logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć wyjściowe napięcie w przetwornicy na XL4015?

resetmen 20 Sty 2020 18:47 1920 3
REKLAMA
  • #1 18416017
    resetmen
    Poziom 15  
    Ocena: 264
    Witam ! Postanowiłem sobie dzisiaj trochę poeksperymentować. Przyznam szczerze, że na temat przetwornic wiem niewiele dlatego proszę nie śmiej się że mnie. Założenie było takie aby tak przerobić popularną przetwornicę step down aby dawała wyższe napięcie niż wejściowe. Oto przedmiot eksperymentów który był dawcą części :
    A to schemat przetwornicy step down z regulacją napięcia na xl4015 :
    A to schemat przetwornicy na xl4015 którą postanowiłem zbudować z pozyskanych części:
    Na dławik pozyskany z przetwornicy dawcy nawinąłem 36 zwojów strony wtórnej
    Po podłączeniu napięcia 18.5V przy ustawionym potencjometrze na minimum na wyjściu pojawiło się 1.24V. Następnie powoli, badając temperaturę xl4015 zacząłem zwiększać napięcie potencjometrem. Uzyskałem około 23V na wyjściu, a xl4015 wogóle się nie grzał...postanowiłem jeszcze trochę podkręcić napięcie i nagle cały "pająk umarł" bez jakiegokolwiek nagrzania się elementów ...w związku z tym moje pytanie co mogło ulec uszkodzeniu..czy może być tak, że wejście FB zostało uszkodzone ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18416234
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6055
    Ze schematu nie wynika czy to miał być flyback czy forward, innymi słowy gdzie są początki uzwojeń. Jeśli twoje przetwornica to miał być flyback to brakuje zabezpieczenia przeciwprzepięciowego po stronie pierwotnej, jeśli forward brakuje dławika na wyjściu i uzwojenia rozmagnesowującego.

XL4015 mógł paść od przepięcia.
  • REKLAMA
  • #3 18416293
    resetmen
    Poziom 15  
    Ocena: 264
    jarek_lnx <--- zaznaczyłem początki uzwojeń na schemacie...
  • Pomocny post
    #4 18416532
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6055
    Ok czyli flyback, trzeba wziąć pod uwagę dwie rzeczy pierwsza to przepięcie którego nie można uniknąć bo wynika z działania transformatora, po wyłączeniu klucza na uzwojeniu wtórnym pojawi się 23,7V (0,7V spadku na diodzie i 23V na wyjściu) na pierwotnym po uwzględnieniu przekładni będzie 21V. Na wyjściu scalaka gdzie dopuszczalne jest od -0.3V do Vin pojawi się -21V ! na wyłączonym kluczu będzie 18,5V + 21V = 39,5V.

Drugi problem to przepięcie z indukcyjności rozproszenia, można je stłumić, ale u ciebie nie ma żadnego obwodu tłumiącego.
REKLAMA