logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omnires Y1244 – jak wyjąć zablokowaną głowicę termostatyczną z kolumny prysznicowej?

Milel119 31 Sty 2026 10:28 696 8
REKLAMA
  • #1 21824958
    Milel119
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z głowicą termostatyczną Omnires. Jest to kolumna Omnires Y1244. Zdjąłem obudowę, odkręciłem nakładkę, która była na głowicy i próbuję wyjąć samą głowicę, ale nic nie idzie. Próbowałem wyciągać za trzpień, delikatnie nałożyć klucz nasadkowy na głowicę i nic, ani drgnie.
    Zdemontowana głowica termostatyczna Omnires z widocznym czarnym plastikowym elementem
    Zdemontowana obudowa kolumny prysznicowej z widoczną głowicą termostatyczną Omnires

AI: Czy głowica była już wcześniej wymieniana lub serwisowana, czy to jej pierwsza próba demontażu od nowości?
    Głowica nigdy nie była wymieniana ani serwisowana
    AI: Czy na głowicy lub w jej okolicach widać ślady zakamienienia, korozji albo inne oznaki uszkodzenia?
    Nie widać. Wszystko blokuje ten czarny plastikowy element
  • REKLAMA
  • #2 21825171
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4690
    W bateriach z głowica termostatyczną ta głowica jest wkręcana do baterii.
  • REKLAMA
  • #3 21825200
    Milel119
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Rozumiem, tylko w jaki sposób ją wykręcić? Próbowałem kluczem nasadkowym i nic nie rusza, boję się używać żabki, żeby nie uszkodzić tego plastiku
  • REKLAMA
  • #4 21825222
    collie2
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    Ten plastik to tylko osłonka i dopiero po jej zdjęciu odkręcasz głowicę.
  • REKLAMA
  • #5 21912499
    Pangenitor
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Podłączę się pod temat, u mnie w tym samym modelu (tylko srebrna) przy odkręceniu zimnej wody pobiera też ciepłą, tak że woda zawsze leci letnia. Chciałem wyjąć głowicę, aby ją wyczyścić. Zdjąłem zaślepkę, wykręciłem ze środka śrubkę, jednak nie mogę zsunąć tego pokrętła z blokadą, próbowałem to delikatnie podważyć, ale ani drgnie, a nie chcę tego uszkodzić, ktoś ma jakiś pomysł, jak to cholerstwo ściągnąć, aby się dostać do głowicy?
  • #6 21912604
    collie2
    Poziom 28  
    To się musi dać wyciągnąć, jak powiedział hydraulik do grającego puzonisty. Podobnie u ciebie, po wykręceniu śrubki, pokrętło powinno lekko dać się ściągnąć. Jeśli jednak się opiera - zasyfiałe/zakamieniałe - to nic na siłę, tylko młotkiem, znaczy obstukać przez szmatkę, obruszać kręcąc energicznie do oporu w lewo i prawo, a na koniec dobry chwyt oburącz i para w rękach. Pomagając sobie śrubokrętem, na pewno uszkodzisz krawędź pokrętła.
  • #7 21912647
    Pangenitor
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Ok po 3 godzinach walki (nic na siłę weź se młotek) puściło i teraz mam zagwozdkę jak autor tematu jak ją wyciągnąć. Wygląd atak jak na tym zdjęciu

Omnires Y1244 – jak wyjąć zablokowaną głowicę termostatyczną z kolumny prysznicowej?
    Nie widzę tu żadnych gwintów, czy ona jest tylko wciśnięta?
  • #8 21912670
    collie2
    Poziom 28  
    Tak i przytrzymywana pierścieniem sprężystym:

Zbliżenie na czarny element z mosiężnym radełkowanym trzpieniem i strzałką wskazującą pierścień
  • #9 21957780
    eMJay8086
    Poziom 1  
    Trochę po czasie, ale dodam - może się komuś przydać.
    Miałem właśnie przejścia z kolumną Omnires Y1234ALBL.
    Pokrętło termostatu z zablokowanym przyciskiem i najpewniej zabrudzona w środku głowica - więc zacząłem rozkręcać (całość działała u mnie jakieś 4-5 lat).
    Po wyjęciu zaślepek i wykręceniu śrubek z obu pokręteł - pokrętło prawe (przełącznika) zeszło banalnie, natomiast z lewym (termostatu) miałem walkę, ale zdecydowanie krótszą niż tutaj kolega. Małymi ruchami lewo-prawo-góra-dół udało się je obruszać na wieloklinie i zeszło - ale było to z 10 dobrych minut solidnego siłowania się.

Niestety w obu pokrętłach stwierdziłem penetrację wody i zarost kamienia na szajsmetalu odlewu, co między innymi przyczyniło się do unieruchomienia przycisku w pokrętle. Gdy chciałem delikatnie oskrobać ten nalot z okolic przycisku, w środku zaczął on odpadać z kawałkami odlewu.

Żeby za chwilę nie zostać z pękniętymi pokrętłami i brakiem części, wszedłem na stronę producenta i przez formularz kontaktowo-serwisowy zapytałem o pokrętła do tego modelu kolumny. Już następnego dnia dostałem ofertę - zostawiam info dla potomności, bo nie znalazłem nigdzie taniej (ceny brutto):

Y pokrętło przełącznika, czarny półmat 69,11 zł
    Kod: CZ1307

Y pokrętło termostatu, czarny półmat 69,11 zł
    Kod: CZ1306

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy demontażu zablokowanej głowicy termostatycznej w kolumnie prysznicowej Omnires Y1244. Ustalono, że głowica jest wkręcana do baterii, a czarny plastikowy element pełni rolę osłony, którą trzeba najpierw zdjąć. W drugim wątku opisano podobny problem z tym samym modelem: po odkręceniu śrubki pokrętło nie chciało zejść z osi, mimo prób podważania. Zalecono nie używać siły ani śrubokręta, tylko obruszać element, ewentualnie obstukać przez szmatkę i ściągać po odblokowaniu. Ostatecznie wyjaśniono, że głowica jest osadzona na wcisk i dodatkowo trzymana pierścieniem sprężystym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA