logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czajnik Hyundai VK 750 - nie włącza się, nie działa, nie świeci

oranger99 21 Sty 2020 13:45 2070 14
REKLAMA
  • #1 18417520
    oranger99
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam problem z czajnikiem elektrycznym Hyundai VK 750.
    Dziś z rana podczas próby gotowania wody (po ustawieniu temperatury i kliknięciu włącznika) czajnik po sekundzie się wyłączył z dźwiękiem jakby komuś korek od szampana wystrzelił.
    Czajnik przestał reagować, nie świeci, nie wydaje żadnych dźwięków i nie da się go włączyć.
    Gniazdko sprawne, podstawka też sprawdzona.
    Zapach spalenizny czuć w okolicach widocznych na zdjęciu poniżej - ciężko stwierdzić obecnie dokładne miejsce.
    Da się to jakoś naprawić lub dostać części? Czy raczej już spisany jest na straty czajniczek?
    Pozdrawiam.
    Czajnik Hyundai VK 750 - nie włącza się, nie działa, nie świeci Czajnik Hyundai VK 750 - nie włącza się, nie działa, nie świeci
  • REKLAMA
  • #2 18417771
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    Przecież forum to nie wróżbici. Zamieść dobre zdjęcia płyty sterowania z obu stron.
  • #3 18821191
    baru-zegaru
    Poziom 2  
    Mam podobny problem, ale wydaje mi się, że przyczyną jest ten mały element na środku płytki. Widać ze jest w nim wypalony mały otwór. Niestety nie jest on w żaden sposób opisany i nie mam pojęcia co to jest. Czy ktoś jest w stanie okręslić czym może być ten element?
  • #4 18843192
    Knopers.12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Też mam podobny problem, niestety nie rozkręcałem swojego i nie znam przyczyny. Wypalony otwór to oznaczenie pierwszej nóżki scalaka więc to raczej żadna poszlaka.
  • REKLAMA
  • #5 18845432
    Iridin
    Poziom 2  
    Does anyone know what the number on this chip is? I can't read it since it is burned. I want to replace it. Thanks for your help.

Czy ktoś wie jaki jest numer na tym chipie? Nie mogę tego przeczytać, ponieważ jest spalony. Chcę go wymienić. Dzięki za pomoc.

• #6 18847458
    baru-zegaru
    Poziom 2  
    Wydaje mi się, że jest to jakiegoś rodzaju mosfet
  • #7 18847570
    Iridin
    Poziom 2  
    Yes, I think the same. But I need its number to order the right one. Maybe someone who has the kettle can read it, please?

Tak, myślę to samo. Ale potrzebuję jego numeru, żeby zamówić właściwy. Może ktoś, kto ma czajnik, może to przeczytać, proszę?
  • #8 19128738
    ballbear
    Poziom 6  
    I think this is not only MOSFET. I can read first letters .... looks like LN .... and it is AC/DC convertor, for example this one : ac-dc-converter-LNK3202D It also make sense, while there must be some converter to 12V DC used for the controller... Zdravím z Čech :o)
    Cytat:
    Myślę, że to nie tylko MOSFET. Czytam pierwsze litery i wygląda jak LNKxxxx i to jest konwerter AC / DC, na przykład ten: ac-dc-converter-LNK3202D To też ma sens, skoro musi być jakiś przetwornik na 12V DC używany do kontrolera ...
    Zdravím z Čech
  • REKLAMA
  • #9 19128837
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    ballbear napisał:
    I think this is not only MOSFET. I can read first letters .... looks like LN .... and it is AC/DC convertor, for example this one : ac-dc-converter-LNK3202D It also make sense, while there must be some converter to 12V DC used for the controller... Zdravím z Čech :o)
    Jeżeli jest taki to: Link
    Knopers.12 napisał:
    Wypalony otwór to oznaczenie pierwszej nóżki scalaka więc to raczej żadna poszlaka.
    To niech kolega jeszcze raz spojrzy, zaznaczyłem kółeczkiem
    Załączniki:
    • Czajnik Hyundai VK 750 - nie włącza się, nie działa, nie świeci Strzał.jpg (187.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19128923
    ballbear
    Poziom 6  
    I have same burned hole in the same place...
    Cytat:
    Mam taką samą wypaloną dziurę w tym samym miejscu...
  • #11 19129041
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    Spytam i tak długo nikt się nie zdecydował na wybory jakie są na foto powyżej?
  • #12 19132418
    ballbear
    Poziom 6  
    I tried again to read the marking on the burned chip. The last two letters are DN and the digit in the front of them looks like 4 . And I think that between LNK and this last digit there is not space for more than 2 digits .... So my opinion is, that the chip is LNK304DN .... Also the circuit looks similar as the circuit given on Fig.5 in the datasheet ...
    Załączniki:
    • Power_Integrations-LNK304DN-TL-datasheet.pdf (761.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 19139459
    pk001
    Poziom 1  
    Ja na swoim spalonym mogę odczytać początek LNK56. Czyli będzie LNK564DN.
  • #14 19158404
    ballbear
    Poziom 6  
    I can confirm this, it is LNK564DN . But I ordered before Christmas ( and before your post here ) the LNK30KDN, today it arrived . So I removed the old one from the PCB and I can recognise the marking and you are right. I used the LNK304DN instead, and it works. Looks the peep tone is not so loud .... So I will see, how long will this replacement work, there is lower current, but for the relay it should be OK. I wish all of you happy new year :o)
    Cytat:
    Mogę to potwierdzić, to LNK564DN, ale zamówiłem przed świętami Bożego Narodzenia (i przed twoim postem tutaj) i LNK304KDN, dzisiaj dotarł. Usunąłem więc stary z PCB i rozpoznaję oznaczenie i masz rację. Zamiast tego użyłem LNK304DN i działa. Wygląda na to, że sygnał dźwiękowy nie jest taki głośny.... Więc zobaczę, jak długo będzie działać ta wymiana, prąd jest niższy, ale dla przekaźnika powinno być OK.
    Życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku: o)
  • #15 19318864
    Iridin
    Poziom 2  
    Hi guys,
    I have ordered the LNK564DN chip and it arrived few days back. After soldering it in place, the kettle works again. I'm curious how long it will last this time. Thanks everyone in the discussion for helping to find the right chip. Special thanks to ballbear and pk001 to solve this case.

Take care, be safe

Cześć chłopaki,
    Zamówiłem układ LNK564DN i dotarł kilka dni temu. Po wlutowaniu na miejsce czajnik znów działa. Ciekaw jestem, jak długo to potrwa tym razem. Dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji za pomoc w znalezieniu odpowiedniego chipa. Specjalne podziękowania dla Ballbear i PK001 za rozwiązanie tej sprawy.

Uważaj, bądź bezpieczny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czajnikiem elektrycznym Hyundai VK 750, który przestał działać po wydaniu dźwięku przypominającego wystrzał korka. Czajnik nie reaguje, nie świeci, a w okolicy urządzenia wyczuwalny jest zapach spalenizny. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną awarii może być uszkodzony element na płytce sterującej, prawdopodobnie mosfet lub konwerter AC/DC. Wskazano na chip LNK304DN oraz LNK564DN jako potencjalne zamienniki, które mogą przywrócić funkcjonalność czajnika. Po wymianie chipu, jeden z użytkowników potwierdził, że czajnik działa ponownie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA