logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja Roger PRT12EM: domofon i przycisk nie otwierają drzwi

Scorpion_1982 30 Gru 2019 23:28 1662 11
REKLAMA
  • #1 18370998
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam serdecznie
    Jak w tytule mam podłączony domofon oraz przycisk od wewnątrz budynku do Roger PRT12EM

Przyciskając przycisk na domofonie miałem otwieranie elektrozaczepu drzwi, dodatkowo mam od środka przycisk co robił to samo.
    Potrzebowałem go na nowo skonfigurować bo nie mam kontaktu z osobom to montującą i mam problem.
    Ustawiłem tryb 030
    Zaprogramowałem master i instaler
    Kodem można wejść do środka ale domofonem i przyciskiem nie.
    Mam dwa kable które idą prawdopodobnie od przycisku do kolorów brązowy oraz biało niebieskiego.
    Co muszę ustawić na tym skubańcy bo nie mogę tego doszukać w instrukcji
    Sprawa pilna bo wyjść się nie da :)
    Dziękuje serdecznie za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18371280
    tracker05
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Po pierwsze sprawdź do którego wejścia jest podłączony ten przycisk i domofon

Jeśli pod żółty przewód to musisz ustawić typ reakcji dla wejścia IN 1 jako przycisk otwarcia

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18371323
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Kolego siedziałem do 3 z tym i doszedłem do tego że tak jak napisałeś IN1 ustawiłem na 22 czyli przycisk.
    Zaczęło wszystko działać ale pozostał mi jeszcze włącznik na IN2 prawdopodobnie pożarowy ale nie wiem jak go ustawić.

Głupia sprawa ale dwa razy jakby roger zgubił ustawienia dla Installer
    I mimo że np. Kod Master działa to karta już nie i ani kod ani karta nie działa.
    Resetowałem metodą IN1 + CLK wykonałem reset i rozłączyłem CLK od IN1 po programowaniu CLK zielony jest w powietrzu a IN1 podłączyłem z powrotem do przycisku.

Panowie czy mając dostęp master mogę na nowo przypisać instalera czy muszę dalej rozpinać kable.
    Napiszcie mi jeszcze jak ustawić IN2 by był pod przycisk pożarowy tzn chodzi mi o ewakuacje.
  • Pomocny post
    #4 18371386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18372019
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Panowie przy wyjściu mam, przycisk wyjścia podłączony do IN1 włącznik dzwonkowy oraz wcześniej :
    Konfiguracja Roger PRT12EM: domofon i przycisk nie otwierają drzwi

Nie wiem dokładnie jak jest podłączony bo musiał bym wszystkie kable drzeć.
    Drzwi trzyma elektrozaczep jak nie ma prądu to drzwi są otwarte.
    Z obiektu zawsze można wyjść wciskając przycisk wyjścia .
    Mam odłożony jeszcze przycisk jak na obrazku zakładał to instalator wraz z zamkiem itp wiec pewnie jest podpięte ale przyznam że nigdy nie sprawdzałem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18372090
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18372180
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Czyli nie ma się co przejmować u mnie IN1 na 22 czyli IN2 na 11 czyli wyłączone.
    A przyciskiem który jest na zdjęciu nie przejmuje się bo pewno jest tak zrobione jak piszesz.

Napiszcie mi jeszcze czy będąc w opcji programowania Master można nadać na nowo kartę i pin Installer.
    Dziękuje
    Zdrowych i wesołych świat życzę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18372541
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18373132
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Scorpion_1982 napisał:
    Głupia sprawa ale dwa razy jakby roger zgubił ustawienia dla Installer

Rzeczywiście głupia, bo nie pamiętam by coś takiego mi się kiedykolwiek przytrafiło na kontrolerach tej firmy.
    Scorpion_1982 napisał:
    A przyciskiem który jest na zdjęciu nie przejmuje się bo pewno jest tak zrobione jak piszesz.

A ja bym jednak sprawdził czy nadal działa po zmianach jakie kolega robił. Z takim podejściem, to jedyną rzeczą jaką przy tym powinien robić kolega, to przyłożenie karty w celu otwarcia drzwi. Resztą powinien zająć się ktoś bardziej kompetentny, świadomy działania tego systemu i zagrożeń.
  • #10 18373257
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Ten kolego mi działa bez problemowo a inny który kiedyś ustawiałem nie przyjmuje ani karty ani PINu ale być może winne są bryloki tylko czemu karta installer wyparowała dziwne.

Wiem kolego że szary człowiek ma tylko używać i kabzle nabijać innym.
    W domu mam dwa luzem PRT12EM i nie zdarzyło mi się by po leżakowaniu nawet rocznym nie przyjął karty lub master.

W dokumentacji podają jak resetować i na nowo ustawić problem jedynie miałem z pinem IN1 i IN2 ale czytają dokładniej dokumentacje znalazłem odpowiedz.
    Dzięki panowie za pomoc i dyskusje.
  • #11 18373259
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18373318
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Dzięki panowie - to są stare prt12em nie nowe, mają już po 7 lat może trochę mniej.
    Ten który ostatnio ustawiałem śmiga elegancko, czy z karta czy przyciskiem i kodem.
    Tylko na jednym mam taki problem ale tam od wewnątrz można wyjść klamką i kody pamięta tylko dziwnym trafem przestał działać installer.
    Wyczyszczę pamięć i zmienię bryloki na karty.

Sharp - co ma kod - installer z ogólnym działaniem ?, jeden zamek taki montowałem sam działa 5 rok fakt że tam nie mam elektromagnesów a zwykłą blokadę,
    Ale jak pisałem na początku instalacje robił instalator z którym nie mam kontaktu, przycisk działa reszta też.
    Po zaniku prądu drzwiami można wyjść normalnie to nie sejf i nie jedyne drzwi w odległości 10 metrów.

Dziękuje za pomoc, pozdrawiam serdecznie temat uważam za wyczerpany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją domofonu Roger PRT12EM, gdzie przycisk wewnętrzny oraz domofon nie otwierają drzwi. Po ustawieniu trybu 030 i zaprogramowaniu mastera oraz instalera, użytkownik uzyskał dostęp do wnętrza, ale nie do otwierania drzwi. Ustalono, że przycisk na IN1 powinien być ustawiony na 22, co rozwiązało część problemu. Pojawiły się jednak pytania dotyczące ustawienia IN2 dla przycisku pożarowego oraz możliwości ponownego przypisania instalera. W dyskusji podkreślono, że przyciski pożarowe nie powinny być podłączane do kontrolerów, a ich podłączenie powinno być zgodne z zasadami bezpieczeństwa. Użytkownik zidentyfikował, że przycisk wyjścia działa poprawnie, a problem z instalatorem może być związany z resetowaniem pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA