logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Quick 861DW vs BEST BST-863 - która stacja HotAir lepsza dla amatora?

calixto 29 Gru 2019 13:49 8031 15
REKLAMA
  • #1 18366955
    calixto
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Witam wszystkich,

W ostatnim czasie rozglądałem się za stacją HotAir ( do zastosowań hobbystycznych/amatorskich) i moja uwaga skupiła się na dwóch stacjach:

- Quick 861DW - stacja od wielu lat na rynku, znana i polecana przez amatorów jak również przez profesjonalne serwisy

- BEST BST-863 - wyglądająca na klon stacji Quick, ale całkiem nieźle wykonany, kosztujący ~65% ceny stacji Quick

W internecie jak na razie jest mało opisów i porównań - choć można na anglojęzycznych forach znaleźć pierwszych użytkowników BST, którzy zachwalają pracę tej stacji. Na YT jest kilka filmików i porównanie stacji BST vs Quick, ale traktuje sprawę dosyć pobieżnie i nie pokazuje zalet wad klona BST. Nie ukrywam, że główną zaletą stacji BST jest jej cena wynosząca ok 65% ceny Quick co przekłada się na ok 350-370zł oszczędności.

Więc pytanie do Was - co o tym myślicie - warto, nie warto? Jakie są Wasze argumenty merytoryczne/niemerytoryczne za i przeciw wyborowi stacji BST?

Poniżej kilka porównań, zalet i wad:

Cena:
    BEST-863 - Aliexpress 164$ (115$ bez kosztów przesyłki), Allegro 799zł
    Quick 861DW - Aliexpress $254 (206$ bez kosztów przesyłki), Allegro 1168zł

Co zalet BST to stacja ma:
    - duży dotykowy ekran (nie wiem czy to wada czy zaleta)
    - moc 1200W w porównaniu do 1000W Quicka
    Co do wad:
    - głośniejsza praca pompy powietrza

Porównanie:

BEST-863 od środka:

Quick 861DW od środka:

• REKLAMA
  • #2 18367540
    lukasis6
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Na twoim miejscu wziąłbym tą tańszą. Do każdej stacji można się przyzwyczaić i najlepiej będzie Ci na niej pracować. Miałem przyjemność kilka razy używać Quicka a mimo to przyzwyczaiłem się i dolej korzystam z Repro.
  • #3 18367744
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 557
    calixto napisał:
    Co zalet BST to stacja ma:
    - duży dotykowy ekran (nie wiem czy to wada czy zaleta

Zdecydowanie wada, i to ogromna. Powie Ci to każdy kto używa takich rzeczy zawodowo. Inaczej, jeśli używasz hobbystycznie i masz nieograniczoną ilość czasu.

calixto napisał:
    - moc 1200W w porównaniu do 1000W Quicka

Chcesz 1200W w Quick to kup 861DE.

Porównanie tego klona 1200W do Quick 1000W jako zaleta, to jakbyś powiedział, że Xiaomi ma lepszy aparat od iPhone bo Xiaomi ma 64 Mpix a iPhone tylko 12 Mpix.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18367967
    lucas234
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Ja kupiłem Besta w lutym i szczerze polecam, wyświetlacz dotykowy wcale nie jest wadą bo działa bardzo dobrze, przyciski są idealnej wielkości. Grzałka w przypadku awarii pasuje prawdopodobnie z Quicka nie sprawdzałem jeszcze bo się nie zepsuła, ale na zdjęciach te grzałki wyglądają identycznie. Jedynym minusem jest głośny silnik nadmuchu.
  • REKLAMA
  • #5 18491634
    calixto
    Poziom 23  
    Gdyby ktoś był zainteresowany - ostatecznie wybrałem stację Quick 861DW. Przeważył "marketing szeptany" i polecenie ze strony kolegów, którzy od dłuższego czasu pracują na Quicku. Jestem zadowolony ze stacji ze względu na jakość wykonania i kulturę pracy. Stacja naprawdę godna uwagi.
  • #6 18491662
    rosak
    calixto napisał:
    ostatecznie wybrałem stację Quick 861DW

Będziesz Pan zadowolony ;)

Na dniach na moim kanale pojawi się porównanie stacji:
    1. 861DW którą mam od 2 lat a w której rozleciała się pompka
    2. 861DE którą kupiłem 2 tyg temu od poważanej firmy a która wydaje mi się podróbką
    3. 861DW kolejna, której spodziewam się jutro, w celu porównania, czy jakość wykonania tak bardzo się pogorszyła w ostatnich 2 latach czy 861DE jest poprostu gorsza.
  • #7 18804848
    lfldp
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam
    czy ktoś może mi wytłumaczyć czym róznia sie te drogie stacje hot-air quick/best od tanszych modeli typu atten 858d ? z tego co widze to chyba tylko moca ?
    Według mnie 858d będzie lepsza ze względu na to że posiada wentylator wbudowany w dysze , na filmach z youtube widać że te droższe modele posiadaja wentylator wbudowany w głowne urzadzenie co za tym idzie strumien powietrza dostarczany jest poprzez waż a ewentualne zgięcia ww węża powoduja spadek cisnienia zgadza sie czy nie ?
  • #8 18805874
    calixto
    Poziom 23  
    lfldp napisał:
    czy ktoś może mi wytłumaczyć czym róznia sie te drogie stacje hot-air quick/best od tanszych modeli typu atten 858d ? z tego co widze to chyba tylko moca ?

No, a co odróżnia mercedesa od taniego malucha? Przecież jeden i drugi jeździ, w każdy z nich spakuję rodzinę i wyjadę z nią nad morze. No i mniej więcej taka jest różnica w tych lutownicach.

Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i od tego jak tego sprzętu będziesz używać. Jeśli lutujesz amatorsko raz na pół roku, nie naprawiasz płytek PCB z dużą powierzchnią masową i raczej rzadko dotykasz się do układów BGA to faktycznie być może nie ma sensu wydawać pieniędzy na Quick-a.

lfldp napisał:
    strumien powietrza dostarczany jest poprzez waż a ewentualne zgięcia ww węża powoduja spadek cisnienia zgadza sie czy nie ?

Wąż jest tak skonstruowany, że ciężko było by go zgiąć aby zaburzyć przepływ powietrza. Konstrukcja jest na zasadzie "wąż w wężu" więc raczej mała szansa na zgięcie czy załamanie węża doprowadzającego powietrze.

lfldp napisał:
    Według mnie 858d będzie lepsza

Tak jak napisałem wyżej - kieruj się swoimi wymaganiami i tym do czego będziesz jej używać. Do domowych zastosowań stacja Atten może być lepsza, bo jest mniejsza, lżejsza no i cena samego sprzętu (jak i części) zapewne jest kilkukrotnie niższa. Jeśli zaczynasz przygodę ze stacjami na gorące powietrze i masz ograniczony budżet to być może zakup Atten-a nie jest złym pomysłem. Od czegoś trzeba zacząć i być może nie od razu od wsiadania do mercedesa.

• #9 18808725
    matrix5
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Sam Quick jest sprawdzony i w tej cenie nie ma nic lepszego kupowanie jakiejś taniej stacji na początek a potem znowu kupowanie innej jak dla mnie mija się z celem Kupując tą stacje Quick będziesz zadowolony zapłać raz a będziesz miał ja na lata .
  • #10 18810101
    rosak
    calixto napisał:
    No, a co odróżnia mercedesa od taniego malucha? Przecież jeden i drugi jeździ, w każdy z nich spakuję rodzinę i wyjadę z nią nad morze.

Używam tego porówniania jak mnie pytają, czy warto kupować sprzęt od JBC czy lepiej chińczyka T12 :D

matrix5 napisał:
    Sam Quick jest sprawdzony i w tej cenie nie ma nic lepszego kupowanie jakiejś taniej stacji na początek a potem znowu kupowanie innej jak dla mnie mija się z celem

W 100% się z tym zgadzam, chyba, że do hobbystycznego użytku raz w miesiącu bez planów rozwoju.

matrix5 napisał:
    Kupując tą stacje Quick będziesz zadowolony zapłać raz a będziesz miał ja na lata

W mojej wirnik się rozleciał po 2 latach i trzeba było wymienić całą stację, ale takie usterki się wszędzie zdarzają, poprostu miałem pecha.
  • #11 18810332
    lfldp
    Poziom 10  
    rosak napisał:
    calixto napisał:
    No, a co odróżnia mercedesa od taniego malucha? Przecież jeden i drugi jeździ, w każdy z nich spakuję rodzinę i wyjadę z nią nad morze.

Używam tego porówniania jak mnie pytają, czy warto kupować sprzęt od JBC czy lepiej chińczyka T12 :D

matrix5 napisał:
    Sam Quick jest sprawdzony i w tej cenie nie ma nic lepszego kupowanie jakiejś taniej stacji na początek a potem znowu kupowanie innej jak dla mnie mija się z celem

W 100% się z tym zgadzam, chyba, że do hobbystycznego użytku raz w miesiącu bez planów rozwoju.

matrix5 napisał:
    Kupując tą stacje Quick będziesz zadowolony zapłać raz a będziesz miał ja na lata

W mojej wirnik się rozleciał po 2 latach i trzeba było wymienić całą stację, ale takie usterki się wszędzie zdarzają, poprostu miałem pecha.
    Ogółem o co chodzi moim zdaniem bo nie wyjaśniłem że posiadam chinskie stacje hot-air od dawna i ostatnio sie na nich zawiodłem
    Tutaj poprostu chodzi o moc
    ja tymi chińskimi hot-airami od wielu lat podnosiłem/podnoszę małe pamięci/układy bga bez żadnego preheatera do pewnego czasu bez problemów , problemy zaczeły się pojawiać jak np. zhaxoin 858d przestał utrzymywać temperaturę z jakiegoś powodu - zaczeło mi poprostu zrywać nity od pcb przy podnoszeniu układów i usterka była nie do naprawy

Kolejne problemy pojawiły się po podłaczeniu wyciagu ruch powietrza schładza płytę i potrzebny jest napewno mocniejszy element grzejny , jak używałem stację bga z grzałka 250W pod wyciagiem to nie mogłem żadnego układu wlutować , zmieniajac ir na mocniejsza 450W da rade nawet wlutować układy na kulkach lead-free w płytę

Przypuszczam że ww. stacja quick lub best rozwiaże ten problem i będzie można nawet wlutować małe pamięci/układy bez użycia preheatera na kulkach lead-free bo ma mocniejsza grzałke niż ten chinski strucel typ 858d wep zhaoxin itd. - zgadza się ? :)

Cytat:
    W mojej wirnik się rozleciał po 2 latach i trzeba było wymienić całą stację
    to tego wentylatora nie można osobno dokupić ?

Jeszcze nie wiem jaki model nowej stacji hot-air wybiorę czy to będzie quick czy best , best widać posiada lepszy wyswietlacz ale gorszej jakości wentylator (wirnik)

edit:

Dodam jeszcze że to troche kijowo że nie można osobno dostać nowego wentylatora do quick/best bowiem u mnie wentylator w chinskich hot-airach musiałem wymieniać srednio co kilka miesięcy , poprostu z czasem zużywał się słabiej dmuchał zaczynał brzęczeć itd. ale może to od quick wytrzymuja bardzo długo ?
  • #12 18811988
    lucas234
    Poziom 15  
    Wentylator do Quick-a, można kupić osobno np. tu
  • #13 18812007
    rosak
    lucas234 napisał:

Jeszcze się upewnię czy to na pewno to a jeśli tak to bardzo Ci kolego dziękuje. Będę miał drugą stację w zapasie :)
    Kiedy ja szukałem, nie było. Zresztą potrzebowałem na wczoraj nie na za miesiąc.
  • #14 18812632
    lfldp
    Poziom 10  
    lucas234 napisał:
    Nie wiadomo czy to jest oryginalny wentylator zastosowany w stacjach QUICK , być może to tylko chrzęszczacy sztrucel taki który występuje w stacjach best.
  • REKLAMA
  • #15 19438115
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    rosak napisał:

Porównanie tego klona 1200W do Quick 1000W jako zaleta, to jakbyś powiedział, że Xiaomi ma lepszy aparat od iPhone bo Xiaomi ma 64 Mpix a iPhone tylko 12 Mpix.

Akurat Xiaomima lepszy aparat od iPhone'a, tak że porównanie chybione...
  • #16 19925808
    Dragmd
    Poziom 10  
    Oczywiście tutaj najlepszym wyborem będzie stacja Quicka, ale teraz cena poszła strasznie w górę. Długo go używałem i niestety mi padł, więc postanowiłem kupić nową sztukę. Znalazłem dużo taniej konkurencyjna stację Yihua 993DM-IV, ma parametry takie same jak Quick i jak na razie jestem mega zadowolony. Nie znalazłem tej stacji nigdzie indziej niż tu https://techrebal.pl/pl/p/Stacja-lutownicza-Hot-air-Yihua-993DM-IV/2395

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano dwie stacje HotAir: Quick 861DW i BEST BST-863, które są popularne wśród amatorów. Quick 861DW jest uznawany za bardziej niezawodny i lepszej jakości, z długą historią na rynku, podczas gdy BEST BST-863, będący tańszym klonem, oferuje dobrą jakość wykonania w niższej cenie (~65% ceny Quick). Użytkownicy podkreślają, że dla zastosowań hobbystycznych tańsza stacja może być wystarczająca, ale dla bardziej wymagających zadań Quick 861DW jest lepszym wyborem. Wspomniano również o problemach z chińskimi stacjami, które mogą nie utrzymywać temperatury, co wpływa na jakość pracy. W końcu, niektórzy użytkownicy zdecydowali się na Quick 861DW ze względu na rekomendacje i jakość wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA