logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria termostatyczna Omnires - czyszczenie, regulacja

mimek 31 Gru 2019 12:07 29343 10
REKLAMA
  • #1 18371560
    mimek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,
    mam wrażenie że bateria termostatyczyczna Omnires w mojej łazience zaczęła ostatnio lać chłodniejszą wodę przy tej samej nastawie temperaturowej, zdarza się jej też lanie na przemian chłodnej i ciepłej wody przy tym samym ustawieniu. Po zapoznaniu się z kilkoma tematami na forum i internetach, pomyślałem że być może czas najwyższy przeczyścić głowicę termostatyczną która mogła ulec zakamienieniu i tu pojawił się problem jak się do niej dobrać.
    Posiadana przeze mnie bateria to: (Y1238/6CR Y), na stronie producenta brak informacji jak dokonać takiego czyszczenia, moje wiadomości do niego też pozostały bez odpowiedzi.
    Zdjęcia poglądowe:
    Bateria termostatyczna Omnires - czyszczenie, regulacjaBateria termostatyczna Omnires - czyszczenie, regulacja
    Tutaj zaś zdjęcie samej głowicy: Link
    1. Czy dobrze mi się wydaje, patrząc na zagwintowaną, wewnętrzną część samej głowicy, że powinienem po prostu użyć klucza nasadkowego bądź nastawnego i odkręcić opierając się na tej sześciokątnej nakładce na trzpieniu regulacyjnym?
    2. Czy potem taką głowicę mogę namoczyć bezpiecznie w occie/odkamieniaczu, użyć delikatnie jakiejś szczotki do pozbycia się ewentualnego kamienia?
    3. Czy normalnym zachowaniem w tego typu bateriach jest, że przy nie w pełni odkręconym przepływie wody, jest ona gorąca a przy maksymalnym chłodna bo wtedy lepiej miesza się z zimną? W mojej baterii musiałem skręcić praktycznie maksymalnie w prawo trzpień do regulacji żeby uzyskać ciepłą a nie gorącą wodę (instrukcja regulacji: Link). Czy może to już wskazywać na uszkodzenie głowicy, czy może tutaj być kilka czynników: jak np. temperatura wody w instalacji?
    Bateria i instalacja mają dwa lata.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 18920867
    kicaj-to
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Witam
    Czy temat jeszcze aktualny?
    Widzę, że wątek stary ale dopiero na niego trafiłem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19399452
    autokrzys
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witm.
    Mam tą samą baterię i już kilkukrotnie czyściłem głowicę z termostatem.
    Kluczem nasadowym 24 najlepiej przedłużonym wykręcamy głowicę, następnie na kilka godzin wkładam do słoika z odkamieniaczem albo octem. Co jakiś czas warto kilkukrotnie obrócić głowicę z pozycji ciepłej na zimną i z powrotem. Jak termostat przekręca się już płynnie płuczę pod bieżącą wodą, gumowe uszczelki cienko posmarować czymś śliskim żeby nie uszkodzić ich przy wkręcaniu i gotowe, spokój na rok.
    Pozdrawiam.
    Autokrzys.
  • REKLAMA
  • #4 19399795
    mimek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    autokrzys napisał:
    Witm.
    Mam tą samą baterię i już kilkukrotnie czyściłem głowicę z termostatem.
    Kluczem nasadowym 24 najlepiej przedłużonym wykręcamy głowicę, następnie na kilka godzin wkładam do słoika z odkamieniaczem albo octem. Co jakiś czas warto kilkukrotnie obrócić głowicę z pozycji ciepłej na zimną i z powrotem. Jak termostat przekręca się już płynnie płuczę pod bieżącą wodą, gumowe uszczelki cienko posmarować czymś śliskim żeby nie uszkodzić ich przy wkręcaniu i gotowe, spokój na rok.
    Pozdrawiam.
    Autokrzys.

Dzięki za odpowiedź! U mnie ostatecznie skończyło się na wizycie serwisanta Omniresu (lista i kontakty dostępne na stronie producenta), który przeczyścił głowicę i również zalecił żeby co jakiś czas popracować głowicą w pełnych zakresach (od zimnej do ciepłej) przy odkręconym strumieniu. Od tamtego czasu mam spokój, ale gdyby wystąpiło ponownie spróbuję tym razem samodzielnie, na podstawie Twoich rad.

Pozdrawiam
    mimek
  • #5 19761426
    jedrzejewski01
    Poziom 1  
    A czy po wyjęciu termostatu z baterii należy go jeszcze rozkręcić ? Czy tylko to co widać na zdjęciu włożyć do octu lub odkamieniacza ?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 19761456
    autokrzys
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Ja nie rozkręcam. Wkładam w całości do słoiczka z octem. Teraz już kupiłem drugą głowicę i jedną używam a druga się odkamienia.
  • #7 19761481
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2033
    Strzałką zaznaczyłem zawleczkę którą możesz ściągnąć. Ale uważaj przy rozbieraniu i dokładnie zapamiętaj jak było to złożone.
  • REKLAMA
  • #8 19796095
    Mateuss
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    To i ja sie podlacze.
    Najgorsza bateria jaka mialem.Pierwszy termostat stanal po miesiacu, czyszczony 3 razy przez serwisanta. Za kazdym razem byl smarowany smarem w srodku plus lekko szlifowany papierkiem sciernym w srodku.
    Pomagalo na miesiac.
    Teraz kupilem drugi termostat z nadzieja ze cos poprawili w konstrukcji.
    Niestety po 2 miesiacach jest to samo. Trzeba by metrowego klucza zeby nastawic zimna wode.
    Termostat byl codziennie uzywany na pozycji min i max. Az boli liczyc ile wody poszlo.
    Niestety po powrocie z wyjazdu - beton….
    Czeka mnie demontaz plytek i pozbycie sie tego zlomu.
  • #9 21479834
    Marcin_Ski
    Poziom 2  
    Cześć. Temat stary, ale też czeka mnie wymiana i zastanawiam się jak później po rozkręceniu ustawić czy też wyregulować pokrętło tak aby był możliwy pełen zakres ruchu. Ja nieopatrznie ściągnąłem pokrętło i nie wiem na jakiej było pozycji. Jest na to jakiś sposób?
  • #10 21479864
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2033
    Marcin_Ski napisał:
    Cześć. Temat stary, ale też czeka mnie wymiana i zastanawiam się jak później po rozkręceniu ustawić czy też wyregulować pokrętło tak aby był możliwy pełen zakres ruchu. Ja nieopatrznie ściągnąłem pokrętło i nie wiem na jakiej było pozycji. Jest na to jakiś sposób?

Pokaż swoją baterię.
  • #11 21578372
    brk1019
    Poziom 9  
    Dzień dobry, mam trochę inny problem. Cieknie woda z głowicy termostatycznej w Omnires Fresh, zestaw 3-elementowy podtynkowy. Niestety nie mogę się dobrać do głowicy. Nie da się zdjąć pokrętła. Zabezpieczenie i śrubka wyjęte. Czy macie jakieś pomysły?

https://obrazki.elektroda.pl/7012438400_1749829845.jpg

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z baterią termostatyczną Omnires, modelem Y1238/6CR Y, która zaczęła dostarczać chłodniejszą wodę przy stałej nastawie temperatury oraz nieregularnie mieszać temperaturę wody. Rozwiązaniem jest demontaż głowicy termostatycznej za pomocą klucza nasadowego 24 mm, a następnie jej odkamienianie poprzez moczenie w odkamieniaczu lub occie, obracając głowicę w pełnym zakresie temperatur, co przywraca płynność działania. Po czyszczeniu należy przepłukać głowicę wodą i nasmarować uszczelki, aby zapobiec uszkodzeniom podczas montażu. Niektórzy użytkownicy zalecają okresowe „pracowanie” głowicą w pełnym zakresie przy odkręconym strumieniu wody, aby zapobiec zacięciom. W przypadku trudności z demontażem pokrętła lub wycieków, pomocny może być serwisant Omnires. W dyskusji pojawiły się także opinie o niskiej trwałości termostatu i konieczności jego wymiany. Dodatkowo omówiono kwestie rozbierania głowicy i zaznaczono konieczność ostrożności przy zdejmowaniu elementów, aby zachować poprawny montaż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA