Witam ! Postanowiłem sobie dzisiaj trochę poeksperymentować. Przyznam szczerze, że na temat przetwornic wiem niewiele dlatego proszę nie śmiej się że mnie. Założenie było takie aby tak przerobić popularną przetwornicę step down aby dawała wyższe napięcie niż wejściowe. Oto przedmiot eksperymentów który był dawcą części :
A to schemat przetwornicy step down z regulacją napięcia na xl4015 :
A to schemat przetwornicy na xl4015 którą postanowiłem zbudować z pozyskanych części:
Na dławik pozyskany z przetwornicy dawcy nawinąłem 36 zwojów strony wtórnej
Po podłączeniu napięcia 18.5V przy ustawionym potencjometrze na minimum na wyjściu pojawiło się 1.24V. Następnie powoli, badając temperaturę xl4015 zacząłem zwiększać napięcie potencjometrem. Uzyskałem około 23V na wyjściu, a xl4015 wogóle się nie grzał...postanowiłem jeszcze trochę podkręcić napięcie i nagle cały "pająk umarł" bez jakiegokolwiek nagrzania się elementów ...w związku z tym moje pytanie co mogło ulec uszkodzeniu..czy może być tak, że wejście FB zostało uszkodzone ?
A to schemat przetwornicy step down z regulacją napięcia na xl4015 :
A to schemat przetwornicy na xl4015 którą postanowiłem zbudować z pozyskanych części:
Na dławik pozyskany z przetwornicy dawcy nawinąłem 36 zwojów strony wtórnej
Po podłączeniu napięcia 18.5V przy ustawionym potencjometrze na minimum na wyjściu pojawiło się 1.24V. Następnie powoli, badając temperaturę xl4015 zacząłem zwiększać napięcie potencjometrem. Uzyskałem około 23V na wyjściu, a xl4015 wogóle się nie grzał...postanowiłem jeszcze trochę podkręcić napięcie i nagle cały "pająk umarł" bez jakiegokolwiek nagrzania się elementów ...w związku z tym moje pytanie co mogło ulec uszkodzeniu..czy może być tak, że wejście FB zostało uszkodzone ?