logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B5 1,9TDI 90KM - nie świeci kontrolka świec żarowych ani ich nie grzeje

Ktoś1994 30 Gru 2019 20:27 8031 23
REKLAMA
  • #1 18370453
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam, jestem tu nowa i mimo iż podobnych tematów było mnóstwo to żaden nie pasuje do mojego, mianowicie od dwóch lat jestem posiadaczką Audi po swapie silnika z 2,5 TDI na 1,9 90KM i od kiedy go mam nie zapala się kontrolka świec żarowych ani nie grzeje świec. Świece sprawdzone wszystkie sprawne, bezpieczniki sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #2 18370624
    woj-o
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Co prawda już A4 nie mam, ale za grzanie świec odpowiada ECU.
    I jest co najmniej kilka parametrów do spełnienia (być możne spece mogą podać wszystkie), ale:
    - temp. powietrza zewn.
    - temp chłodziwa
    - pewnie coś jeszcze (u mnie kontrolka (1.9 AHU) świeciła się z różnym czasem przy tej samej temp powietrza.
    I teraz jeżeli po swapie ktoś czegoś do końca nie zgrał to możne być wesoło.
    VAGCOM może pomóc bo przynajmniej zobaczysz czy ECU chce grzać świece

Plus przed świecami jest przekaźnik - warto by od niego zacząć - może tylko o to chodzi.
  • #3 18370715
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    Sprawdzałam przekaźniki i bezpieczniki i niby wszystko jest ok przekaźniki zamienilam na inne żeby wykluczyć awarię przekaźnikow, A czy świecąca kontrolka wody ma wpływ na grzanie świec , warunki do grzania świec zawsze są spełnione sprawdzałam świece przy -2 były ok ale prądu na fajkach od świec brak

Dodano po 14 [minuty]:

Audi A4 B5 1,9TDI 90KM - nie świeci kontrolka świec żarowych ani ich nie grzeje Audi A4 B5 1,9TDI 90KM - nie świeci kontrolka świec żarowych ani ich nie grzeje Audi A4 B5 1,9TDI 90KM - nie świeci kontrolka świec żarowych ani ich nie grzeje

Dodano po 1 [minuty]:

Wyżej wszystkie przekaźniki te z pod kierownicy jeszcze 3 jak dobrze pamiętam sa w podszybiu w skrzynce z komputerem
  • #4 18370793
    woj-o
    Poziom 10  
    Mówiąc warunki miałem bardziej na myśli czy ECU widzi wszystkie parametry tak że wystawia sygnał grzejemy świece. -> tutaj najłatwiej VAGiem sprawdzić.
    Jeżeli tak, a świece i przekaźnik dobre to by trzeba zobaczyć czy dochodzi zasilanie na przekaźnik.

Kontrolka nie wiem jak jest podłączona (czy to tylko sygnał z ecu, czy wyjście z przekaźnika) - więc co ona dokłądnie wskazuje to może być różnie.

Aha.
    Taka drobnostka mi się przypomniała - jesteś pewna że kontrolka nie ma przypadkiem spalonej żarówki? - bo rozumiem że podczas rozruchu mierzyłaś napięcie na świecach i nic nie było?
  • #5 18370811
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    Żarówki w sumie nie sprawdzałam no ale żarówka pokazuje daje tylko sygnał ze świece się grzeją a dla czego brak zasilania na świece to mnie zastanawia skoro nie przekaźniki i bezpieczniki to co i tak napięcia brak , podpiąć pod komputer będę mogła dopiero po nowym roku jak kolega będzie miał czas
  • #6 18370974
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6424
    Widocznie ktoś nie podpoił przekaźnika świec żarowych, a kontrolka to inna sprawa, jest ona osobną kontrolką , nie częścią licznika.

Dodano po 2 [minuty]:

Ktoś1994 napisał:
    podpiąć pod komputer będę mogła dopiero po nowym roku jak kolega będzie miał czas

Bez znaczenia obadać trzeba sam przekaźnik, bo tylko xxxxxx wie jaki samochód był dawcą, i jak wiązka i komputer tam siedzą.
  • #7 18371118
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    Hmm ciężka sprawa wygląda ze będę musiała przeswietlic cała instalację ale najpierw sprawdzę komputerem
  • REKLAMA
  • #8 18371934
    woj-o
    Poziom 10  
    No niestety - przy braku pewności jak ktoś to podpiął to ja bym zaczał od podpięcia kompa bo grzebać w kablach po to żeby się okazało że ECU nie steruje to trochę strata czasu/kasy.
    Na plus to w nowym roku może będzie trochę "-" na termometrze bo teraz to za długo świece nie grzeją ;)
  • #9 18373321
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    No dokładnie jutro jadę na komputer więc może się coś dowiem bo tak jak mówisz grzebanie w instalacji jest stratą czasu bez sprawdzenia komputerem
  • REKLAMA
  • #10 18373377
    woj-o
    Poziom 10  
    No to super, pamiętaj, że Komputer trzeba podłączyć do zimnego silnika żeby było widać czy jest sygnał do grzania.
    Na ciepłym silniku nie będzie nic raczej widać.
  • REKLAMA
  • #11 18374746
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    Tak wiem wiem dla tego jak nie uda się sprawdzić na zimnym to będę musiała sama jechać i sprawdzić komputerem może coś pomoże w co też wątpię
  • #12 18378541
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    No i niestety tak jak myślałam podlaczenie pod komputer nic nie dało także dalej nie wiem co jest przyczyną ze nie ma zasilania na te świece żarowe

Dodano po 3 [minuty]:

Samochód sprawdzał mi kolega bo mu podstawilam dzień wcześniej i mówi że muszę sprawdzić instalację bo tak będzie najlepiej
  • #13 18379590
    daw126p
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    W tych autach oryginalnie jest tak, że kontrolka od świec załącza sterownik silnika jeśli jest z nim wszystko ok, czyli zasilanie itp., w przypadku grzania świec zapala się na dłużej. Jeśli nie świeci po zapłonie oznacza awarie sterownika albo zasilania. U Ciebie ktoś nie podpiął tej kontrolki, albo jest spalona. Przekaźnik i bezpiecznik od świec 80A jest w puszce obok sterownika silnika.
    W komputerze powinno dać się wysterować przekaźnik od świec.
  • #14 18379762
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    Dzisiaj jadę do rodziców więc wjadę do garażu i po sprawdzam ta cała instalację a kojarzysz który dokładnie przekaźnik jest od świec U góry masz zdjęcia przekaźników jeszcze 3 sa w skrzynce gdzie komputer ale nie zrobiłam zdjęcia
  • #15 18380145
    daw126p
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Od świec jest chyba 3 od przodu w skrzynce ze sterownikiem, mozna sprawdzić który to sprawdzając przejscie miernikem od bezpiecznika do niego.
  • #16 18380166
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3346
    Najlepiej test VCDS zegarów czy ma co świecić bo za dużo razy widziałem jak ktoś w ten sposób usuwał błędy silnika.
  • #17 18380255
    Poziom 43  
    sigwa18 napisał:
    Najlepiej test VCDS zegarów

Od świec żarowych jest osobna kontrolka poza licznikiem !!!
  • #18 18380454
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 632
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Od świec żarowych jest osobna kontrolka poza licznikiem !!!

Jakoś nie mogę skojarzyć gdzie może być poza licznikiem.
  • #19 18380503
    Poziom 43  
    On jext w liczniku ale to osobna kontrolka na 2 przewodach.
  • #20 18380582
    woj-o
    Poziom 10  
    Zgadza się - ona nie jest częścią liczników - ma całkiem osobne zasilanie/sterowanie.
    A co to znaczy że podpięcie nic nie wykazało? Przy tych 2-4 stopniach rano ecu powininen dawać sygnał grzania na tyle długo żeby to zobaczyć w VCDS.
    A jak się da wysterować ręcznie grzanie to jeszcze lepiej (ale tu nie wiem czy w VDCS to przejdzie (tam głownie wyświetlanie jest) czy VAGCOM potrzebny.

W tej chwili rzeczą do sprawdzenia jest czy jest brak zasilania mocowego (problem z instalacją, przekaźnikiem) czy brak sterowania grzaniem (czujniki, ecu) , bo to że świece nie maja napięcia to wiemy - nie wiemy tylko dlaczego.
  • #21 18380908
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    No dokładnie nie mam już pojęcia co tu jest nie tak nie miałam dzisiaj zbyt dużo czasu ale ale odkrecilam zegary żeby zobaczyć czy wszystko jest tam dobrze podpiete i niby jest ok cisza tam dwie duże wtyczki jedna Zielona a drugą chyba niebieska o ile dobrze pamiętam i mala wtyczka z dwoma kabelkami

Dodano po 2 [minuty]:

A do komputera nie mam tak dojścia więc muszę radzić sobie jakoś sama
  • #22 18387322
    Gonzocz
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Mam trochę podobną sytuację tyle, że w Golfie 3, mianowicie świece mi podgrzewa na oryginalnym przekaźniku ale kontrolka za chiny świata się nie oświeci nic a nic, natomiast na przekaźniku z poza TDI np od TD czy D się oświeca
  • #23 18387328
    Poziom 43  
    To podepnij kontrolke wprost pod swiece.
  • #24 18388363
    Ktoś1994
    Poziom 5  
    Nie mam już pomysłu panowie o co Tu może chodzić w tym moim samochodzie , wczoraj jeszcze raz sprawdziłam cała instalację wszystkie bezpieczniki wszystkie przekaźniki i dupa wszystko wygląda ok nic nie jest przerwane nie wiem już o co tu może chodzić

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A4 B5 z silnikiem 1,9 TDI 90KM zgłasza problem z brakiem świecenia kontrolki świec żarowych oraz ich grzania. Po wymianie silnika z 2,5 TDI na 1,9 TDI, kontrolka nie działa, mimo że świece i bezpieczniki są sprawne. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w ECU, przekaźniku lub instalacji elektrycznej. Wskazują na konieczność sprawdzenia, czy ECU widzi wszystkie parametry do grzania świec oraz czy zasilanie dochodzi do przekaźnika. Użytkownik planuje podłączyć samochód do komputera diagnostycznego, aby zidentyfikować problem, jednak dotychczasowe próby nie przyniosły rezultatów. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kontrolki lub problemów z instalacją elektryczną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA