logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Integra 128 WRL - alarm z czujki przy pełnym załączeniu czuwania

Destromo 29 Sty 2020 22:11 1092 24
  • #1 18436316
    Destromo
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam,

Obecnie mam skonfigurowaną centralę Integra 128 WRL na dwa sposoby załączania czuwania:
    1. Sposób - Pełne załączenie czuwania we wszystkich strefach
    2. Sposób - Załączenie wszystkich stref z wyjątkiem czujki w pomieszczeniu z wejściem do budynku

Używając kodu użytkownika dla załączania czuwania wg. sposobu 1 - po zakończeniu odliczania czujka wew. pomieszczenia wzbudza alarm (w 2 sposobie jest wykluczona i ma nie wzbudzać alarmu), natomiast gdy załączę drugim kodem (który wyklucza w/w czujkę) alarmu nie ma)

Załączenie poprzez SMS w obu przypadkach działa bez problemu z wyjątkiem powielonej informacji o załączeniu (w sms przychodzi: 1. sterowanie: "kod załączenia", 2. Zalaczono wszystko, 3. Zalaczono "bez strefy z czujką w pom. wejściowym")

W jaki sposób mogę rozwiązać problem?

Pozdrawiam
    Destromo
  • #3 18436532
    Destromo
    Poziom 7  
    Tak, sprawdzałem. Czujka się wzbudza i po 1-2s gaśnie
  • #5 18436542
    Destromo
    Poziom 7  
    Gaśnie wskaźnik naruszenia czujki w teście wejść, a także dioda czujki - nie jest to działanie cykliczne. Jak się ruszę - wykrywa ruch i pojawia się naruszenie w wejściach, natomiast przy kompletnym braku ruchu nic się nie dzieje = działanie prawidłowe
  • #6 18436664
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Destromo napisał:
    Załączenie wszystkich stref z wyjątkiem czujki w pomieszczeniu z wejściem do budynku

Rozumiem, że w tym pomieszczeniu jest również manipulator z którego to czuwanie jest załączane, czy tak?

Czy w opcjach wejścia wywołującego alarm masz odznaczoną poniższą opcję?

Integra 128 WRL - alarm z czujki przy pełnym załączeniu czuwania

Pozdrawiam.
  • #7 18437056
    Destromo
    Poziom 7  
    Tak w tym samym pomieszczeniu jest manipulator. Sprawdzę dzisiaj czy mam taką opcję zaznaczoną.
  • #9 18437194
    Destromo
    Poziom 7  
    Kontaktron bezprzewodowy abax jest zamontowany na drzwiach

Dodano po 5 [godziny] 5 [minuty]:

Witam,

Więc tak w pomieszczeniu z wejściem do budynku mam: 1x Kontaktron bezprzewodowy ABAX, 1x Czujka, 1x Manipulator
    W załączniku przesyłam zrzut ekranu dla kontaktronu i czujki.

@bhtom mam właśnie w czujce i kontaktronie zaznaczoną tą opcję.

Pozdrawiam
    Destromo
    Załączniki:
    • Integra 128 WRL - alarm z czujki przy pełnym załączeniu czuwania Drzwi.jpg (82.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Integra 128 WRL - alarm z czujki przy pełnym załączeniu czuwania Czujka.jpg (81.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18437948
    Destromo
    Poziom 7  
    Dla całej strefy 4 - nie określony
    Dla czujki w strefie 4 - "czas na wejście = 30 s"
  • #13 18437966
    Destromo
    Poziom 7  
    W ustawieniach strefy 4 - czas na wyjście z strefy = 0 sek - źle napisałem
  • #14 18437970
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Dlatego czujka wzbudza alarm, ustaw w 4 strefie czas na wyjście taki jak w strefie 1 i powinno być OK.

tak poza tym mocno poplątana ta instalacja, dwa czujniki w jednym pomieszczeniu w dwóch strefach? Kontaktron i czujka - wejścia/wyjścia, tak się nie robi.
  • #16 18437993
    Destromo
    Poziom 7  
    Dzięki, działa. Jutro sprawdzę czy działa przy załączeniu wszystkich stref.

Pytanie do powiadamiania sms. Czasami muszę załączać czuwanie z pominięciem czujki w 4 strefie, i dość irytujące jest podwójne powiadamianie sms - przychodzi informacja "zalacz wszystko", "zalacz S.4" - nie można tego zrobić tak by przychodził tylko jeden komunikat w zależności od typu załączenia czuwania?
  • #17 18438008
    alster1
    Tak w ogóle to potrzebne Ci aż tyle stref? Czytałeś o trybach uzbrajania Integry, o wejściach blokowanych przy braku wyjścia, o liniach typu opóźniona wewnętrzna?
    Myślę że ten system można znacznie uprościć, co również rozwiąże problem z sms-ami, ale to bez wglądu w cały program i poznaniu założeń co do działania systemu jest niemożliwe.

Dodano po 3 [minuty]:

bhtom napisał:
    Według mnie opcja powinna być odznaczona, ale pozwolę wypowiedzieć się specjalistom od Integry

Podejrzewam że autor ma wyłączoną opcję kontrola przy załączeniu czuwania, jak wyłączy jeszcze "alarm po czasie na wyjście" to nawet jak czujka całkowicie padnie to nie będzie o tym wiedział.
  • #18 18438019
    Destromo
    Poziom 7  
    Tak 4 strefy muszą być. Co do 4 trybów czuwania - czytałem, jak będę miał wolny dzień to przysiądę i doczytam co i jak.

Założenie jest proste, kolega ma psa. Gdy wychodzi do pracy a pogoda jest ok bez deszczu itd - załącza pełne czuwanie 1. kodem
    gdy zapowiada się na deszcz, zostawia psa w domu - załącza czuwanie 2 kodem, który zawiera tylko 1,2 i 3 strefę, bez 4 strefy - czujka w pomieszczeniu.

Mój kolega chce mieć tak podzielone że ma 3 strefy jako 3 części domu i 4 pomieszczenie wejściowe, m
  • #19 18438257
    bhtom
    Poziom 39  
    Witam,

alster1 napisał:
    jak czujka całkowicie padnie to nie będzie o tym wiedział

Od sprawdzenia poprawności działania czujki to chyba są parametry:

Maksymalny czas naruszenia;
    Maksymalny czas braku naruszenia;

Wtedy w przypadku nieprawidłowego działania czujki centrala generuje awarię ;)

Destromo napisał:
    załącza czuwanie 2 kodem, który zawiera tylko 1,2 i 3 strefę, bez 4 strefy - czujka w pomieszczeniu

Prościej wykorzystać czasowe blokowanie wejścia.

Pozdrawiam.
  • #20 18438279
    Destromo
    Poziom 7  
    Dzięki za pomoc.

Najważniejsze że działa jak trzeba i teraz będą mogli załączać czuwanie z manipulatora.

Co do czuwania gdy pies jest w domu:
    Blokowanie czasowe może się nie sprawdzić, w przypadku systemu kontaktronów bezprzewodowych, jak padnie bateria to czujka nadal będzie czuwać, natomiast gdy czasowo zablokuje czujkę jaką mam gwarancję że włamywacz zostanie wykryty przez system?

Pozdrawiam
    Destromo
  • #21 18438294
    bhtom
    Poziom 39  
    Witam,

Destromo napisał:
    gdy czasowo zablokuje czujkę jaką mam gwarancję że włamywacz zostanie wykryty przez system?

Taką samą jak:

Destromo napisał:
    bez 4 strefy - czujka w pomieszczeniu

Czyli żadną ;(

Tylko wtedy wystarcza do obsługi jeden kod, a nie dwa...

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #22 18438412
    alster1
    bhtom napisał:
    Od sprawdzenia poprawności działania czujki to chyba są parametry:

Maksymalny czas naruszenia;
    Maksymalny czas braku naruszenia;

Jaki czas ustawisz jako "maksymalny czas braku naruszenia" ? 24 godziny, tydzień, miesiąc?
    Co z wyjazdami na weekend, wakacje, gdzie system działa np. 3 tygodnie bez naruszeń linii?
    Przy opcji "alarm po czasie na wyjście" naruszenie linii jest sygnalizowane praktycznie przy każdym uzbrojeniu.
    Tak samo powinna być załączona "kontrola przy załączeniu czuwania", ale jest to upierdliwe w przypadku czujek chroniących pomieszczenia z manipulatorem.
  • #23 18438421
    Destromo
    Poziom 7  
    Hmm faktycznie. Tylko że pies ciagle w domu nie zostaje, wręcz sporadycznie.
    Chyba że pod jeden kod mogę zaprogramować manipulator tak że np.:
    Kod i strzałka w górę - Wyjście
    Kod i strzałka w dół - Wejście
    Kod i strzałka w lewo - wyjście - pies w domu
    Kod i strzałka w prawo - wejście - pies w domu

Tylko że kolega ma manipulator dotykowy, i jeszcze nie zagłębiałem się w programowanie manipulatora
  • Pomocny post
    #24 18438431
    bhtom
    Poziom 39  
    Witam,

alster1 napisał:
    Jaki czas ustawisz jako "maksymalny czas braku naruszenia" ? 24 godziny, tydzień, miesiąc?
    Co z wyjazdami na weekend, wakacje, gdzie system działa np. 3 tygodnie bez naruszeń linii?

Z tego co się orientuję, to ten parametr "działa" tylko przy wyłączonym czuwaniu.
    Inaczej nie miałoby to żadnego sensu...

Pozdrawiam.
  • #25 18447570
    Destromo
    Poziom 7  
    W ustawieniach strefy 4 - czas na wyjście z strefy = 0 sek

Rozwiązanie:
    "Dlatego czujka wzbudza alarm, ustaw w 4 strefie czas na wyjście taki jak w strefie 1 i powinno być OK. "

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował centralę alarmową Integra 128 WRL w dwóch trybach czuwania, jednak napotkał problem z czujką, która wzbudza alarm w trybie pełnego czuwania, mimo że powinna być wykluczona. Po serii dyskusji ustalono, że problem wynika z ustawienia czasu na wyjście w strefie 4, które było ustawione na 0 sekund. Zmiana tego parametru na wartość większą, podobnie jak w strefie 1, rozwiązała problem. Użytkownik poruszył również kwestię podwójnych powiadomień SMS przy załączaniu czuwania, co może być uproszczone poprzez odpowiednie ustawienia systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA