logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wymieniać anodę magnezową w bojlerze Richmond po 9 latach?

wierch 01 Sty 2010 21:42 185199 110
Najlepsze odpowiedzi

Czy po 9 latach użytkowania bojlera Richmond warto wymienić anodę magnezową?

Tak — po 9 latach zwykle warto ją sprawdzić i raczej wymienić, bo anoda ma chronić zbiornik przed korozją, a po takim czasie często jest już praktycznie zużyta [#7469591][#7469651] Najlepiej ją wykręcić i obejrzeć; jeśli jest wytrawiona poniżej połowy wymiaru początkowego albo ubytek przekracza ok. 1/3, to nadaje się do wymiany [#7469599][#8167388] Częstotliwość zależy od jakości wody, ale w praktyce producenci i serwis często zalecają kontrolę/wymianę co 15–18 miesięcy, a nawet raz w roku [#8167210][#8166107] Jeśli woda jest mało agresywna, anoda może wyglądać jeszcze dobrze, ale po 9 latach nie warto zakładać, że dalej skutecznie chroni zbiornik [#8166081][#12257852]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 7469525
    wierch
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam
    Mam bojler gazowy Richmond i używam go już ok 9 lat
    ostatnio dowiedziałem się, że ma anodę magnezową, którą powinno się okresowo wymieniać.
    Pytanie czy w tym przypadku coś to da ? czy nie szkoda kasy i zostawić tak jak jest.
  • #3 7469599
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Wyciągnij ją i zobacz jak wygląda, pod warunkiem, że jeszcze jest co oglądać poza gołym korkiem, który wykręcisz :)
    Anoda powinna być zmieniania zgodnie z zaleceniem producenta, okres ten zależy też od jakości wody w Twoim rurociągu.
    V.
  • #4 7469651
    bachus1
    Specjalista - kolektory słoneczne
    Ocena: 99
    Witam.
    vorlog napisał:
    Cytat:
    Anoda powinna być zmieniania zgodnie z zaleceniem producenta, okres ten zależy też od jakości wody w Twoim rurociągu.

Anoda poza tym co napisali poprzednicy znacznie wydłuża żywotność zbiornika więc lepiej załóż nową bo po 9 latach jej już nie ma.
    pozdrawiam.
    Witold
  • #5 8166026
    andrzej 3
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam .Chcę się podłączyć do tematu anody magnezowej. Mam zbiornik cwu. Vaillant typ VIR 120, całość ma już 9 lat. Dzisiaj wyjąłem anodę i o dziwo jeszcze jest , tylko na obwodzie i całej długości jest powyżerana i jakby z naroślami . Pytanie : czy w takim stanie może jeszcze spełniać swoją rolę , czy trzeba koniecznie ją wymienić .Na razie ją oczyściłem i zamontowałem powtórnie bo chwilowo nie mam drugiej.Jakie są kryteria do wymiany anody .Przeczytałem wcześniejsze tematy na temat anody i tak mnie naszło czy to czasami nie jest wymysł producentów aby tak często je wymieniać . Bo skoro jest i to całkiem przyzwoitej grubości to czy po oczyszczeniu nie może dalej spełniać swojej roli.W czym jest rzecz ? Czy mógłby ktoś to wytłumaczyć .Ponadto spuściłem dzisiaj też wodę z tego zbiornika aby go oczyścić i o dziwo nie było też żadnych osadów ani paprochów wypływała czysta woda .To by mogło oznaczać że anoda jeszcze działa.Jak to rozumieć? . Proszę o fachowe wytłumaczenie tematu ,myślę że to by zamknęło problemy anod magnezowych. Koszt takiej anody to 164 zł.
  • #6 8166081
    vorlog
    Poziom 40  
    To oznacza, że masz dobrą, nieagresywną wodę w rurociągu- tylko zazdrościć. U mnie anoda nie wytrzymuje dwóch lat.
    Jeżeli Twoja anoda nie jest wytrawiona poniżej połowy wymiaru początkowego to ją zakładaj i nie martw się przez następne trzy lata.
    Ja w sobotę wymieniałem baterię umywalkową, miała ok. 10 lat.
    Zakamieniona, wżery w korpusie, wylewka jak sito, masakra...
    Raz w roku płukam boilery- to, co wylatuje pod koniec spuszczania wody, tej ostatniej nie przypomina, raczej rudobrązowy szlam, gęsty i śmierdzący.
    Za co człowiek płaci :(
    Żeby było ciekawiej- moje pueblo ma jedną z najgorszych, zarazem najdroższych "cieczy" w okolicy.
    V.
  • #7 8166107
    tragi
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Większość producentów bojlerów i wszelkiego rodzaju wymienników ciepła stawia jasno w warunkach gwarancji, że anoda ma być wymieniana raz w roku. Aby uznali gwarancję takiego uszkodzonego wymiennika (ja mam na swój gwarancję 36 miesięcy) trzeba posiadać starą anodę oraz dowód zakupu aktualnie zamontowanej.

Więc jakiś sens stosowania tych anod chyba jest.
  • #8 8166224
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    tragi napisał:

Tak taki jest żeby co roku płacić 179zł za anodę, a cały zbiernik kosztuje 1000.
    Lepiej go raz na 10 lat wymieniać niż co roku płacic haracz.
  • #9 8166285
    vorlog
    Poziom 40  
    mariusz.lubicz napisał:
    tragi napisał:

Tak taki jest żeby co roku płacić 179zł za anodę, a cały zbiernik kosztuje 1000.
    Lepiej go raz na 10 lat wymieniać niż co roku płacic haracz.

A uwierzysz, że u mnie zbiornik (boiler elektryczny) nieemaliowany lecz ocynkowany, bez anody, po trzech z groszami latach przypominał durszlak? Poważnie... Produkcja Elektromet, nie Chiny.
    V.
  • #10 8166326
    tragi
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    To wszystko zależy co w wodzie pływa. U mnie woda jest dość kiepskiej jakości, więc lepiej na zimne dmuchać.

A koledze zdziurawił się wymiennik zimą po 2 latach użytkowania-przyjechali z serwisu, poprosili o paragon zakupu anody-akurat zgubił kolega paragon i pojechali z niczym. A wymiennik musiał kupić sobie nowy.
  • #11 8167210
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Po to wymyślili anodę, żeby ją okresowo wymieniać. Z reguły jest to 15 - 18 miesięcy. Jakby nie było, zabezpiecza ona zbiornik przed szybkim zużyciem.

Stan anody magnezowej w niektórych urządzeniach można sprawdzać mierząc natężenie prądu - nie powinno być mniejsze niż 0,3 mA przy napełnionym zasobniku.
    Nie zależnie od rodzaju urządzenia stopień zużycia anody najlepiej jest ocenić poprzez jej wzrokowe oględziny.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #14 8167272
    vorlog
    Poziom 40  
    A ta śruba nie styka się metalicznie z korpusem zbiornika (nie zwróciłem uwagi)?
    Ale coś łapię:
    http://www.instalator.pl/archi/mi7-8(83-84)/51.pdf
    V.
  • #15 8167388
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Pomiar natężenia prądu poniżej 0,3mA albo ubytek powierzchni 1/3 pierwotnej objętości dyskwalifikuje anodę magnezową. Miejscowe wżery to naturalny proces rozkładu anody. Anoda nie musi być droga wystarczy cierpliwie poszukać. Nie polecam anod za 200-300zł - po co płacić za opakowanie. Lepiej wymieniać częściej a taniej i nie zniechęcać klienta od serwisowania sprzętu.
  • #16 8167442
    dzikamysz
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Anodę magnezową można kupić już poniżej 100zł. To coś niby firmowe ni czym się nie różni od innych anod. Ważne przy anodach jest to by miały porządne połączenie elektryczne z zbiornikiem. W niektórych jest dodatkowa śruba. Sam widziałem przypadek jak serwisant tak dokładnie zapakował gwint teflonem że zbiornik zgnił a anoda wyglądała jak spod igły
  • #17 8177339
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    dzikamysz napisał:
    Anodę magnezową można kupić już poniżej 100zł.

Biję się w piersi. Na Allegro pojawiły sie już anody po 15-30zł ale jeszcze nie tak dawno trzeba było kupować w "firmowych sklepach" po cenach nie do przełknięcia.
    Całe szczęście, że jest wolny rynek części zamiennych :-)
  • #18 8177365
    vorlog
    Poziom 40  
    mariusz, to jest normalna polityka producentów- żądać stosowania wyłącznie certyfikowanych przez nich części, walić ceny za nie takie, że gdyby zakupić komplet części danego urządzenia, to za wydaną kwotę możnaby kupić trzy urządzenia gotowe... :)
    V.
  • #19 8194214
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Zmierzyłem u siebie natężenie prądu anody magnezowej i wynosi ono 3.75mA. Najpierw jak włączam miernik w obwód to pokazuje ponad 5mA i zaczyna spadać do tych 3.75 około. A napięcie między anodą i masą wynosi około 0.6V.
    Czy moja anoda jest dobra ?
    Ile powinny wynosić wskazania w nowym zbiorniku?
  • #20 8515092
    paweldd
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam,
    Ja właśnie wymieniam elektrodę w zbiorniku 80 l. po 9 latach

Wszystko zleży od jakości wody.

Pozdrawiam

Paweł
  • #23 8530040
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    paweldd napisał:
    Witam,
    Ja właśnie wymieniam elektrodę w zbiorniku 80 l. po 9 latach

Czy mógłbyś zmierzyć prąd i napięcie po wstawieniu tej nowej ?
    Nie mam takiego klucza żeby wykręcić i sprawdzić samodzielnie.
  • #24 8530189
    paweldd
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam,
    nie wiem jak robić z tym pomiarem a klucz mozna robić samemu z rury o wiekszej srednicy i kawalka płaskownika wspawując go zagniętego w sześciokąt wykonany wg nakrętki.
    Pozdrawiam
    P.
  • #25 8530434
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Tam jest taki kabelek między tym prętem magnezowym i obudową. Przynajmniej powinien być. Jeśli jest to go odłącz i ustaw miernik do pomiaru prądu i włącz go między masę i ten kabelek. Będziemy znali prąd.
    Jeżeli go tam nie ma i pręt styka się jakoś inaczej to nie zmierzysz.
  • #27 8551262
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    paweldd napisał:
    Witam,
    Niestety nie ma tam żadnych kabli ...
    P.

Czyli gdzie się styka anoda ze zbiornikiem?
  • #29 8551308
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    paweldd napisał:
    Witam,
    Styka sie poprzez korek, który jest stalowy a elektroda jest połączona z korkiem śrubą.

No to lipa :-(
    W czasie eksploatacji trzeba wyjmować żeby dokonać inspekcji. U mnie jest kabelek.
  • #30 8969720
    arturccc
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Właśnie jestem po wymianie anody w zbiorniku viessmann vitocell 100 150L. Nowa kosztuje blisko 200zł, chyba zwariowali. W castoramie za 32zł kupiłem anodę magnezową elemtu, szukać takiej dla zbiorników do 140L. Gwint tej z elemetu jest za krótki, oryginalnej ma 30mm, ale wystarczy uciąć główkę śruby i połączyć nakrętką z gwintem anody, tym sposobem możemy przykręcić drugą nakrętkę i masę. Proste i tanie rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany anody magnezowej w bojlerze Richmond po 9 latach użytkowania. Użytkownicy podkreślają, że anoda ma kluczowe znaczenie dla ochrony zbiornika przed korozją, a jej regularna wymiana (co 1-2 lata) może znacznie wydłużyć żywotność urządzenia. Wiele osób sugeruje, aby sprawdzić stan anody, ponieważ po 9 latach może być już znacznie zużyta. W przypadku braku anody lub jej znacznego zużycia, ryzyko korozji zbiornika wzrasta. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi markami i modelami bojlerów, wskazując na różnice w jakości wody, które wpływają na trwałość anod. Wspomniano również o alternatywach, takich jak anody tytanowe, które mają dłuższą żywotność, ale są droższe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA