logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon PRL nie otwiera drzwi mimo wymiany przycisków - co robić?

Kart 02 Kwi 2019 14:02 2055 18
  • #1 17881444
    Kart
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam. Ma zamontowany w bloku sytem domofonow. Od pewnego momentu domofon przestał działać prawidłowo. Gdy jest połączenie można odebrać i wszystko ładnie działa ale zaczyna się problem gdy zamierzam otwierać drzwi. Trzeba było kilka krotnie naciskać przycisk że by otworzyć. Z czasem przestał działać. Wymieniłem sam przycisk do otwierania ale efektu nie bylo wymieniłem przycisk od słuchawki i też wcale lepiej nie jest. Nie wiem co jest i co zrobić. Jaki może być problem. Gdzie szukać. Jak jest o możliwe to jaki był by do tego zmiennik. Pełno tego na rynku ale wszustkie zawsze się czymś różnią. Proszę o odpowiedź
    Załączniki:
    • Domofon PRL nie otwiera drzwi mimo wymiany przycisków - co robić? 20190402_114849.jpg (740.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Domofon PRL nie otwiera drzwi mimo wymiany przycisków - co robić? 20190402_114913.jpg (778.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Domofon PRL nie otwiera drzwi mimo wymiany przycisków - co robić? 20190402_114754.jpg (551.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17881560
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2078
    Daj zdjęcie kasety, z której się do Ciebie dzwoni.

Pozdrawiam
  • #5 17881627
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 560
    Zamienniki znajdziesz tu> www.impulspw.com.pl . Prowadzą sprzedaż wysyłkową. Koszt nowego unifonu to ok.40Pln. Przed podłączeniem trzeba ustawić ten sam adres na goldpinach. Pamiętaj o poprawnej polaryzacji lini zasilającej.
  • #6 17884816
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 533
    W tym wypadku wątpliwe jest czy wymiana na nowy unifon rozwiąże problem tej usterki.
  • #8 17894461
    ROWE
    Poziom 34  
    Najpierw sprawdz jeszcze czy sąsiedzi mają podobny problem z otwieraniem rygla.

Co do nr adresowego to unifon cyfrowy u Ciebie powinien to mieć, czyli adres mieszkania nr 20 (zworka 4+16). Unifony analogowe będą tu nieodpowiednie.
    Kart napisał:
    Czy tylko domofon kodowany zworkami by się nadawał do instalacji dwu żyłowej

PS.
    Niepokoi mnie kolor czerwony przycisku otwierania, chyba jest odwrotny czyli normalnie kontakt (NC) a powinien być NO, czarny przycisk?
  • #9 17894710
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Kart napisał:
    Czy tylko domofon kodowany zworkami by się nadawał do instalacji dwu żyłowej

Jeżeli zdjęcie centrali jest prawidłowe to tak i to najlepiej Proel zgodnie z sugestią Ircysa

ROWE napisał:
    W tym wypadku wątpliwe jest czy wymiana na nowy unifon rozwiąże problem tej usterki.

Jest to najlepsze rozwiązanie dla laika. Wymiana przycisku oraz sprawdzenie czy impuls flash jest prawidłowy przekracza możliwości przeciętnego użytkownika.

ROWE napisał:
    Najpierw sprawdz jeszcze czy sąsiedzi mają podobny problem z otwieraniem rygla.

To ma sens

ROWE napisał:
    Niepokoi mnie kolor czerwony przycisku otwierania, chyba jest odwrotny czyli normalnie kontakt (NC) a powinien być NO, czarny przycisk?

A to już nie, bo w tej kategorii NO powinien być zielony a nie czarny.
  • #10 17894737
    ROWE
    Poziom 34  
    karl102 napisał:

Proszę rozwiń to bardziej, bo...
    karl102 napisał:
    ROWE napisał:

A jednak może oryginalnie czarny ma być prawidłowo wlutowany, porównaj foto u góry, # post 1?
    Domofon PRL nie otwiera drzwi mimo wymiany przycisków - co robić?

Kart napisał:
    Wymieniłem sam przycisk do otwierania ale efektu nie bylo wymieniłem przycisk od słuchawki i też wcale lepiej nie jest.
  • #11 17895679
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Tu niema co kombinować- przycisk otwierania w tych unifonach był zawsze typu NO/ czyli robi zwarcie w momencie naciśnięcia/. Można sprawdzić dodatkowo ścieżki druku- przy wielokrotnym naciskaniu naprężenia płytki mogły spowodować mikro pęknięcia ścieżek. Sprawdzenie działania unifonu u sąsiada pozwoli na ew. potwierdzenie uszkodzenia w Twoim unifonie. One są zasilane w systemie równoległym tylko dwiema żyłami. Dlatego każdy z unifonów ma przypisany adres/ ustawiany opisanymi wcześniej zworkami/.
  • #12 17895720
    ROWE
    Poziom 34  
    kot mirmur napisał:
    Tu niema co kombinować- przycisk otwierania w tych unifonach był zawsze typu NO/ czyli robi zwarcie w momencie naciśnięcia/

Pełna zgoda jw.
    Niemniej "Kart" pisze że go wymieniał i na foto widać że czerwony, czyli teraz nie odpowiedni (NC), to jest jedno.
    Drugie to, że zapewne jest jeszcze druga niesprawność w tym unifonie w obrębie przycisku.
    To winno się ustalić lub dać sobie z tym spokój i tj. do uznania wnioskodawcy zapewne kupi sobie nowy.
  • #13 17895747
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Miernik uniwersalny jest zawsze lepszą namiastką różowej kuli. Chociaż czasami czas poświęcony zlokalizowaniu uszkodzenia, może być nie adekwatny do końcowego efektu naprawy/ nawet jeśli się uda ta naprawa- ten unifon jest bez mała starszy od ?/. Ciekawe skąd autor wziął ten nowy isostat, który ponoć wymienił/ opisał go jako> przycisk od słuchawki-chech/.
  • #14 17895781
    ROWE
    Poziom 34  
    kot mirmur napisał:
    Miernik uniwersalny jest zawsze lepszą namiastką różowej kuli.

Czy ta dygresja się tyczy mnie? To zapewniam cię żę miernik mi nie jest obcy, a nawet to szczegółówo co wnim jest i do czego służy. To tak przy okazji.
    Izostat, a czemu nie - jak potrafił to widocznie też i ma miernik. To źle!
  • #15 17895814
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Żadna dygresja kolego, nie denerwuj się. Twój post wskoczył szybciej, od pisanego przeze mnie. Zresztą sprawa dotyczyła autora postu.
  • #17 17910807
    kot mirmur
    Poziom 33  
    No to cieszy nas że działa. A co kolega ma na myśli pisząc- trochę funkcji?
  • #19 17913081
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    ROWE napisał:
    Niemniej "Kart" pisze że go wymieniał i na foto widać że czerwony, czyli teraz nie odpowiedni (NC), to jest jedno.

Jak przyjrzeć się schematom unifonów to czasem nie ma znaczenia czy jest NO czy NC. Różnica może być taka, że rygiel otworzy się nie po naciśnięciu tylko po zwolnieniu przycisku. Kolejna różnica może być taka, że krótkie naciśnięcie nie otworzy rygla.
    Oczywiście mogą też być inne anomalia, wszystko zależy od konstrukcji unifonu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z domofonem, który nie otwiera drzwi mimo wymiany przycisków. Połączenie działa, ale przycisk otwierania wymaga wielokrotnego naciskania, co ostatecznie przestało działać. Użytkownik wymienił przycisk otwierania oraz przycisk od słuchawki, ale problem nie ustąpił. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić, czy sąsiedzi mają podobne problemy oraz zwrócić uwagę na poprawność podłączenia przycisków (NO vs NC). Rekomendowane jest również sprawdzenie ścieżek druku w unifonie oraz ewentualna wymiana na unifon cyfrowy Proel, który jest odpowiedni do instalacji dwużyłowej. Użytkownik ostatecznie zamontował nowe urządzenie, które działa prawidłowo, z funkcją regulacji głośności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA