logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos - gdzie podłączyć zielony kabel obrotomierza z Aliexpress?

wojtek 531 13 Sty 2020 12:15 1782 13
  • #1 18400057
    wojtek 531
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam.
    Kupiłem na Aliexpress obrotomierz. W instrukcji pisze, żeby podłączyć zielony kabel obrotomierza do cewki. Nie wiem gdzie go podłączyć, proszę o pomoc.
    Lanos - gdzie podłączyć zielony kabel obrotomierza z Aliexpress? Lanos - gdzie podłączyć zielony kabel obrotomierza z Aliexpress?
    Na jednym obrazku zrobiłem zdj. kabli, które wchodzą do cewki.
  • #3 18400207
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 987
    Pod biały, lub brązowy.
    Pod zielono/czarny przy liczniku, jeśli doprowadzony.
  • #4 18400495
    wojtek 531
    Poziom 8  
    Czyli mam podłaczyc pod biały albo brązowy do licznika I będzie działało?

Dodano po 8 [minuty]:

Ten nowy obrotomierz ma 4 kable. Zielony trzeba podlaczyc pod cewke . Czyli mam podłaczyc zielony pod biały lub brązowy I będzie Lanos - gdzie podłączyć zielony kabel obrotomierza z Aliexpress?
  • #5 18400627
    g107r
    Poziom 41  
    wojtek 531 napisał:
    Czyli mam podłaczyc zielony pod biały lub brązowy I będzie
    Tak, a czy będzie, to dopiero zobaczysz.
    Lub pod przewód, który zasila oryginalny obrotomierz, zielony z czarnym paskiem we wtyczce do licznika.
    http://daewooforum.pl/temat78189.html piąty post, ale nie pamiętam, czy forumowy przerabiacz liczników http://daewooforum.pl/temat68645.html, nie pisał później, że tu o częstotliwość chodzi.
  • #6 18400641
    wojtek 531
    Poziom 8  
    Tylko że ja nie mam obrotomierza I dlatego kupiłem na ali
  • #8 18400705
    wojtek 531
    Poziom 8  
    Ok czyli mam owinąć ten brązowy albo biały i zobaczyć czy działa. Nie uciąć izolacjii
  • #9 18400738
    g107r
    Poziom 41  
    Nie.
    Według ostatniej propozycji, zielony przewód z obrotomierza, owijasz na przewodzie wysokiego napięcia (WN) - jednym z tych z cewki do świecy, zwanych potocznie przewodami zapłonowymi.
    Nie czytasz ze zrozumieniem, co może spowodować uszkodzenie sterownika.
  • #10 18400795
    wojtek 531
    Poziom 8  
    A jak mam to owinąć ? Zadrapać trochę izolacji I owinąć?
  • #11 18400856
    g107r
    Poziom 41  
    Czy ktoś pisał o skrobaniu izolacji?
    Tam, w tych przewodach do świec, leci kilkanaście tysięcy wolt, serio chcesz skrobać?
    Normalnie owinąć, tak jak owiniesz sobie zaraz palec.
    Owiń sobie teraz palec kawałkiem przewodu.

Na początek jeden, dwa zwoje jakiegoś przewodu, połączyć z zielonym jednym końcem, sprawdzić czy działa.
    Nie wiem ile można nawinąć tych zwoi, ale na 10 bym zaprzestał.
    Podłączając przy cewce i tak możesz być niezadowolony.
  • #12 18400879
    wojtek 531
    Poziom 8  
    Ok tylko tylko ten brązowy czy biały?

Dodano po 5 [minuty]:

Chcesz mi powiedzieć że tymi cienkimi kabelkami idzie tyle prądu .
  • #13 18400963
    g107r
    Poziom 41  
    1 Brązowy i biały we wtyczce do cewki, to sterowanie cewki. Tu trzeba skrobać, aby połączyć razem miedziane żyły przewodów. Zielonego, z np brązowym. Skrobiemy trochę dalej od wtyczki.
    Brązowy odpowiada za iskrę na 2 i 3 świecy, biały na 1 i 4. Albo odwrotnie :)
    Losuj.

2 Przewody zapłonowe. Tu tylko owijasz przewód zapłonowy kawałkiem innego przewodu, który łączysz z obrotomierzem. Wysokie napięcie "przejdzie" z przewodu zapłonowego do tego nawiniętego, i może obrotek ruszy. To tak w skrócie.

Na 99,9% masz wystawiony przewód do obrotomierza w liczniku. Mała szansa, że nie mając obrotomierza, z oszczędności nie dali też tego przewodu.

Możesz na kilka sposobów uzyskać sygnał do obrotomierza.
    Nie łącz ich razem, bo każde jest innym rozwiązaniem.
  • #14 19902242
    Adam_Rembak
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przyglądam się tematowi, aby zamontować obrotomierz z zestawu do samodzielnego montażu Jabel J-91. Wymaga on do sygnału napięcia zmiennego. Czy postępując według powyższych wskazówek (ze sterowania cewki lub z przewodu przygotowanego fabrycznie w kokpicie lub indukcja z przewodu wysokiego napięcia ma to szansę zadziałać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu zielonego kabla obrotomierza zakupionego na Aliexpress do cewki w samochodzie Lanos. Odpowiedzi sugerowały podłączenie zielonego kabla do białego lub brązowego przewodu wtyczki cewki, a także wskazano na możliwość owijania zielonego kabla wokół przewodu wysokiego napięcia. Użytkownik został ostrzeżony przed skrobaniem izolacji przewodów zapłonowych, które mogą przenosić wysokie napięcie. Wskazano również, że istnieje możliwość, iż w liczniku znajduje się przewód do obrotomierza, co ułatwiłoby podłączenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA