logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie mierzyć rezystancję wewnętrzną ogniw li-ion?

hmisiek123 30 Sty 2020 09:56 3087 3
REKLAMA
  • #1 18436937
    hmisiek123
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć,

szybkie pytanie odnośnie pomiaru rezystancji wewnętrznej ogniw.
    Robię to tak: mierzę napięcie Uo na akumulatorze bez obciążenia, podłączam obciążenie elektroniczne I=1A, czekam około dwie sekundy na ustabilizowanie napięcia i mierzę Ur. Potem obliczam Ri=(Uo-Ur)/I.

Czy to ma sens czy coś ważnego mi umyka? Czy zastosowanie obciążenia elektronicznego zamiast rezystora coś zmienia?
  • REKLAMA
  • #2 18438146
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4263
    Jak najbardziej można, tylko może warto mierzyć nie napięcie na akumulatorze, a różnicę tego napięcia i jakiegoś stałego napięcia odniesienia - będzie mniejsza, więc dokładniej zmierzysz jej zmianę - np. możesz tak dobrać napięcie odniesienia, żeby użyć zakresu 200mV (miernik uniwersalny cyfrowy), i masz rozdzielczość 0,1mV zamiast 10mV na zakresie 20V (bo już w 2V napięcie 3,7V się nie zmieści).
  • REKLAMA
  • #3 18439370
    hmisiek123
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dziękuję za odpowiedź. W pomiarach chodzi mi przede wszystkim o szybkie sprawdzenie stanu ogniwa, więc rozdzielczość 10mV, czyli de facto 10mΩ jest dla mnie wystarczająca, ogniwa i tak zazwyczaj mają Ri powyżej kilkudziesięciu mΩ. Ale zapamiętam Twoją wskazówkę w razie pomiarów mniejszych rezystancji.
  • #4 18440019
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6147
    Cytat:
    Robię to tak: mierzę napięcie Uo na akumulatorze bez obciążenia, podłączam obciążenie elektroniczne I=1A, czekam około dwie sekundy na ustabilizowanie napięcia i mierzę Ur. Potem obliczam Ri=(Uo-Ur)/I.

Weź pod uwagę że po obciążeniu napięcie spada, najpierw szybko później powoli, wynik zależy od czasu pomiaru, przypomina mi się że w DS ogniw często pojawia sie zapis że impedancję mierzono przy 1kHz, twoja metoda daje wyniki bardziej zbliżone do rzeczywistych warunków pracy, metoda wysokoczęstotliwościowa daje najniższe wyniki :) pamiętaj jak będziesz chciał porównywać rezystancje zmierzone róznymi metodami

Poniżej obrazek z jakiegoś artykułu naukowego obrazujący problem:
    Jak poprawnie mierzyć rezystancję wewnętrzną ogniw li-ion?

Dodano po 1 [minuty]:

hmisiek123 napisał:
    Czy zastosowanie obciążenia elektronicznego zamiast rezystora coś zmienia?
    Przy rezystorze trzeba pamiętać że prąd zależy od napięcia, przy obciążeniu elektronicznym - zależy czy jest dobrze zrobione.
REKLAMA