logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja lokomotywy analogowej H0 do DCC - napięcie i dekoder

Bojleros 02 Sty 2020 19:07 3222 3
REKLAMA
  • #1 18376293
    Bojleros
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam,

Zastanawiam się nad modernizacją mojej starej kolejki H0. Posiadam jedną starą lokomotywę analogową która niegdyś była sterowana z transformatorka z pokrętłem. O ile mnie pamięć nie myli to te stare regulatory z pokrętłem podawały maksymalnie 9V napięcia stałego. Z drugiej strony wykonując modernizację chciałbym mieć także możliwość dokupienia normalnej standardowej lokomotywy wyprodukowanej pod DCC. Zgodnie ze standardem napięcie nie może spaść poniżej 12V tak więc powinienem mieć raczej zasilanie 15V napięcia stałego. Tu pojawiają się wątpliwości:

1. Czy dobrze odczytuję normy? Nie mam pewności czy podawana wartość to napięcie skuteczne DCC czy może amplituda ...

2. Dekoder jazdy pozwala na zadanie charakterystyki przepustnicy. Czy można bezpiecznie użytkować lokomotywę konwertowaną z analoga przy założeniu że proporcjonalnie obniżę charakterystykę przepustnicy na dekoderze jazdy? Zakładam że powinienem najzwyklej zadać charakterystykę w proporcji 9/15.Wiem, że pewnie będą większe tętnienia prądu ale zasadniczo wartość średnia napięcia zostanie w ten sposób prawidłowo ograniczona.

3. Czy ktoś używa Ardunio z zainstalowanym motor shieldem w roli generatora sygnału DCC? Ten projekt wygląda bardzo interesująco https://github.com/DccPlusPlus?tab=repositories - czy może ktoś używa takiego układu? Jak się to sprawuje?

Z góry dziękuję,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18376352
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    Stare zestawy startowe miały transformatorek z napięciem 9V, a regulacja (pomimo kręceniem pokrętłem) była 2 stopniowa.
    Standardowo do piko kupowało się zasilacz Fz1 z napięciem jazdy 12VDC (tam regulacja była elegancka) i napięciem dla osprzętu 16VAC.

Nie polecam przerabiania starego analoga na DCC.
    Po pierwsze musisz wywalić filtr zakłóceń (bo możesz uszkodzić dekoder) - dławiki i kondensator przy silniku.
    Motor i tak prawdopodobnie będzie buczał, piszczał, szarpał...

Przerabia się Analogi, ale wymieniając silnik na 5 polowy, a taki silnik to koszt zestawu startowego.

PS: Byłeś na "kozaku"? (Forum modelarstwo info)
    Tam wszystkiego się dowiesz.
  • REKLAMA
  • #3 18376490
    Bojleros
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Wszystkie zestawy jakie miałem za dzieciaka miały te małe (niskie) zasilacze z których kabel zasilania wychodził z boku więc pewnie mam loka 9V.

Jedyna lokomotywa jaka mi została to BR130 (niebieska) z zestawu "amatorskiego" i zakładałem przeszczepienie filtra z silnika w sam dekoder. Wiem że to brzmi strasznie ale ten lok nie ma i nie będzie miał standardowego gniazda a koszt jaki bym poniósł będzie w zasadzie kosztem dekodera jazdy. Problemów z silnikiem i hałasem się nie spodziewałem, bardziej jazd z zakłóceniami.

Dzięki za wskazanie drogi !
  • Pomocny post
    #4 18376523
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    W BR130 nawet jakbyś chciał, to silnika nie wymienisz niestety (jest wbudowany w wózku).
    Wersja Junior miała jeden wózek napędzany, wersja Expert dwa.
    W każdym starym loku albo dorabiasz gniazdo, albo dekoder łączysz na krótko.
REKLAMA