodować i był aktywny ale tylko do czasu rozłączenia zasilania - czyli również procesor nie programowal eeprom-u.
Po wielu różnych próbach padła decyzja o wymianie pamięci eeprom na nową 95128
W tym momencie BSI odzyskało zdrowie.
UPA bardzo ładnie po padach wczytała wszystkie dane wczesniej odczytane poza układem.
Można wykonywać wyrzyskie operacje czytanie kasowanie kloownie po padach BSI bez rozbierania płyt.
Nie wiem dlaczego taki był stan eepromu..... może to zabezpieczenie przed ponownym użyciem.... będę to jeszcze testować.
szkoda że pierwszego odczytu nie dało się wykonac w układzie ale częśc pochodziła z auta po konkretnej kraksie ( sprawdzone po odczytanym VIN, auto opisane jako martwe i na foto widać że po konkretnej rolce)
Na obudowie BSI widnieje napis : Do not use if dropped
Może to ma związek z zablokowaniem eeprom-u ... a może to przypadek lub czyjeś celowe działanie.
wrzucam podłączenie dla UPA i PINOUT BSI dla diagnostyki na stole.
Dodam tylko że odczytu oraz programowania w układzie za pomocą UPA dokonałem jako 25C128
z prostej przyczyny - brak w zestawie upy 95128
Poszukiwałem podobnego tematu i niestety nie znalazłem na forum.
Chciałbym przedstawić to ile udało mi się ustalić.
A także poprosić o wpisy jeżeli ktoś w tym temacie ma coś ciekawego.
Lub informacje które dotyczą podobnych BSI np FL5
Poniżej przedstawiam rozpiskę odczytu eeprom BSI EL5
stosowanym w nowych modelach CItroena
Np Picasso II, C3 III, Aircrossa i zapewne innych.
Odczyt dokonałem za pomocą UPA-s
ale nie obyło się bez problemów.
BSI zostało zakupione na popularnym serwisie aukcyjnym i niestety w pierwszej fazie pomimo prawidłowego podłączenia w odczycie brak było danych - tylko FF
Po rozdzieleniu płyt i wylutowaniu układu 95128 uzyskałem dane
Ciekawe jest również to że w diagnostyce na stole ewidentnie procesor nie wczytywał danych eeprom ( czyli VIN-u i kodowania ) występowały w miejscu nr VIN znaki zapytania.
Dało się VIN wprowadzić telekodować i był aktywny ale tylko do czasu rozłączenia zasilania - czyli również procesor nie programowal eeprom-u.
Po wielu różnych próbach padła decyzja o wymianie pamięci eeprom na nową 95128
W tym momencie BSI odzyskało zdrowie.
UPA bardzo ładnie po padach wczytała wszystkie dane wczesniej odczytane poza układem.
Można wykonywać wyrzyskie operacje czytanie kasowanie kloownie po padach BSI bez rozbierania płyt.
Nie wiem dlaczego taki był stan eepromu..... może to zabezpieczenie przed ponownym użyciem.... będę to jeszcze testować.
szkoda że pierwszego odczytu nie dało się wykonac w układzie ale częśc pochodziła z auta po konkretnej kraksie ( sprawdzone po odczytanym VIN, auto opisane jako martwe i na foto widać że po konkretnej rolce)
Na obudowie BSI widnieje napis : Do not use if dropped
Może to ma związek z zablokowaniem eeprom-u ... a może to przypadek lub czyjeś celowe działanie.
wrzucam podłączenie dla UPA i PINOUT BSI dla diagnostyki na stole.
Dodam tylko że odczytu oraz programowania w układzie za pomocą UPA dokonałem jako 25C128
z prostej przyczyny - brak w zestawie upy 95128
Moderated By T5:Kawał dobrej roboty- oby tak dalej.