logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki typ anody do bojlera Ariston PRO R EVO 50 V?

panek125 03 Sty 2020 19:32 1770 6
REKLAMA
  • #1 18378725
    panek125
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam bojler Ariston PRO R EVO 50 V, od zakupu minęły już 2 lata i czas wymienić anodę. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć jaki to typ anody. Może się ktoś orientuje?
  • REKLAMA
  • #2 18422348
    panek125
    Poziom 9  
    Bojler już otworzony i jest tam anoda z gwintem M5, długości ok. 25 cm, grubość ok. 2,5 cm.
    Niestety ja w ciemno zamówiłem M6 i trzeba było przegwintować.
  • REKLAMA
  • #3 18422373
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6508
    U mnie bojler ponad 25 letni i żadną anodą głowy sobie nie zawracałem. Działał kilkanaście lat i został wyłączony z sieci elektrycznej bez odłączania z sieci wodnej. Ostatnio po ok. 10 latach nieużywania zaistniała sytuacja, że trzeba go używać. Działa ponownie bez zarzutu od roku. O co chodzi?
  • REKLAMA
  • #4 18424576
    panek125
    Poziom 9  
    Anoda to swoją drogą, ale choćby dla oczyszczenia wnętrza bojlera z syfu i kamienia, warto go co jakiś czas otworzyć. U mnie woda kiepska i nazbierany przez te dwa lata osad już zaczął zakrywać grzałkę.
  • #5 18424610
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6508
    panek125 napisał:
    ...warto go co jakiś czas otworzyć...

Najlepiej co tydzień. Przez 6 dni robota z bojlerem a na niedzielę (sobotę wieczór) złożyć aby z niego skorzystać. :crazyeyes: No i jeszcze może cieknąć po złożeniu.
    Mój z czasów gdy o anodzie nikt nie słyszał i nie jest mu potrzebna. Obecne wynalazki potrzebują systematycznej konserwacji i okresowej wymiany anody. Celowa robota czyli psucie czegoś co było robione dobrze.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat typu anody do bojlera Ariston PRO R EVO 50 V, który wymaga wymiany po dwóch latach użytkowania. Inni uczestnicy dyskusji podają, że anoda ma gwint M5, długość około 25 cm i grubość 2,5 cm. Wspomniano również o konieczności okresowego czyszczenia wnętrza bojlera, aby usunąć osady, które mogą wpływać na działanie grzałki. Niektórzy użytkownicy dzielą się doświadczeniami z dłuższym użytkowaniem bojlerów bez wymiany anody, co sugeruje różnice w potrzebach konserwacyjnych w zależności od jakości wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA