logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować pamięć KM93C46 w Blaupunkt Trier CC31?

jurek100 23 Wrz 2005 13:18 2090 9
REKLAMA
  • #1 1842517
    jurek100
    Poziom 11  
    witam , prosze o pomoc w zaprogramowaniu KM93C46 kupiłem programator si-prog i próbowałem zaprogramować programem ponyprog2000 i co prawda kasuje sie kość ale nie dokońca i taksamo nie mogę jej zapisać poprawnie , jest błąd weryfikacji , dozucam wsad po skasowaniu kości
    Załączniki:
    • 93c46.zip (4.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1842686
    jurek100
    Poziom 11  
    ok spróbuje , ale musze najpierw się wybrać do szczecina bo mieszkam w strasznej dziurze :D
  • REKLAMA
  • #4 1844726
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 256
    Zdarzyły mi się pamięci które dało sie zaprogramować tylko jeden raz,powtórne kasowanie było niemożliwe,czym to jest spowodowane.
  • REKLAMA
  • #5 1844767
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Spowodowane jest to ułomnościa "gównoproga" choć uszkodzone trafiaja się to nigdy nie tak. Kup poważny programator a skończą się problemy. Są dość duże odstępstwa od standardu w tym standardzie.

SławeK
  • #6 1844918
    tivi
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Powiem, że ja mam "gównoproga" i wcale nie narzekam to, że się go ma to nie wszystko trzeba go jeszcze UMIEĆ OBSŁUGIWAĆ ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1847348
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 256
    W takim razie mam pytanie jaki by był dobry programator,który programowałby te epromy.Może też obsługiwać inne kostki,przyda się napewno w dalszej pracy...
  • #8 1847414
    SlaweK
    Poziom 43  
    Napewno taki który obsługuje wiele układów rozróżniając różnice w podobnych układach różnych producentów i dobierający najpewniejsze i najszybsze programowanie dla każdego takiego układu. Dodatkowo sprawdzają pobór prądu układu, zwarcia i brak styków w podstawce go jest bardzo ważne przy pierwszym odczycie by był pewny. Przykładów jest wiele, tańsze, droższe, uboższe, bogatsze ale nie darmowe i nie bardzo tanie. Klasyką jest Piccogal z Micromade, Seeprog z Elnec'a i jego klony, PS32 i Erica z ACSu. Temat był wałkowany wielokrotnie a każdy robiący radia po 10-20zł nigdy nie zarobi na poważne narzędzia i jęczy że drogi... a drogo bo nie do tego te narzędzia zostały stworzone a do poważnej pracy.

SławeK
  • #9 1920672
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Zrobiłem to za pomocą Willem`a.Radyjko odpala bez kodu.Intuicja górą.
  • #10 1920679
    SlaweK
    Poziom 43  
    Czasem się udaje nawet tym zrobić to radio, Ci co mają o tym pojęcie nate tego nie potrzebują, można je zrobić bez elektroniki a jeśli już to przeprogramować przy pomocy wtyczki do LPT i kilku kawałków drutu.
    Ale koniec przechwałek, temat zamykam.

SławeK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy programowania pamięci KM93C46 w radiu Blaupunkt Trier CC31 przy użyciu programatora si-prog i oprogramowania PonyProg2000. Użytkownik napotyka na błędy weryfikacji podczas zapisu i niepełne kasowanie kości. W dyskusji sugerowano wypróbowanie innej pamięci, gdyż niektóre układy mogą być programowalne tylko jednokrotnie. Wskazano również, że problemy mogą wynikać z ograniczeń taniego oprogramowania ("gównoproga") i zalecano użycie profesjonalnych programatorów obsługujących wiele typów układów oraz różnice między producentami. Przykładowe rekomendacje to programatory Piccogal (Micromade), Seeprog (Elnec) i ich klony, PS32 oraz Erica (ACS). Alternatywnie, programowanie można wykonać za pomocą programatora Willem lub nawet bez elektroniki, stosując odpowiednie metody sprzętowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA