logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kabel NS113 będzie odpowiedni do anten Satelitarnej i Naziemnej?

kaliblunt 29 Sty 2020 19:28 1008 7
REKLAMA
  • #1 18435826
    kaliblunt
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Kupiłam kabel antenowy

NS113 TRISHIELD
    https://www.ceneo.pl/23944460#tab=spec

Szczęśliwy zacząłem montować go na ścianie, w trakcie rozmowy znajomy zasugerował że jest różnica pomiędzy kablem koncentrycznym do anteny satelitarnej a siatkowej i powinienem zamontować dwa.

Teraz pytanie, co ja kupiłem :)
    Czy ten kabel będzie odpowiedni do obydwu anten?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18435937
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    kaliblunt napisał:
    jest różnica pomiędzy kablem koncentrycznym do anteny satelitarnej a siatkowej

Do przesyłu obydwu sygnałów używa się takich samych przewodów, zatem znajomy nie ma racji. Chyba że chodziło mu o to, by sygnał satelitarny i naziemny przesyłać oddzielnymi (ale takimi samymi) przewodami. Wszystko zależy czy sygnały tv sat i naziemnej będą wcześniej zsumowane (na dachu lub na strychu), czy będą dostarczane do odbiorników niezależnie. Jak planujesz to zrobić w swojej instalacji?
    Przewód Conotech Trishield NS113 to dosyć tani, ale niezły przewód koncentryczny. Ten akurat nadaje się do zastosowania wewnątrz budynku. Na zewnątrz najlepiej zastosować przewód z czarną powłoką, np. taki lub z żelem .
  • REKLAMA
  • #3 18435955
    kaliblunt
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Dzeki _kli_ uspokoiłeś mnie.

Cytat:
    Jak planujesz to zrobić w swojej instalacji?

Najlepsze jest to że już przeprowadziłem dwa przewody od gniazda przy (planowanym) telewizorze na strych niedaleko wyłazu dachowego gdzie w przyszłości planuje zamontować jakąś antenę.
  • REKLAMA
  • #4 18435975
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2916
    kaliblunt napisał:

Szczęśliwy zacząłem montować go na ścianie,

Jak na zewnątrz i będzie jeszcze ocieplenie to może być. Jednak lepiej, mimo ocieplenia,(styropian) dać czarny, zewnętrzny.
  • #5 18436042
    _kli_
    Poziom 41  
    kaliblunt napisał:
    Najlepsze jest to że już przeprowadziłem dwa przewody od gniazda przy (planowanym) telewizorze na strych niedaleko wyłazu dachowego gdzie w przyszłości planuje zamontować jakąś antenę.

W niczym to nie przeszkadza, a w niektórych przypadkach jest to korzystne rozwiązanie. Dodatkowo unikniesz stosowania sumatora sygnału RTV/SAT. Chyba że planujesz w przyszłości odbierać tv-sat przy użyciu dekodera PVR z dwoma wejściami LNB.
    Ze strychu do anten/y zalecam czarny przewód.
  • REKLAMA
  • #6 18436567
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1145
    _kli_ napisał:
    Chyba że planujesz w przyszłości odbierać tv-sat przy użyciu dekodera PVR z dwoma wejściami LNB.
    Teraz już się odchodzi od tego rozwiązania z dwoma wejściami na korzyść konwertera Unicable i jednym przewodem.
  • #7 18436893
    _kli_
    Poziom 41  
    To że się odchodzi, nie oznacza że takich dekoderów nie ma w użyciu.
    Tak czy siak, dodatkowy przewód nie zaszkodzi.
  • #8 18437277
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1145
    _kli_ napisał:
    Tak czy siak, dodatkowy przewód nie zaszkodzi.
    No oczywiście. Taki przewód nie jest drogi. Lepiej położyć dwa niż kiedyś kombinować gdzie położyć dodatkowy przewód.

Podsumowanie tematu

✨ Kabel antenowy NS113 TRISHIELD jest odpowiedni do przesyłania sygnałów zarówno z anteny satelitarnej, jak i naziemnej, co potwierdzają uczestnicy dyskusji. Istnieje możliwość używania jednego kabla do obu typów sygnałów, jednak zaleca się stosowanie oddzielnych przewodów, jeśli planuje się ich niezależne podłączenie. W przypadku instalacji na zewnątrz, sugerowane jest użycie przewodu z czarną powłoką, co zapewnia lepszą ochronę przed warunkami atmosferycznymi. Uczestnicy podkreślają, że lepiej jest zainstalować dwa przewody na wypadek przyszłych potrzeb, co ułatwi ewentualne modyfikacje systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA