logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco GranBaristo HD8975/01 - nie wyrzuca fusów z bloku

rybnic 28 Gru 2019 08:01 3735 13
REKLAMA
  • #1 18364179
    rybnic
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam
    U mnie pojawił się problem z wyrzutem kawy, blok nasmarowany , uszczelki wymienione.
    Przestawiłem ilość kawy do zmielenia na maksa, bo może za mało ma fusów i nie daje rady - bez zmian.
    Czy jest gdzieś dostępny schemat jak rozebrać blok zaparzający???
    Ekspres z 2016 r.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18366334
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    Na początek wymontuj i wyczyść górne sitko zaparzacza.
  • #3 18366336
    rybnic
    Poziom 9  
    A możesz podpowiedzieć krok po kroku jak się do tego zabrać
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 18366352
    sorier
    Poziom 30  
    Po wyjęciu zaparzacza na suficie komory widać górny tłok. Tłok ma stalowe sitko mocowane śrubką na torxa. Odkręć i wyczyść sitko.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Przepraszam, ale chyba źle Cie zrozumiałem.
    "problem z wyrzutem kawy" tzn pastylka zostaje w głębi komory zaparzacza? Dolny tłok nie podnosi jej do góry? Jeżeli tak nie działa mechanizm zaparzacza. Musisz nim "pokęcić" i znaleźć przyczynę.
    Czasem zdarza się że pastylka mimo wypchnięcia nie ląduje w pojemniku tylko sie rozpada, jest bardzo mokra ale to (jeżeli dobrze rozumiem) nie twój przypadek.

W każdym razie wyczyszczenie górnego sitka nie zaszkodzi. :)
  • REKLAMA
  • #5 18366723
    rybnic
    Poziom 9  
    Po zrobieniu jednej kawy w komorze bloku jest "breja" kawowa, gdy nie czyszcząc bloku (czyli nie wylewając fusów) zrobię jeszcze dwie-trzy kawy pastylka jest już na tyle zbita że wyskakuje komunikat "za dużo proszku kawowego" i muszę wyciągnąć blok i od dołu "pocisnąć" tłok aby wyrzucić
    pastylkę, zaparzacz nasmarowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18366874
    sorier
    Poziom 30  
    Jeżeli fusy przypominają breje to sitko prawie na pewno jest zatkane, ale czy to jest przyczyna czy skutek to się okaże po wyczyszczeniu.

Za wyrzucanie (wypychanie z komory zaparzacza) pastylki odpowiada ten element zparzacza:
    Saeco GranBaristo HD8975/01 - nie wyrzuca fusów z bloku
    Jeżeli ma oberwane "uszy" to pastylki nie będą wypadać. To może być skutek innej awarii, np zatarcia górnego tłoka lub awarii hydrauliki.
  • #7 18368235
    rybnic
    Poziom 9  
    Odkręciłem sitko, było lekko zatkane, wypłukałem przykręciłem, złożyłem, zrobiłem próbę i po zrobieniu kawy otworzyłem drzwi,blokując czujnik, i zauważyłem że blok zaparzacza wchodzi na tłok z sitkiem (ale dolna część tłoka(ten z sitkiem) się nie wsuwa w stronę tej drugiej uszczelki, a cała góra jest cała gorąca
    Starałem się opisać najlepiej jak mogłem
  • #8 18368257
    sorier
    Poziom 30  
    A co dalej po "nie wsuwa w stronę tej drugiej uszczelki" ? Co się dzieje dalej?
  • REKLAMA
  • #9 18368788
    rybnic
    Poziom 9  
    sorier napisał:
    A co dalej po "nie wsuwa w stronę tej drugiej uszczelki" ? Co się dzieje dalej?

Zatrzyma się na chwilę, a następnie blok zaparzający cofa się, starając wyrzucić "pastylkę"(nie daje rady) po czym wraca na pozycję wyjściową.
  • #10 18369040
    sorier
    Poziom 30  
    Mógłbyś nagrać filmik z całym cyklem parzenia kawy na którym było by widać ruch zaparzacza?
  • #11 18369455
    rybnic
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki Sorier za pomoc,
    Problem leżał w elemencie zaparzacza który wrzuciłeś a dokładnie o połamane "uszy"
    Podjechałem dziś do serwisu i miły gość jak tylko zobaczył blok zaparzacza, stwierdził usterkę, wymienił i wszystko działa sprawnie,
    Starałem się podpytać czy to może złe użytkowanie, stwierdził że one po prostu się łamią.
    Jeszcze raz dzięki
  • #12 19369030
    jahum
    Poziom 9  
    Hej pytanie czy po za serwisem da się kupić ten element (część), mam ten sam problem rozkręciłem blok i mam urwane jedno ucho. Ewentualnie czy posiada ktoś dostęp do numeru części. Dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Saeco GranBaristo HD8975/01, polegający na tym, że blok zaparzający nie wyrzuca fusów. Po wymianie uszczelek i nasmarowaniu bloku, problem nadal występował. Użytkownicy zasugerowali, aby najpierw wyczyścić górne sitko zaparzacza, co mogło być przyczyną zatykania. Po dalszej diagnostyce okazało się, że uszkodzone "uszy" elementu zaparzacza uniemożliwiały prawidłowe działanie mechanizmu. Po wymianie uszkodzonej części ekspres zaczął działać poprawnie. Użytkownicy podzielili się również linkami do zakupu części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA