logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FT-991A - skrzynka antenowa nie stroi na pasmach 40/20m despite modifications

kokolino1 30 Sty 2020 15:54 2790 14
REKLAMA
  • #1 18437733
    kokolino1
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Mam mały problem ze skrzynką antenową w ww. TRX. Na paśmie 40 i 20 metrów nie chce stroić, aby zmusić ją do pracy, trzeba albo radiem potrząsnąć (tak, potrząsnąć), albo popukać w górną obudowę w tylnej części TRX-a. Znalazłem informację na ten temat, a nawet znalazłem i wykonałem stosowną modyfikację. Nic nie pomogło, kupiłem nową fabrycznie skrzynkę i też nie pomogło. Może ma ktoś pomysł, jak temu zaradzić. Jak dla mnie fajne radio na działkę i trochę mnie to irytuje, bo w terenie skrzynka by się przydała. Pisałem już na innym forum, ale nie uzyskałem odpowiedzi.

Sytuacja identyczna jak na filmiku:

• REKLAMA
  • #2 18437898
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2486
    Witam.

Moim zdaniem, to nie wina "skrzynki", lecz transceivera.
  • REKLAMA
  • #4 18439983
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2486
    dipol napisał:
    Sprawdź/czy sprawdziłeś na sztucznym obciążeniu, jak stroi.
    Potwierdzam.

Zastanawia mnie to:
    kokolino1 napisał:
    trzeba albo radiem potrząsnąć (tak, potrząsnąć), albo popukać w górną obudowę w tylnej części TRX-a
    :D

Pozdrawiam.

PS. Ja sprawdziłbym przewód łączący: TRX -> "skrzynka".
  • #5 18443484
    kokolino1
    Poziom 11  
    Witam, dziękuję za odpowiedzi.
    Na sztucznym obciążeniu sytuacja jest identyczna, popukam - "stroi", po jakimś czasie przestaje, aby znów po "terapii szokowej" zaczęła "stroić". To samo tyczy się anteny. WFS anteny jest dobry i nie przekracza 1,3 na 40 metrach i 1,4 na skraju pasma 20 metrów. Wykluczam tutaj winę anteny, gdyż jakby to była jej wina, to żadne pukanie by nie pomogło. Przewód łączący TRX ze skrzynką sprawdzony.
  • #6 18443639
    neo386
    Poziom 12  
    Ocena: 78
    Transceiver to nie kierat. Twoje "pukanie" nic nie da. To jest urządzenie elektroniczne, a nie stricte mechaniczne. Szkoda sił.

Zacznijmy od tego: jaką masz antenę? Jak jest ulokowana?
  • #8 18450897
    kokolino1
    Poziom 11  
    neo386 napisał:
    Transceiver to nie kierat. Twoje "pukanie" nic nie da. To jest urządzenie elektroniczne, a nie stricte mechaniczne. Szkoda sił.

Zacznijmy od tego: jaką masz antenę? Jak jest ulokowana?

Może i nie kierat, ale pomaga, jakby przeglądnąć sieć, to mnóstwo takich przypadków.
    Antena to zwykłe dipole jeden pod drugim zasilanie w jednym punkcie poprzez balun 1:1 jak odwrócone V.
  • REKLAMA
  • #10 18451843
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    Znalezione:
    Cytat:
    **BIG UPDATE** AUGUST 2019

Yaesu have now admitted there is a design fault with the radio and ATU. They will now perform a permanent fix to resolve the issue with all radios.

Yaesu will do the Mod free of charge to all owners of the radio, irrespective of warranty or ownership. Any Yaesu approved service centre (ML&S in the UK) will be able to perform the Modification at no charge.

All FT-991's are affected and the first year of FT-991A's are also affected.

This is different to earlier Mods which did not always permanently fix the issue.
  • #11 18452617
    kokolino1
    Poziom 11  
    SP5IT napisał:
    Znalezione:
    Cytat:
    **BIG UPDATE** AUGUST 2019

Yaesu have now admitted there is a design fault with the radio and ATU. They will now perform a permanent fix to resolve the issue with all radios.

Yaesu will do the Mod free of charge to all owners of the radio, irrespective of warranty or ownership. Any Yaesu approved service centre (ML&S in the UK) will be able to perform the Modification at no charge.

All FT-991's are affected and the first year of FT-991A's are also affected.

This is different to earlier Mods which did not always permanently fix the issue.

Dziękuję za tę informację. Można prosić jeszcze o źródło? Już od kilku godzin szukam i za nic nie mogę znaleźć. W przypadku rozmowy z serwisem chciałbym mieć wszelkie atuty.
  • #13 18454952
    Dj8qx
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    kokolino1 napisał:
    Mam mały problem ze skrzynką antenową w ww. TRX.

Moja propozycja bez znajomości schematu TRX-a: sprawdź, czy poszczególne pasma w skrzynce są przełączane małymi przekaźnikami, podobnie jak filtry w PA TRX-a. Z mojej praktyki dla porównania, kiedyś u Richtera często wymieniałem małe przekaźniczki obwodów wejściowych RX-a w FT-102. Inny przypadek to "Match Box" firmy MFJ, tutaj pomiędzy płytkami kondensatorów obrotowych były foliowe izolacje, które po przebiciu prądami wielkiej częstotliwości zwęglały się i blokowały obrót rotora kondensatora. Kondensator obrotowy trzeba było wymienić.
    Też by mnie ciekawiło, co jest powodem niefunkcjonalności.
  • #14 18456246
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    Mnie się wydaje, że tam soft jest niedopracowany. Obecnie wszystko robi się szybko, oby tylko wepchnąć produkt przed konkurencją na rynek (sam wdrażam projekty w ogromnej firmie AGD i aż mi czasem wstyd). Czasy metody wdrażania towaru na rynek jak dla Mercedesa W140 minęły bezpowrotnie.
    Przy okazji takie Yaesu odwaliło manianę względem poprzednika FT-897/FT-857: tylko 100 pamięci, wycięli ARTS, wycięli przesuniecie f na LCD, jeśli używasz transwertera, nie wiem dlaczego po przełączeniu VFO z A na B ciągle świeci A, jak wchodzisz w "memory" to "multiknob" nie staje się przełącznikiem kanałów ird... Więc jakaś cofka w rozwoju.
  • REKLAMA
  • #15 20895486
    heavi73
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Myślę, że to dobry sposób na bardzo prostą naprawę dobrego połączenia skrzynki z chassis TRX, czyli z masą radia. Tą metodą przywróciłem działanie w kilku Yaesu FT-991. Pozdrawiam SP4

Wnętrze metalowej skrzynki z widocznymi elementami mocującymi i okablowaniem.
    Załączniki:
    • Kontakt z autorem.docx (404.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z anteną skrzynki w transceiverze FT-991A, która nie stroi na pasmach 40 i 20 metrów, wymagając fizycznego potrząsania lub pukanie w obudowę, aby uzyskać poprawne strojenie. Pomimo przeprowadzonych modyfikacji oraz zakupu nowej skrzynki, problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń, przewodów oraz stanu anteny, a także zwracają uwagę na możliwe problemy z przekaźnikami w skrzynce. Wspomniano również o potencjalnych wadach oprogramowania w FT-991A oraz o doświadczeniach z innymi modelami Yaesu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA