logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1.6 8L - Skrzynia biegów - dwójka czasami nie wchodzi.

KapitanSTS 29 Sty 2020 20:22 2748 3
REKLAMA
  • #1 18435991
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Witam.

Mam problem ze skrzynią biegów. Podczas jazdy czasami nie wchodzi dwójka. Pomimo wciśnięcia sprzęgła do oporu bywa że czasami dwójka stawia opór. Raz wejdzie bez większego problemu a czasami nie bardzo chce.
    Ponadto podczas postoju nie ma z tym najmniejszego problemu. Każdy bieg wtedy działa bez zarzutu. I stąd moje pytanie. Poszedł synchronizator 2 biegu czy może trzeba sprawdzić poduszkę? Bardziej bym obstawiał synchronizator. Wcześniej spadło mi cięgno na skrzyni jakiś czas temu.
  • REKLAMA
  • #2 18436234
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 126
    Może być synchronizator, może być sprzęgło
    Zacząłbym od wymiany oleju skrzyni
  • REKLAMA
  • #3 18436253
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    A ja bym zaczął od mechanika który wie o co chodzi i doradzi co może być powodem . Zdiagnozuje i naprawi . Nie słuchaj co kto pisze może i trafnie ale moż cię to kosztowac więcej pieniędzy niż jeden konkretny serwis/mechanik .
  • #4 18436257
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    Jakoż że mam KIA Sportage 2 po lifcie 2,0 I miałem takie same problemy. Zacząłem od wymiany oleju jak zalecił kolega wyżej. Bez rezultatu. Musiałem wymienić sprzęgło a konkretnie padł docisk czy jak to zwą słonko. Wizualnie nie za bardzo było widać objawów uszkodzenia. Ale naciskając z osobna każdą lamelkę docisku okazało się że 2 w różnych miejscach inaczej - słabiej pracowały.
    Pozdrawiam.
REKLAMA