logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Leon 1.9 TDI - wysokie spalanie po długim postoju i wymianie EGR

JoToEn 29 Sty 2020 22:39 1533 3
REKLAMA
  • #1 18436397
    JoToEn
    Poziom 4  
    Witam, mam Seata Leona, samochód ma wysokie spalanie, niestety nie ma komputera pokładowego, ale zauważyłem że dochodzi do 9l/100 km. Odpala bez problemu, nie przerywa w trakcie jazdy oraz nie dymi. Wczoraj wymieniłem zawór EGR. Komputer nie wykrył problemów, dodam że przez ostatni rok samochód stał na podwórku i jeżdżę nim dopiero od miesiąca.

Dodano po 22 [minuty]:

Dodam , ze EGR wyglądał jakby nikt go nigdy Nie rozebrał (brud ) a samochód ma po 330 tys . Czy zmiana przepustnicy mogłaby poprawić spalanie . Przypomniało mi się ze na starcie z biegu pierwszego odpina mu dopływ gazu dopóki nie wcisnę sprzęgła
  • REKLAMA
  • #2 18436739
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3327
    Pierwsze po takim postoju to hamulce do sprawdzenia. Szczególnie tylne tracze dokładnie zaciski lubią zardzewieć i wtedy ręczny trzyma.
  • REKLAMA
  • #3 18436842
    JoToEn
    Poziom 4  
    Wszystkie zaciski wyciągnąłem na początku i zostało dokładnie wyczyszczone przed wyjazdem
  • #4 18436876
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 207
    A jakie długie trasy jeździsz.

Pytam bo: ja i kolega mamy Astry prawie takie same (2007 H 1,7). Moja zimą pali ok 6l/100km, a jego ponad 10l/100km.

Ale ja dojeżdżałem do pracy 25 km, a kolega 5 km.

Jak zmienił pracę, to pali tyle co moja.

Ja sprawdzam spalanie tak: tankuję do pełna. Jeżdżę do zapalenia rezerwy, lub trochę dłużej i tankuję do pełna.

Wiem ile przejechałem i ile musiałem zatankować.

Powtarzam to przy każdym tankowaniu.

Mam komputerek, ale czasami zaniża czasami zawyża. Szczególnie po zmianie opon z zimówek na letnie i odwrotnie.
REKLAMA