logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

New Holland TL90 - zatrzymuje się po rozgrzaniu, migają kontrolki

Kubmaj 02 Lut 2020 14:47 4296 10
REKLAMA
  • #1 18444133
    Kubmaj
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam
    Mój New holland TL90 kiedy jest zimny wszystko jest ok, dobrze działa.Kiedy się rozgrzeje,podczas pracy, nagle ciągnik się zatrzymuje, na desce rozdzielczej wyświetla się żółw , zająć od polbiegow.Kontrolki cały czas migają i ciągnik się zatrzymuje. Kiedy wezmę rewersen na N, czyli na neutralny i znowu zalacze jazdę do przodu lub do tyłu ciągnik rusza i jest ok. Drugi problem jest taki,że gdy chce ruszyć z miejsca powoli puszczając sprzęgło ciągnik nie chce ruszyć, rozłącza jazdę i na desce pojawia się żółw, zając, migają na przemian.Przy wolnym opuszczeniu sprzęgła ten problem pojawia się cały czas jak ciągnik jest rozgrzany.Trzeba wziąść znowu rewers na N(neutralny) i włączyć jazdę do przodu lub do tyłu i ciągnik ruszy.
    Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.Moze ktoś miał takie problemy z NewHollandel TL90 2001r.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 18450440
    Markus
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Najczęściej w tym modelu to problem z kontrolerem skrzyni. Źle odczytuje napięcia na wejściach i traktor zaczyna świrować. Daj na priv jak chcesz to ogarnąć.
  • REKLAMA
  • #3 18450532
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    Sterownik do naprawy.
  • #4 18451205
    Kubmaj
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź. A dlaczego obstawiasz na sretownik?Czy miałeś taki przypadek?Skąd pewność????Mam gościa który mógłby sprawdzić ten sterownik.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
  • #5 18454742
    Markus
    Poziom 15  
    Oczywiście zawsze warto sprawdzić.
    Może byś isterka dźwigni, kabli, mechanika.....
    Czemu sterownik, ponieważ robię przynajmniej jeden w tygodniu przez ostatnie 7 lat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18454903
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    Przynajmniej jeden w tygodniu, to jakieś zagłębie NH :D Padają te sterowniki ale nie aż tak, zresztą to widać po rozkręceniu.
  • REKLAMA
  • #7 18454943
    Markus
    Poziom 15  
    UK+Iirlandia
  • #8 18500015
    Kubmaj
    Poziom 7  
    tolo napisał:
    Przynajmniej jeden w tygodniu, to jakieś zagłębie NH :D Padają te sterowniki ale nie aż tak, zresztą to widać po rozkręceniu. Sterownik sprawdzony jest ok.
  • #9 18503983
    Kubmaj
    Poziom 7  
    Sterownik sprawdzony i jest ok. Zauważyłem jeszcze, że jak ciągnik jest na luzie, nie ma załączonego biegu A rewersem włączę jazdę do przodu lub do tyłu w skrzyni słychać tak jakby mieszały się dwa ciśnienia oleju. Ciągnik dostaje lekkiego obciążenia, słychać to po silniku i po chwili to ustępuje.Prosze o pomoc. Problem nie jest rozwiązany dlatego nie zamykam tematu.
  • #10 19323879
    WojtasAgri6
    Poziom 1  
    Witaj miałem ten sam problem i już wiem co było przyczyną na sprzęgle masz dwa czujniki obok pedału jeden to potencjometr a drugi odpowiada za rozłączanie sprzęgła i załączanie i ten drugi który za to odpowiada robił mi zwarcie raz działał raz nie po wymianie problem znikł czujnik ten wygląda tak wysyłam fotkę wymieńi daj znaćale na 100%to to nie kierowałem się nim bo mierzlyme prąd i było oki posiadałemdrugi taki sam traktor podmieniłem czujnik i wszystko działa a tamten zamontowałem do do tamtego traktora i miał te same objawy daj znać jak zrobisz New Holland TL90 - zatrzymuje się po rozgrzaniu, migają kontrolki
  • #11 19326958
    Kubmaj
    Poziom 7  
    Witam .Dzięki za odpowiedź. Ten czujnik wymienił mi serwis jak robili mi kalibracje. Ale poprawy to ja nie zauważyłem żadnej. Ale niedawno zmieźłem potencjometr sprzęgła i był walniety. Wymieniłem to i wreguleałem skok pedału i poprawa jest bardzo duża.Ale czasami jeszcze rozłącza. Muszę jeszcze dobrze wyregulować pedał sprzęgła. Zauważyłem że jak czasami ruszam ze spżęgła to mignie mi kontrolka od przedniego napędu. Tak jakby się na sekundę załączył.Jak by było gdzieś zwarcie. No i zrywa przy ruszaniu. Walniety mam jeszcze chyba tłumnik drgań skrętnych .bo stuka na wolnych obrotach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągnikiem New Holland TL90, który działa poprawnie na zimno, ale zatrzymuje się po rozgrzaniu. Na desce rozdzielczej migają kontrolki żółwia i zająca, a ciągnik przestaje jechać. Po przełączeniu na neutralny i ponownym włączeniu jazdy, ciągnik rusza. Dodatkowo, przy powolnym puszczaniu sprzęgła, ciągnik nie rusza, co powoduje miganie kontrolek. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w sterowniku skrzyni biegów, czujnikach sprzęgła lub kablach. Wskazano również na możliwość zwarcia w czujniku odpowiedzialnym za rozłączanie sprzęgła. Po wymianie potencjometru sprzęgła zauważono poprawę, ale problem z rozłączaniem nadal występuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA